Ybl Miklós Emlékház - építészeti tematikájú pályázat

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata "YBL MIKLÓS EMLÉKHÁZ" megnevezéssel nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdet

 

2014 az Ybl-bicentenárium éve. Az emlékév felvállalt feladata, hogy a közfigyelmet a kortárs építészetre és építészekre irányítsa. A Magyar Művészeti Akadémia ennek szellemében rendezte meg az I. Építészeti Nemzeti Szalont, és ehhez kapcsolódik az MMA Építőművészeti tagozatának idei építészeti pályázata is.

A pályázatot hagyományteremtő céllal először 2013-ban írtuk ki fiatal építészek számára. Célja olyan tervezési feladatok megoldása, amelyek mögött ugyan nincs azonnali építési szándék, ugyanakkor a helyi közösség szempontjából fontosak. Ennek köszönhetően valós párbeszéd alakulhat ki építészek és a befogadó közösség között, az összegyűjtött tapasztalatok pedig a terület későbbi hasznosítása szempontjából lehetnek értékesek.

A 2014. évi pályázatot Székesfehérvár városa fogadta be, úgy is, mint Ybl Miklós szülővárosa. A tervezési feladat egy emlékház, múzeum, mely egyfelől közérthető módon mutatja be Ybl Miklós életművét, másfelől a városlakók és az építészek találkozási pontjául is szolgál (műhelybeszélgetések, konferenciák, könyvesbolt, kávézó). A pályázat helyszínét a Várossal közösen választottuk ki: az egykori városfal helyén kialakult körút mentén az 1930-as években épült villasorba illeszkedik a tervezési terület, egyik oldalról a Szent István Király Múzeum, a másik oldalról Schmidl Ferenc építész villája adja a telekszomszédságot. A telek átmenő jellege, egy új belvárosi gyalogos feltárás lehetősége, a nívós szomszédos épületek, a területen jelenleg is álló és a koncepcióba illesztendő kortárs szoborpark mind-mind inspiratív, ugyanakkor komoly kihívást jelentő adottságai az építési területnek.

A pályázat célja építészeti, városépítészeti és geometria megoldásokat találni a program felvetéseire. A kiírás immár hagyományosan az építészeti gondolatra koncentrál, a drága, munka-és időigényes pályázatokkal szemben a kreativitást helyezi előtérbe. Az eredményhirdetés egyben közönségtalálkozó is lesz, a pályázat tapasztalatai segítségül szolgálhatnak a terület későbbi hasznosításához.

 

 

 

Szabó Tamás János építész, az MMA rendes tagja

 

 

Az Ybl Miklós emlékére kiírt pályázatról készült riportot megtekinthetik itt:

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek