A PTE TTK képviseli Magyarországot az UNESCO nemzetközi pályázatán

 

 

 

A többfordulós „UNESCO a Lányok és Nők oktatásáért" elnevezésű pályázatban a nemzetközi porondon Magyarországot a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán életre hívott „Nők nehezített pályán" projekt képviseli - derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Stratégiai és Intézményfejlesztési Főosztálya tájékoztatásából.

 

A pályázati felhívásra első körben egy rövid absztraktot, majd egy hosszabb lélegzetvételű összefoglalót várt a hazai zsűri. Ezek alapján választották ki a PTE TTK programját, amely így a nemzetközi színtéren is megmérettetheti magát.

 

A 2019 márciusában Némethné dr. Somogyi Ildikó biológus és Jerkovicsné Stefán Klára geográfus az EFOP-3.4.3-16-2016-00005 számú pályázatának keretében ismeretlenül vágott bele a nagy feladatba, és életre hívták a „Nők nehezített pályán" programsorozatot. Elsődleges céljuk és legfőbb vállalt feladatuk, hogy a női hallgatók hosszú távon is a természettudományok mellett tegyék le voksukat, és hivatásként tekintsenek a természet- és műszaki tudományok kihívásokkal teli közegére.

 

A program maga több pilléren áll, hiszen ösztöndíjprogrammal támogatják a női egyetemisták, PhD-hallgatók tudomány iránti elhivatottságát, segítve pályán maradásukat, és a kezdeti lépéseiket. A támogatott hallgatókat egy kis közösséggé sikerült formálni, akik mentorként/tutorként iránymutatást adnak a fiatalabb társaiknak, közös programokon segítik, támogatják egymás céljainak megvalósulását. A „Nők nehezített pályán" rendezvénysorozattal igyekeznek a szakmai megvalósítók olyan hölgyeket bemutatni, akik sikeres karriert futottak be, hazai és nemzetközi elismertségnek örvendenek, esetleg vezető pozíciót is betöltenek. Teszik mindezt család, gyerekek mellett, vagyis egy személyben képviselik a vezető, a kutató, az édesanya, a menedzser, a társ, feleség szerepeket.

 

2020 februárjában a Nők és Lányok a Tudományban Világnap alkalmából nemzetközi konferenciát rendeztek első ízben ilyen volumenben Magyarországon, amelynek társszervezője a Nők a Tudományban Egyesület volt. A koronavírusra való tekintettel a rendezvények újragondolást igényeltek, így május 27-én online térben folytatódott a sorozat, a kerekasztal-beszélgetéseket interjúk, illetve online talkshow-k váltották fel. A projektmegvalósítók hosszú távú célja, hogy a Lányok napja programot - a Nők a Tudományban Egyesülettel együttműködésben - a dél-dunántúli középiskolás diáklányokkal megismertessék, és a természettudományos-műszaki pályák iránti érdeklődést felkeltsék már általános- és középiskolákban is.

 

Fotó: ícsontos Szabolcs