2018. februári programok a Klebelsberg Kultúrkúriában


info@kulturkuria.hu
www.kulturkuria.hu

2018. február
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Színház

2018. február 17. szombat 19:00
Csiky Gergely: Buborékok
a nagyváradi Szigligeti Színház előadása
Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér! Mondani könnyű, megtartani nehéz. A valóság előbb vagy utóbb kibújik a látszat leple alól. A történet főhősei, Solmay Ignác és neje, Szidónia megkérdőjelezhetetlenül szeretik gyermekeiket, kívánják boldogságukat. De milyen áron? Az asszony nagyvilági életvitelt fenntartva keresi fiai és eladósorban lévő lányai számára a fényes partit, gyáva ura pedig erőn felül igyekszik finanszírozni a pazar pompát és szőnyeg alá söpörni a problémákat. Az almák sem esnek messze a fájuktól: a család feltartóztathatatlanul sodródik a teljes összeomlás felé.
Csiky Gergely vígjátéka valódi önzéstörténet, mely bizonyítja: a csillogás pénz nélkül elhalványul, a szeretet belátás nélkül csak ártani tud. A Buborékok ma éppen úgy elpattannak, mint 130 évvel ezelőtt, pukkanásuk önfeledt kacagásként visszhangzik a nézőtérről. Pukk!
Szereplők:
Solmay Ignác ifj. Kovács Levente
Szidónia Molnár Júlia
Béla Balogh Attila
Szerafin Tasnádi-Sáhy Noémi
Róbert Sebestyén Hunor
Gizella Keresztes Ágnes
Aranka Nagy Tímea
Rábay Miklós Csatlós Lóránt
Morosán Demeter Kardos M. Róbert
Tamás Hunyadi István
Adolf Hajdu Géza
Özvegy Sereczkyné Tóth Tünde
Chupor Aladár Szotyori József
Hámor Szabó Eduárd
Malvin Gajai Ágnes
Gombos Dobos Imre
 
Rendező: Novák Eszter
Dramaturg: Kárpáti Péter
Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos
Rendező munkatársa: Tasnádi-Sáhy Péter

Jegyár: 3500 Ft


Klasszikus zene

2018. február 7. szerda 19:30
Mesterkoncertek és fiatal művészek - Duna Szimfonikus Zenekar újévi koncertje
Műsor:
Brahms: 2. (B-dúr) zongoraverseny, op.83
Borogyin: 2. (h-moll) szimfónia
Vezényel: Medveczky Ádám   Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas karmesterKözreműködik: Kocsis Krisztián - zongora
A fiatal művészgeneráció egyik legígéretesebb tehetsége Kocsis Krisztián, akinek műsora akár névjegy is lehetne: a kihívást és minőséget kereső, a könnyű siker lehetőségét elvető, széles látókörű, elmélyült muzsikusszemélyiség névjegye. A koncert idején épp csak betölti huszadik életévét, de - minden bizonnyal édesapjának, Kocsis Zoltánnak is köszönhetően - olyan gazdag szakmai múlt és komoly koncertrutin áll mögötte, mintha már tíz éve lenne a pályán. Zeneakadémiai tanulmányait 2015-ben kezdte, egy évvel később a zeneszerzés szakra is felvették, és szintén 2016-ban jutott be egyetlen magyar versenyzőként a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe, a legjobb hat közé; teljesítményét hét különdíjjal jutalmazták, amelyek között számos koncertfelkérés is szerepelt.
Jegyár: 2800 Ft
2018. február 16. péntek 19:00
Grazioso Zeneszalon
Meghívott vendég: Fejér András Liszt-díjas harsonaművész
Házigazda: Detvay M. Marcella
A műsor tervezet:
J. B. Loeillet: C-dúr szonáta
C. Saint-Saens: Cavatine
A. Guilmant: Morceau Symphonique
S. Sulek: Sonata
Láng István: Libero
Hollós Máté: Trombondine
Sugár Miklós: Egyperces tételek
Közreműködik: Sarkady Katalin - zongora
Fejér András 1967-ben született Budapesten. Harsonatanulmányait Gergely Gyulánál és Farkas István Péternél kezdte. Harsonaművész diplomáját 1990-ben szerezte meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Steiner Ferenc növendékeként. 1983-tól egyik alapító tagja az Academia Rézfúvós Kvintettnek, amellyel nemzetközi versenydíjakat szerzett: Barcs I. díj, Narbonne II. díj, Gmünd II. díj.
1987 és 2000 között tagja volt a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, ahol 1995-ben az "Év Művésze" zenekari kitüntetést kapta. 1997-től a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólóharsonása.
1989 óta rendszeresen koncertezik szólistaként Magyarországon és Európa városaiban egyaránt. Repertoárja nagy részét kortárs magyar zeneszerzők művei képezik, - harsonaszólók, elektroakusztikus, kamara, és versenyművek - amelyek többsége a számára íródott. 
2001 és 2006 között tanársegéd volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2007-ben részt vett a müncheni (ARD), 2010-ben pedig a markneukircheni nemzetközi harsonaverseny zsűrijében.
Fejér András több nemzetközi harsonaversenyen volt díjazott: Prágában (Prágai Tavasz) III. díj és különdíj a cseh művek előadásáért, Toulonban II. díj és Münchenben (ARD) III. díj, de az I. és II. díjat a zsűri nem adta ki. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.
Első önálló CD felvételét - mely 2000-ben jelent meg a Hungaroton Classic forgalmazásában "Name-Game" címmel - Artisjus díjjal jutalmazták. Ezt a kitüntetést 2008-ban és 2012-ben újra elnyerte. 2011-ben "C'est la vie" címmel szintén a Hungaroton Classic forgalmazásában egy újabb lemeze jelent meg, amelyen a számára komponált kortárs magyar zeneszerzők művei szerepelnek.
A belépés díjtalan.
Opera

2018. február 11. vasárnap 15:00
Az operairodalom gyöngyszemei
Puccini: A fecske
A New-Yorki Metropolitan Operaház előadása
Vezényel: Marco Armillato
Szereplők: Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Samuel Ramey, Alyson Cambridge, Lisette Oropesa, Tony Stevenson, Monica Yunus, Marius Brenciu, David Crawford
A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart:
Dr. Langermann István
A belépés díjtalan.
Könnyűzene, világzene

2018. február 4. vasárnap 19:00
Dalnokklub
Vendég: Mikó István Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja
Házigazda: a Radványi Balázs - Balog Péter - Lányi Adél trió
Mikó 1962-ben 12 évesen a Tavasz, nyár, ősz c. dalban kislemezen énekelt Sennyei Vera, Bilicsi Tivadar, Záray Márta és Vámosi János társaságában. 1969-1973 között a Kaláka együttes alapító tagja volt, és a Malévnél is dolgozott: a budapesti Dorottya utcai Malév-irodában külföldi jegyeladással foglalkozott. 1973-tól tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1977-ben végzett.
Karrierje a Thália/Arizona Színházban indult (1991-1993 között az Arizona igazgatója), közben egyúttal 1991-től a Soproni Petőfi Színház igazgatója volt (2002. január 1-jén mondott le), 2003 óta a Turay Ida Színház színésze, rendezője és szakmai igazgatója.1986-1987 között az Operettszínház vendége, majd 1987-től másodállású tagja. A kisvárdai Várszínház egyik alapítója volt.
A Mindhalálig Beatles nevű együttes tagja, népszerű szinkronszínész, állandó szinkronszerepei közé tartozik Robin Williams, a Disney-féle Micimackó, Breki a Muppet Show-ból, Dzsini a Disney Aladdinjából, vagy a magyar A nagy ho-ho-horgász rajzfilm jól ismert kukaca. 1988-ban jelent meg nagylemeze: A „Miko® csendül fel a régi nóta", melyen néhány saját szerzeménye is szerepel. (Forrás: Wikipedia)
Jegyár: 900 Ft
2018. február 09. péntek 18:00
Echo II. koncert
Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.
Műsoruk a 60-as, 70- es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.
A zenekar tagjai:
Csákó Tamás szólógitár, ének
Pámer Balázs ének, ritmusgitár
Kálóczy Egon billentyű, ének
Beöthy Árpád dob
Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének
A műsorban meghívott vendégek is felléphetnek.
Jegyár: 1500 Ft


2018. február 25. vasárnap 17:00
Hangutazás és hangfürdő
Stresszoldó kikapcsolódás Bársony Bálinttal
Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző, több éve tevékenykedik már hangterapeutaként is. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől.
A hangterápia egy utazás a hangok végtelen birodalmában. Az ősi hangszerek, gongok, nepáli hangtálak, nádi hegedűk, csörgők, a sámándob hangjai, rezgései táplálják a lelket, segítenek felfedezni az emberben lévő csodát. Megtapasztalható az idő és tér korlátainak átlépése, a belső béke és bensőséges kapcsolatok létrehozása. A különböző hangszerek hangjainak varázsa a füleken keresztül beáramlik a testbe és harmonizálja a belső energiát. Ezek a rezgések megérintik a személyes energiateret, oldják a feszültséget és az érzelmi problémákat. Kutatások bizonyították, hogy minden anyagnak van saját, mással össze nem téveszthető rezgése. A hangtálakból kibocsátott hangok rezgéstartománya kölcsönhatásba lép a test sejtjeinek egészségestől eltérő rezgéseivel, és ez a kölcsönhatás harmonikus együttrezgést hoz létre. A hangok a limbikus rendszeren keresztül közvetlenül hatnak érzelmi állapotunkra. Bizonyított, hogy a hangszerekből kiáramló rezgések fájdalomcsillapító hatást gyakorolnak a fizikai és energetikai testre. A felhangok harmonikus gazdagsága rövid idő alatt módosult tudatállapotba vezet bennünket. Testi szinten csökken a feszültség, múlik a fájdalom. Öngyógyító folyamataink beindulnak, harmonizálódnak. A hangok serkentik belső erőinket, így ismét együtt rezgünk az univerzum rezgéseivel. Az emberi test 70%-ban izotóniás sóoldat (víz), ezért kiválóan alkalmas a hanghullámok fogadására, a keletkezett rezonanciák eljutnak minden sejthez.
Nagy érdeklődés esetén a foglalkozásokat 19.00 órától megismételjük!
FONTOS! Hangutazásainkra a kényelmes (játszós) öltözéket javasoljuk. Lehetőség szerint hozza magával kedvenc jógamatracát, párnáját, takaróját, hogy kényelemben élvezhesse a hetven perces hangutazást. Ne késsen! Sajnos a késve érkezőket nem tudjuk fogadni, mert megzavarnák a már beindult folyamatokat. Mobiltelefonját a foglalkozás előtt kapcsolja ki! Gyerekeknek 14 év alatt a foglalkozást nem javasoljuk.
Megértésüket köszönjük.
www.hangutazok.hu www.facebook.com/hangutazas
Jegyár: 3000 Ft

Kiállítás

2018. január 15. hétfő - 2018. február 11. vasárnap
XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále
A kiállítást megnyitja Szurcsik József képzőművész 2018. január 17-én 18 órakor.
Az elmúlt két év évben született magyar tervezőgrafika legsikeresebb alkotásainak bemutatása. 187 kiállító műve tekinthető meg.
A rangos seregszemle összegzi a hazai alkotók tervezőgrafikai munkáit különböző műfajokban: plakát, kiadvány, illusztráció, embléma, arculat, könyvborító, videografika, animáció, web design, információs rendszer, bélyeg, kiállítási grafika stb.
A Békéscsabán bemutatott 20. Országos Tervezőgrafikai Biennále alkotásainak budapesti tárlata
Kiállító alkotók: Ács Attila • Alajbeg Afrodite • Andorka Tímea • Antal Gábor • Antal Pál • Auth Attila • Bálizs Anna • Balla Csönge • Báron András • Barta Zsuzsa • Baska Balázs • Baska Barbara • Bátory Péter • Berczi Dóra • Berecz András • Béres Brigitta • Bodó Beatrix • Bodolóczki Júlia • Bogányi Gergely • Bogár Ágnes • Bognár Enikő • Bogó Krisztina • Bor Benjámin • Borbély Zita • Bornemisza Rozi • Boros Anikó Okina, Arnon • Borzák Márton • Bosnyák Mátyás • Budai Lotte • Budai Roland • Bulyovszky Lilla • Csáki István • Csala Sándor • Csernyik Róbert • Csipler Dorottya • Csordás Eszter • Csörgő Tamás • Csuport Andrea • Csuth Péter • Darvas Árpád • Darvas Péter • Déri Enikő • Diósi Réka • Dombovári Ágnes • Egyed Gábor • Farkas Anna • Farkas Ferenc • Farkas Gergő Tamás • Farkas Miklós • Feczkó Zsuzsa • Fejér Anna • Felsmann István • Felsmann Tamás • Felvidéki András • Filkey Áron • Filkor Gábor • Fillér Mariann • Földházi Krisztina • Fölföldi Fruzsina • Forián Szabó Ferenc • Futó Tamás • Gál Krisztián Leon • Gáspár Klára • Goór Attila • Gryllus Ábris • Gyárfás Gábor • Gyulai Katalin • Gyuró Mónika • Hartl Bernadett • Hefelle Glória • Hegedűs Márton • Herbszt László • Hérics Nándor • Herr Ágnes • Hódi Rezső • Holló-Szabó Réka Ágnes • Horváth Timea • Ihász Veronika • Ipach Antal • Ipach Fruzsina • Janiga Lívia - Tipozoo • Juhász Gabriella • Kabai Márton • Kádár Katalin • Kalászi Benjamin • Karlik Anett • Kecskés Judit • Kelemen Benő Benjámin • Kemény György • Kiss Ferenc • Kiss József Gergely • Kőmíves Kristóf • Koncz Katinka Fruzsina • Kondacs András • Kónya Ábel • Kónya Miklós • Koroknai Kira • Korolovszky Anna • Kovács Attila • Köves Lili • Krnács Ágota • Kudász Ferenc • Laborc Zsófia • Lakos Tamás • Láng Anna • Lázin Edina Timea • Maczó Péter • Mák Angéla • Marcell Tamás • Mátrai István • Mayer Norbert • Mészáros Szandra • Misztarka Eszter • Molnár Gyula • Molnár Tamás • Monostori Kata • Murányi Marcell • Nagy Áron • Nagy Áron András • Nagy Dániel • Nagy Orsolya • Németh Johanna • Novotny Dóra • Oláh Gábor • Oláh György • Orbán Péter • Oroszlány Péter • Pálinkás Nikolett • Pápai Flóra • Papp Sándor • Papp Viktória • Paraszkay György • Pataki Tibor • Patkós Luca • Pattantyús Márton • Petrovics Mikós • Pletser Cecília • Prell Norbert • Radimszky Anna • Rekeczki Roland • Rényi Katalin • Révész Antal • Rónai Judit • Royal Rocket Grafikai Stúdió, Lovász Zoltán • Rozmann Ágnes • Salát Zalán Péter • Sára Ernő • Sándor László • Sellyei Tamás Ottó • Simon József • Simonyi Enikő • Sólymos Ágnes • Somogyi Éva • Sramkó Zita • Szabó Andrea • Szabó Bettina • Szalay Mária Krisztina • Szántó Míra Judit • Szász Veronika • Szepesi Szűcs Barbara • Szörényi Virág • Szugyiczky István • Szurcsik Erika • Teszéri Veronika • Thury Lili • Tiszka Annamária • Tongori Szilvia • Török Gábor • Tóth László • Tóth Lejla • Tóth Tamás • Tóth Viktória • Tóth Virág • Tóth YOKA Zsolt • Vágvölgyi Noémi Anna • Vállaji Gábor • Váraljai Viktória • Varga Anna Gizella • Varga Eszter Zsófia • Vasvári Péter • Vertel Beatrix • Veszteg Virág • Vincze Erika • Virág Nikolett • Vörös Botond • Young & Rubicam • Zsoldos Csaba, Arnon
A tárlat díjtalanul megtekinthető január 17-február 8-ig naponta 10-18 óráig.

2018. február 14. szerda - 2018. március 08. csütörtök
WeaveArt - Penkala Éva és Szittner Andrea textilművészek kiállítása
A kiállítást megnyitja Landgráf Katalin textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja 2018. február 16-án 18 órakor.
A textil az az igazán szép földi anyag, ami technikájában őrzi a megszentelt földi létezés legszebb szimbólumát, a keresztet.
A láncfonal függőlegesére -hogy soha ne felejtsük- milliószor ismételve rákerül a vetülékfonal vízszintese. A merőleges égi dimenzió a vízszintes földivel örök szövetségre lép. Így ebben a mátrixban az egymáshoz rendelt értékek sorokba szerveződnek, ha az asszonyok szőnek.
A nagy kozmogóniák központi szimbóluma nem véletlenül a szövés.
Így van ez a legrégibb világokat ismerő Upanisadokban, ahol a leghatalmasabb Brahmát úgy írják le, mint akire a világok mint a lánc és a vetülékfonalak szövődnek. A Tao-te-king is a vetélő ide-oda mozgásával a kozmikus szövőszéken képpel szemlélteti a világ váltakozó létezését.
A görög-latin mitológia a moirák/párkák képletébe az emberi létezés hármas meghatározottságát -születés, növekedés, halál-  fejezi ki szövés szimbolikával: Klóthó fon, Lakheszisz kiméri a fonalat, Atroposz pedig elvágja.
Itt viszont már észre kell vennünk egy óriási váltást a világképben és ebből a váltásból született az európai kultúra.
Ebből a kultúrából a görögök óta eltűnt a láncfonál, kizárólag a vetülékfonál szálaival foglalkoznak a párkák és az emberek. Így a létet csak individuális szemszögből akarják és képesek szemlélni.
Ezen a kiállításon két matróna (ez eredetileg tisztes római asszony és anya) alkotásait láthatjuk. Mindkettő kilóg, kiemelkedik a mai megszokott kánonból. Éppen azért, mert ők nem csak párkák, individuális művész-tudatos alkotók, hanem kézművesek, Demiurgoszok pozitív értelemben. Ők még ismerik a láncfonal jelentőségét.
Ezért tud Penkala Éva szövéssel festeni egy új kozmológiát, ahol fényes csillagok szülik újjá az általunk elvesztett isteni kozmoszt.
Ezért tud úgy szőni Szittner Andrea, hogy ha akarja, nincs a textilnek fonákja, hanem mindkét oldalán ugyanazt az igazságot mutatja fel, tükör által fényesen: SATOR  AREPO  TENET  OPERA  ROTAS , vagyis a SZÖVŐNŐ SZÖVI A SZÖVETET. Valahol hátul pedig Bach ül az orgonánál és énekli: üdv rád és házad népére te jó szövőnő.
Zelnik József, etnográfus, író, szimbólumkutató

2018. február 09. péntek - 2018. február 28. szerda
Busójárás - Tám László Príma-díjas fotóművész kiállítása
Különleges művészi fotósorozat a télűző, tavaszváró hagyományról.
A vetítéssel egybekötött kiállítást megnyitja Tóth József Füles fotóművész 2018. február 14-én 18 órakor.
Ezt követően Kép -Zene - Montázs címmel Tám László tart vetített képes előadást.
A telet, a hideget, minden bajt, betegséget és rosszat elűző búsójárás nemcsak Mohács, hanem Magyarország és a magyar történelmet jellemző jelképpé válhatott azzal, hogy az UNESCO a Világörökség részévé tette. Tám László Príma-díjas fotóművész fekete-fehér művészi fotóval mutatja be a télűző, tavaszváró hagyományt.

Gyermekprogram, matiné

2018. február 3. szombat 15:00-18:00
Csiribiri farsangi családi délután
A királykisasszony cipője - a Kalimpa Színház előadása
Itt a farsang, áll a bál! - a Kolompos együttes zenés mulatsága
A KIRÁLYKIASASSZONY CIPŐJE - A KALIMPA SZÍNHÁZ MESEKONCERTJE
A gőgös királykisasszony mindegyik kérőjében talál kivetnivalót - így aztán ki is veti valamennyit. Csak hát kérők nélkül igen bajos férjhez menni. Mondhatni: lehetetlen. A gőgös királykisasszony ezért közhírré téteti: annak adja a kezét, aki kitalálja, milyen bőrből készült a cipője. Amikor pedig erre a kérdésre csak egy rongyos koldus képes megadni a választ, a gőgös királykisasszonynak gyökeresen megváltozik az élete...
Játssza: Medgyesi Anna
Zenél: ifj. Horváth Károly
Rendezte: Székely Andrea
Színpadra alkalmazta: Kolozsi Angéla
ITT A FARSANG - A KOLOMPOS EGYÜTTES MULATSÁGA, TÁNCHÁZA
Farsangi mulatság a gyermektáncházak, gyermekszobák, óvodák állandó vendégeivel, a hangulatjavító együttessel. Zenéjük nyomán táncra perdül a közönség apraja ás nagyja.
Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. Farsangi szokások, játékok, táncosügyességi vetélkedők szerepelnek a műsorban. 
Tagok:
Nagy Zoltán - ének
Szántai Levente - ének
Barna György - hegedű
Tímár Sándor - hegedű
Végh Gábor - nagybőgő
Jegyár: 900 Ft


2018. február 12. hétfő 9:30
Babaszínház: Papírvarázs
a Mesebolt Bábszínház előadása 1-4 éves korig
Papírcsipke, papírszalag,
papírdoboz, papírtekercs
hiszed-e, hogy nem is papír
hanem fura csuda játék?
Lesz belőle kis halacska
meg porszívó, ha akarja
magas lépcsőkön szaladgál
hajócskaként a vízre száll
tűnő árnyékká változik
keresd - csak rád várakozik!
Bedobozolta: Trifusz Péter
Hangicsálta: Kiss Dávid
Összehajtogatta: H. Nagy Katalin
Varázsolják: Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint
Jegyár: 1200 Ft
2018. február 18. vasárnap 16:00-18:00
Pán Péter avagy a Sohasziget titka
a Harlekin Bábszínház zenés előadása
Ha megkérdezitek a mamátokat, hogy hallott-e Pán Péterről, bizonyosan azt fogja felelni: "Hát persze, hogy hallottam!" Hiszen ő is volt gyerek. Minden gyerek ismeri Pétert. 
Persze ez azt is mutatja, hogy Péter már nagyon öreg, de igazából mindig ugyanannyi idős és soha nem is fog felnőni. Ennek az az oka, hogy kisgyerekként megszökött az emberi létből az ablakon át és visszarepült a kertbe, ahonnan mindannyian származunk: a Soha szigetre, ahol mindenki gyerek marad és szabad és van ott mindenféle, kalózok és krokodilok és képtelenül fantasztikus izgalmak és... 
Nem tudom, láttatok e már térképet a gyermeki képzeletről, ami nem egyszerűen kusza, de egy pillanatra nem pihen meg. Cikkcakkvonalakból áll és ezek az utak a szigeten. 
Itt minden lehetsz, ami csak akarsz! Minden, amit csak el tudsz képzelni! 
Csak hinned kell benne!
 
Ha húz
a súly, 
gondold, hogy könnyű vagy,
ma szárny
se kell,
felszállsz egy perc alatt.
 
Tégy te is úgy, ahogy mutatom én,
csak lazán, csak bátran, csak szép könnyedén,
lufi se üresebb,
pihe se ügyesebb,
feküdj a szélre, és máris repülsz.
J. M. Barrie regénye nyomán írta: Szabó T. Anna
Péter........................Szilner Olivér
Wendy........................Szűcs Réka
John........................Sóvári Csaba
Michael, Kalóz........................Soó Gyöngyvér
Tutu, Salamon ........................Herein János
Sipi, Madármama ........................Mészáros Pancsa
Pecek, Mama........................Nánási Ágnes
Hook........................Zádori Szilárd
Csingiling, Kalóz........................Szabados Böbe
Báb-és díszlettervező: Csonka Erzsébet
Zeneszerző: Németh János
Koreográfus: Fosztó András
Dramaturg: Éry-Kovács András
Rendező: Halasi Dániel
Az előadást két felvonásban játsszuk, az első rész 40 perc hosszú, a második 60 perces.
4 éves kortól ajánljuk! Az előadást két felvonásban játsszuk, az első rész 40 perc hosszú, a második 60 perces. 4 éves kortól ajánljuk!
Jegyár: 1900 Ft


2018. február 23. péntek 9:00 és 10:30
Tádé-bérlet: Ebcsont és nyúlcipő
A Budaörsi Latinovits Színház és a kecskeméti Ciróka Bábszínház közös előadása két időpontban, 9 órakor és 10.30-kor
A szobában egy kényes nyuszi és egy stréber vizsla. Ismeretségük véletlenül indul, és bár kíváncsiak egymásra, képtelenségnek látszik, hogy bármiben is egyetértsenek. A nyúlketrec hamarosan kinyílik és miközben szóba elegyednek egymással, a szoba lassan csatatérré változik. Lehet-e közöttük összhang mégis, a különbözőségeik ellenére? Túléli-e ezt a napot a szobanövény, marad-e valami az étkezőasztalon felejtett túrógombócból? És milyen látvány fogadja vajon a mese végén hazaérkező gazdikat?
Kolozsi Angéla mulatságos és elgondolkodtató története gyerekek és felnőttek számára egyaránt ismerős helyzetet helyez a színpadra: óvodában, iskolában, családban vagy munkahelyen is mindennapos az elfogadás, a néha lehetetlennek tűnő összhang vágya.
Írta: Kolozsi Angéla
Szereplők: Lendváczky Zoltán, Makra Viktória
Rendező: Kuthy Ágnes
Látvány: Mátravölgyi Ákos
Zene: Czapp Ferenc
Dramaturg: Dobák Lívia
Jegyár: 900 Ft

Ifjúság

2018. február 20. kedd 16:00-18:00
Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) tanácsadás
Kalandra vágysz? Szívesen szereznél tapasztalatot az önkéntes munka világában külföldön? Gyere el és tudj meg mindent az EVS-ről!
Szeretnél önkénteskedni külföldön? Megismerkednél más kultúrákkal? Szívesen szereznél tapasztalatot más országokban?
Gyere el, ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtotta lehetőségekkel!
A tanácsadás célja az EU önkéntes programjának megismertetése a fiatalokkal.
Információ: Mulicz Ferenc Tel.: +36 20/291 7003, e-mail: mulicz.ferenc@kulturkuria.hu
A részvétel díjtalan!


Irodalom

2018. február 5. hétfő 19:00
Így szerettek ők - Szabó Lőrinc
A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán.
A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét.
Az első részben Szabó Lőrinc, Mikes Klára és Korzáti Erzsébet történetét dolgozza fel - 25 évig tartott a "bűnös viszony". A költőt maga Nyáry Krisztián, élete asszonyait Kerekes Viktória és Kurta Niké személyesíti meg.
Jegyár: 2500 Ft


2018. február 22. csütörtök 18:00
Gáspár Ferenc: Janus - Könyvbemutató - Gáspár Ferenc: Janus című regényének bemutatója
Beszélgetőtárs: Bencsik Gábor
Gitározik és énekel: a versek írója, Diószegi Szabó Pál
Előad: Sámi-Bolberitz Zsófia
Titkok, szerelmek, versek. Gáspár Ferenc legújabb művében a hagyományos történelmi regény ötvöződik a szürreális világgal. Könnyed regény és vérbő fantázia: ez a Janus, mely alcíméhez hűen elvarázsolja az olvasót.

2018. február 23. péntek 19:00

KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA EXCLUSIVE
KÖZELSÉG - irodalmi est 
KATONA KLÁRI     
írói létének vallomása életről, megéléseinkről, szeretésről.
Az előadóest után Katona Klári most megjelent, KÖZELSÉG című könyve kedvezményesen megvásárolható.
Jegyár: 2800 Ft
Film
2018. február 28. szerda 18:00
Ablak a nagyvilágra Filmklub - Lejáratás és bomlasztás - A Hálózat örök
magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015
Huth Gergely és Kerekes András filmje a kommunista állambiztonság aljas, máig kiható módszereiről...
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából
Ügynöknek bélyegzett ellenzékiek, ellenzékieknek tűnő ügynökök - a pártállami titkosszolgálat a rendszer ellenségeit lejárató és egymásnak ugrasztani igyekvő akcióit mutatja be Huth Gergely és Kerekes András Lejáratás és bomlasztás - A hálózat örök című dokumentumfilmje.
A vetítés után beszélgetés Huth Gergely rendezővel.
A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges. A regisztrációs lehetőséget a Kultúrkúria honlapján az esemény leírása mellett találják meg.
A film hús-vér áldozatok és hús-vér ügynökök személyes történetein keresztül, kutatói igényességgel, mégis szinte krimiszerűen tárja fel az állambiztonsági szolgálatok működését. A Kádár-kor hajnalán, közvetlenül 1956 leverése után igen népszerű ellenzéki személyek sorsát jelenítik meg, akiket a rendszer (pl. kommunista kötődésük miatt) nem mert eltakarítani az útból, ehelyett meghökkentő stratégiát dolgoztak ki a kiiktatásukra, közösségük szétbomlasztására.
"Százmillió halott van a kommunizmus mögött. Kivel akartok kiegyezni?" - idézi fel saját, nyolcvanas évekbeli vitáit a dokumentumfilmben Molnár Tamás, az INCONNU-csoport alapítója. A bátor művészcsoport tagjai faragták meg - a hatalom fenyegetéseivel, atrocitásaival dacolva - a 301-es parcellában ma is látható kopjafákat. Addigra már szinte a teljes magyar ellenzéki mozgalom a lejárató-bomlasztó akciók célkeresztjében állt. Az állambiztonság módszere azonban akkor sem volt új keletű: igaz, 1956 után inkább csak az elhajló baloldaliakkal szemben alkalmazták, mások számára maradt a nyers erő és terror. A filmben ezért a nyolcvanas évek ellenzékének befeketítése, összeugrasztása mellett megjelennek az ötvenes-hatvanas évek is, olyan neves értelmiségiek, mint a képtelen ügynökváddal besározott Szalai Sándor professzor történetén átszűrődve. A történelmi tényfeltárás hiteles alapját a Hamvas Intézet kutatómunkája adta.

forgatókönyvíró: Mező Gábor A Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet múltfeltárása alapján
jelmez- és látványtervező: Szűcs Petra
zene: Sándor Csaba, Ábrahám Zsolt
producer: Skrabski Fruzsina
executive producer: Janovics Zoltán
gyártásvezető: Zsalakó Réka
vezető operatőr: Horváth András
„A Lejáratás és bomlasztás hiánypótló és egyben megdöbbentő. Hiánypótló, hiszen a társadalom nagy része még ma is szinte nosztalgiával gondol a Kádár-korszakra, amikor emberek tűntek el, kerültek börtönbe. Kevésbé ismert titkosszolgálati módszereket mutat be a dokumentumfilm, amely sokkal durvább, mint a fizikai erőszak, a rafinált gonoszságról szól" - fejtette ki a film ősbemutatóján, Pesty László, a legendás Fekete Doboz egykori munkatársa, dokumentumfilmes.
"A lejáratás sokkal rosszabb kínzás volt, mint a körömtépés. Mert a lejáratás örökségét még az áldozat gyermekei, unokái is nyögik" - mondta a díszbemutatón Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.
Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező pedig ezt írta a Lejáratás és bomlasztásról: "Ami a legjobb volt a filmben, és emiatt keveslem is, a záróképsor az összezavarodott tömegről. Kifejezetten hátborzongató volt a film után hallgatni, látni az embereket. Gratulálok az egészhez!"
Tudástár
2018. február 13. kedd 18:30
Művészettörténet - Kálvária
Ludmann Mihály művészettörténész előadása
A keresztút végén ott a Golgota, ahol Krisztust keresztre feszítették, és a hasonlóképpen kivégzett két lator keresztjével felállították.
A megváltó halálakor csodák és megtérések történtek, valamint olyan jelenségek, amelyek mind az áldozatvállalás jelentőségét húzták alá. Ezeknek köszönhetően gyakori képzőművészeti téma volt a kereszthalál ábrázolása. A statikus jelenetet a festők ötletes és sokszínű gazdagsággal jelenítették meg, amint a művészettörténeti sorozat előadásán vetített képeken is láthatjuk.
Jegyár: 800 Ft


2018. február 18. vasárnap 17:00
Portré plusz- Kondor Katalin beszélgető műsora
Vendég: Dr. Bagdy Emőke
Új könyvvel jelentkezett a neves pszichológus: Pszichofitnesss gyermekeknek, szülőknek és nevelőknek. Érzékelve a digitális kor valamennyi káros hatását, makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy gyermekeink, meg persze a felnőttek is, testi-lelki-kapcsolati egyensúlyban éljenek, s megtanulják az etikus és humánus viselkedés normáit. Mindehhez lelki edzettségre van szükség. Ezért rengeteg gyakorlatot ismertet, olyanokat, melyek hatékonyan segítenek abban, hogy a feje tetejére állított világ ellenére is egészséget erősítő és életet boldogító lépességeket szerezzen gyermek és felnőtt egyaránt.
Jegyár: 500 Ft

2018. február 27. kedd 18:30
Művészettörténeti előadás - Pieta
Ludmann Mihály művészettörténész előadása
Krisztus testét halála után leveszik a keresztről, és Mária ölében tartva gyászolja. Szánalom hatja át a jelenetet, ami a pieta jelentése. Az anyai fájdalom, Jézus emberi testének megjelenítése itt a gyásszal kapcsolódik össze. Ezek az érzések olyannyira emberiek, hogy az elmúlt korok művészei között sokan voltak, akik megörökítették ezt a témát. A nagy mesterek között volt többek között Michelangelo, aki ennek a jelenetnek több változatát is márványba faragta. Az ő és más kiváló mesterek ábrázolásait is láthatjuk ezen az estén, a népszerű művészettörténeti sorozat keretében.
Jegyár: 800 Ft


Zöldág, zöldprogramok

2018. február 1. csütörtök 10:00
Zöldág Művészeti Műhely
Környezettudatos díszek és használati tárgyak tervezése és kivitelezése
A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft/fő
A részvétel regisztrációhoz kötött - legkésőbb az eseményt megelőző hétfői napon.
Regisztráció és információ: Reök Cecília

Tel.: +36 20/299 1040

e-mail: reokcecilia@kulturkuria.hu

2018. február 14. szerda 18:00
Zöldág Selyemfestő Műhely
A műhely folyamán a selyemfestés technikáit lehet elsajátítani.
Szép színes képeket, díszeket lehet készíteni öko-design szemlélettel.
A műhelyeket vezeti: Sarnyai Rita iparművész
A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft
Előzetes regisztrációhoz kötött: minden alkalom előtt legkésőbb 2 nappal:
reokcecilia@kulturkuria.hu címen.
További információk: Reök Cecília, 0620 2991040

2018. február 21. szerda 18:30
Tudatos Táplálkozás Fórum
A daganatos betegek táplálkozása
Előadó: Dr. Samu Terézia sebész-érsebész szakorvos, életmód tanácsadó
A részvétel díjtalan.