Wunderkammer

A csodakamrát az univerzum mikrokozmoszának tekintették.


A wunderkammer vagy kunstkammer alapvetően a reneszánsz kor terméke, enciklopédikus gyűjtemények voltak, amelyben a megtalálható tárgyak eredetük szerint természettörténeti (néha hamisított), földtani, néprajzi, régészeti, vallási vagy történelmi emlékek, műtárgyak. A csodakamrát az univerzum mikrokozmoszának tekintették.

Leghíresebbek az, uralkodók és az arisztokraták wunderkammerei voltak, mint II. Rudolf kunstkammere, de a gazdag kereskedők és tudósok is jelentős gyűjteményeket hoztak létre. Ferrante Imperato (Nápoly 1525 körül - Nápoly 1625) nápolyi gyógynövénykereskedő volt. Imperato gyűjteményében állati, ásványi és növényi különlegességei között kitömött szárazföldi és tengeri állatok, madarak, kövek, drágakövek és kövületek voltak láthatók. A préselt növények botanikai gyűjteménye 80 tételes lehetett. Gyűjteményét a Dell'Historia Naturale (A természettudományi története) című művében dokumentálta. Az 1599-ben megjelent könyv közel 800 oldal terjedelmű volt, 119 fametszettel. A 1599-ben megjelent Valószínűleg a legkorábbi wunderkammer illusztráció a az első átfogó természettudományos mű volt, melyet olaszul íródott.
Francesco, Imperato fia apja halála után őrizte a gyűjteményt, de az a 17. század közepe táján szétszóródott, valószínűleg egy pestisjárvány alkalmával.
A mostani film a wunderkammer-ek történetét mutatja be a középkortól napjainkig. A dokumentumfilm minden epizódjában a téma szakértői - egyetemi professzorok, múzeumi kurátorok, művészettörténészek és galériatulajdonosok - modern gyűjtők is elmesélik saját történeteiket, utazásaikat és bemutatják büszkeségüket: a kincsestárukat is, melyekben a mai kornak megfelelően megtalálhatók színházi és filmgyári ereklyék, szkafanderek, dinoszaurusz csontváz.
A filmet a hazai művészmozik március 8-tól magyar felirattal vetítik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek