XV. Csángó Bál

Szombaton, február 5-én, tartották a XV. Csángó Bált a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Kulturális Egyesület szervezésében.

Célja és színvonala 15 év alatt nem változott: hitelesen bemutatni a legveszélyeztetettebb magyar kisebbség kultúráját.

       

Az idei műsor Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapult, bemutatva a csángó hagyományokat, valamint a csángómagyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait.

       

A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a magyarországi és a nemzetközi közönség számára.

       

A színpadi műsorban szerepeltek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról. Pusztináról Kovács Krisztián és Nyisztor Ilona voltak a színpadi műsor meghívott vendégei.

       

A műsorban részleteket vetítettek Domokos Pál Péter életéről szóló „Édes hazámnak akartam szolgálni" című filmből.
A „Csángó Bál" szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

       

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követték, a hajnalig tartó táncházban pedig a nézőközönség is tevékeny részesévé vált e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatták meg az érdeklődők a csángómagyar táncokat.

Az esemény lehetőséget ad arra is, hogy Magyarországon dolgozó, átutazó, vagy éppen itt tartózkodó csángó származású emberek találkozó helye is, együtt töltenek pár órát múlatva, beszélgetve, tájékozódva ottani és itthoni eseményekről, történésekről.
Köszönjük a szervezőknek, hogy idén is lehetővé tették, hogy a pusztinaiak is képviseljék a csángómagyar kultúrát, és találkozhattunk ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal.

 

Bartha András

 

2011.02.09.

 

 

Forrás:pusztina.ro


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!