Zöld alternatívák az egyházban - Csak azért is Teremtésünnep

2008 őszén értesültem először a Teremtés Ünnep bevezetésének szándékáról a Lelkipásztor evangélikus szakfolyóiratot olvasva.

 

Lukas Vischer a témát előkészítő igényes teológiai értekezése és a „Válaszd az életet" névre keresztelt négy oldalas liturgia, az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat ajánlásával voltak számomra az első fecskék, melyeket boldogan üdvözöltem. 2009-től a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa szeptember utolsó és októbere első vasárnapja közötti időszakot hivatalosan is a Teremtés Hetének nyilvánította.  Szakmai segédanyagok is készültek a népszerűsítéshez, amelyek megjelenési sorrendben „A hét nap csodája", „Körkép a Földről - kórkép az emberiségről" és „...hogy semmi ne menjen kárba" címen látták meg a napvilágot. Ha valaki veszi a fáradságot és beletekint a tanulmányokat, verseket, énekeket, imádságokat, képmeditációkat, teljes liturgiákat és prédikációvázlatokat tartalmazó füzetekbe, láthatja, hogy milyen komoly, elkötelezett és igényes munkát végeztek az 50-80 oldal terjedelmű, A5-ös méretű kiadványok összeállítói. Olyan mennyiségű és színvonalú anyagot tettek hozzáférhetővé, ami nem csak egy-egy hét megszervezéséhez adhat ösztönzést és támpontot, hanem csemegézhetünk belőle egész évben.

 

 

            A telkibányai közösség a természeti környezetünk értékeire és védelmére összpontosítva, először 2010-ben ünnepelte a Teremtést. Sajátos programot alakítottunk ki, amiben könyvbemutató, koncert és pályázati kiírás szerepelt. Az első kísérlet csupán néhány órás megmozdulásra korlátozódott, amit a pályázatok elkészítésével való bíbelődés toldott meg kissé. Viszont 2011-ben, ha nem is egész hetes, de 5 napot érintő programmal készültünk.

            Szeptember 28-án a Teremtés Ünnepe hetünk első állomása külső helyszínen volt, méghozzá Hajdúnánáson. A tízfős delegáció olyan megfontolásból hagyta el a Zemplén ormait és verte fel sátrát az alföldön, hogy bekapcsolódjon a Hajdúnánási Református Általános Iskola teremtésvédelmi projektjébe. A szakmai napot Szabóné Marth Éva iskolaigazgató, Gacsályi Gábor lelkipásztor és Kocsis Áron beosztott lelkipásztor nyitotta meg.  A telkibányai küldöttség részéről Szalay László Pál lelkipásztor mutatta be az ökogyülekezeti kezdeményezést, majd Kovácsné Vass Éva tanárnő beszélt az ökoiskolai tehetséggondozó programról. A két település fiataljai bemutatták egymásnak az újrahasznosítás területén végzett elméleti és gyakorlati munkáikat.  A nap további részében sor került még egy óriás puzzle kirakására, Luc Besson: Otthonunk című filmjének megtekintésére, közös sportolásra, fürdőzésre és egy fotókiállítás megtekintésére. A sikeres akción felbuzdulva a két iskola és gyülekezet a kapcsolat ápolására és elmélyítésére tett egymásnak ígéretet.

            Szeptember 29-én a Teremtés Ünnep második állomása szintén az együttműködés jegyében szerveződött. A református gyülekezet és a Telkibányai Általános Iskoláért Alapítvány közösen hirdetett vetélkedőt „Semmiből valamit!" címen. A versengésre hét csapat, összesen harminchét diák jelentkezett. A verseny moderálását Kovácsné Vass Éva tanárnő, míg a zsűri munkáját Szombatiné Kovács Gizella, Krakkai Valéria és Szalay László Pál végezte. A játékosoknak a versenybe történő regisztráláshoz újrahasznosított anyagokból kellett műalkotást készíteniük. Műanyagból, fából, papírból, szalmából, különböző termésekből kreatív munkával készítettek virágtartót, gyár makettet és különböző ötletes játékokat a gyerekek. A csapatok nem csak a tudásuk, hanem a találékonyságuk és a gyorsaságuk alapján is megmérettek többek között a keresztrejtvény, versfaragás, mondat-kiegészítő, bibliodráma fordulók során. A szoros, két órás küzdelemben végül a „Feldolgozóipar 1-es Szektor" névre hallgató formáció vitte el a pálmát.

            Október 1-én ünnepélyes keretek között került átadásra az Öko-Demo Központ. A 10.000.000 Ft-od projektet az Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület (ATKE) jegyzi, amit az általános iskolához kapcsolódó, régen szolgálati lakásként funkcionáló épületben alakítottak ki. A létesítmény faelgázosító kazánnal, napkollektorral és melegvíztárolóval lett felszerelve. A fejlesztéssel lehetővé vált, hogy az általános iskola fűtését és meleg víz szükségletét az új központ lássa el. A megnyitón Bereczky Béla az egyesület elnöke ismertette a projekt célját majd Szalay László Pál lelkipásztor beszélt az egyházak környezetvédelmi szerepvállalásáról. Az alkalom zárásaként egy hármas együttműködési nyilatkozatot írtak alá az ATKE, a Szepsi Csombor Márton Tagiskola és a Telkibányai Református Egyházközség. A megállapodás azt is rögzíti, hogy a felek közös programot alakítanak ki az ökológiai szemlélet tudatosítása és a helyi fenntarthatóság kivitelezésére.

A szombati program a Családi Öko-Kalandparkban folytatódott, ahol a református gyülekezet „Hittem, ezért írtam!" rendezvénysorozatának ötödik felvonására került sor. Az alkalom vendégei voltak Seres Zsuzsanna brácsaművésznő Miskolcról, dr. Zelenka Tibor geológus, a Miskolci Egyetemről és dr. Viczián István geológus a Debreceni Egyetemről. Az előadók nem csak a tudományuk nemzetközileg elismert szaktekintélyei, hanem hitvalló keresztyének is. Zelenka Tibor az előadásának „Istenhit és a természettudomány megállapításának összehasonlítása egy kutató geológus tapasztalatai alapján"címet adta, amiben a természettudomány személytelenségének és a hit személyes voltának a feszültségét taglalta. Viczián István már az előadása címének is egy igevers részletet választott: „Vízből és víz által - Isten szavára" (II. Péter 3:5). A geológus professzor végigelemezte a víz jelenlétét a teremtéstörténetben, majd a kőzetlemezek és a földkéreg életében betöltött szerepével folytatta. Beavatta a hallgatóságot abba a friss felfedezésbe, ami Kovács István kutató révén a magyarság jó hírét öregbíti. Kiderült, hogy a kőzetlemezek elcsúszásában fontos tényező a víz. A litoszféra és az asztenoszféra határán a víz az ásványokban kötött állapotban található meg. Viszont a Föld 100 km-es mélységében az ásvány leadja a vizet és ettől olvadékonyabbá válik a kőzet, ami elősegíti az lemezek elcsúszását. Zárszóként az előadó a 18 zsoltár alapján tett bizonyságot: „Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm. Őbenne bízom."

A Teremtés Ünnepe hét záró alkalmát október 2-án vasárnap délelőtt tartottuk. Az istentisztelet felépítéséhez „hogy semmi ne menjen kárba", a 2011-es teremtésvédelmi kiadványt használtuk fel. Az igehirdetés az 5000 ember megvendégelésének a végső mozzanatára koncentrált. Ha 5 árpakenyér és 2 hal Isten áldásával ennyi embert megelégített, akkor vajon a 12 kosár maradék, hány újabb csoda alapja lehet? Jeremy Leggett diagnózisa figyelmezte bennünket, hogy nyersanyagkészleteink fele elfogyott, igényeink hatványozottan nőnek. A maradékunk felhasználásból egyenesen következik, hogy a jövőben egy szemétdomb vagy egy csoda közepén találjuk magunkat. Mindenki döntse el, mire vágyik inkább.

Szalay László Pál

lelkipásztor, publicista

MRE Ökogyülekezeti Tanácsosa

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek