Zombi Expressz

Díjnyertes dél-koreai akció-horror a mozikban

 

 

Március 1-től végre a magyar mozikba is berobog a Zombi Expressz, Yeon Sang-ho író-rendező kliséken túllépő, székbe szögezően izgalmas akció-horror-drámája, amely az utóbbi évek legnagyobb költségvetésű és leglátványosabb dél-koreai mozija. A brutális zombi-inváziót az ázsiai akciófilmre jellemző őrült tempóval, drámai fordulatokkal és valódi mondanivalóval fűszerező film a Cannes-i Filmfesztiválon debütált, ahol (pozitív értelemben) sokkolta a közönséget.

Magyar feliratos trailer: https://youtu.be/YR99W-mXCMg

 

A napjaink Dél-Koreájában játszódó történetben az elfoglalt befektetési tanácsadó, Seok-Woo elhatározza, hogy születésnapi ajándék gyanánt elviszi elhidegült kislányát a volt feleségéhez Busanba. Már a vonaton ülnek, amikor felugrik a járműre egy sebesült, menekülő nő, aki nem sokkal később szörnyű kínok között meghal. Néhány pillanattal később azonban vérszomjas szörnyetegként tér magához, és őrjöngve ugrik rá a neki segíteni próbáló utaskísérőre. A Busanba induló járaton ragályként kezd el terjedni a pusztító kór, aminek hatására a halottak életre kelnek és mindenkit meg akarnak ölni, aki a szemük elé kerül. Egy maroknyi túlélő, köztük Seok-Woo és kislánya próbál menedéket találni a vonatot és az állomásokat is egyre jobban elárasztó fertőzöttek elől, ám a híradások szerint az egész országban ugyanez a helyzet, egy rejtélyes vírus elterjedése miatt a kormányzat szükségállapotot hirdetett, mindenhol káosz és pánik uralkodik. Busan állítólag még biztonságos, ezért a mozdonyvezető elhatározza, hogy az 500km-re fekvő városig már sehol sem állnak meg - azonban korántsem biztos, hogy ott is élőket találnak majd...Őrült tempójú hajsza kezdődik a túlélésért.

„A pulzusod végig az egekben" - írta a Variety a filmről, amely bemutatója után világszerte elismerést aratott a kritikusok és a közönség körében. Eddig 29 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták - többek között a miskolci Jameson Cinefest éjszakai szekciójában is nagy sikert aratott - a Rotten Tomatoes mérvadó kritikagyűjtő portálon 95%-on áll az értékelése. A film különlegessége, ami a kritikusok egybehangzó véleménye szerint magasan kiemeli a többi zombifilm közül, hogy a lenyűgöző képi világ és a filmes feszültségkeltés maximális kihasználása mellett a rendező a mondanivalóra is odafigyelt. A társzerzőként a forgatókönyvet is jegyző filmrendező, Yeon Sang-ho a hétköznapi világból induló történetbe olyan drámai fordulatokat, szimbolikus jelenetsorokat és valódi karakterfejlődést is beépített, amik láttán a sorok között olvasó nézők az izgalmak mellett gondolatébresztő élményekkel is gazdagodhatnak.

A filmet március 1-től limitált vetítéssorozatban láthatják a műfaj rajongói, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten kizárólag a Pólus Moziban vetítik, ahol február 28-án szerdán már premier előtt látható a mozi 120 m2-es vászonnal rendelkező Nagytermében. Emellett további vidéki nagyvárosokban is bemutatják. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/ címen olvasható.

Villám-nyereményjátékot hirdetünk, erre a február 28-i premier előtti vetítésre szívesen biztosítanunk 6db páros belépőjegyet (6x2).
Vetítették-e már Magyarországon a Zombi Expressz című filmet? Válaszokat február 26. éjfélig várjuk a szerkesztoseg@tollal.hu címre. A szerencsés nyerteseket emailben értesítjük.

Jó játékot kívánunk!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek