Voicingers Fesztivál

koncertek és workshopok Fonó Budai Zeneház, 2019. szeptember 17-21.

 

A Voicingers Fesztivál ötlete Lengyelországban született meg azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a legszínesebb és legautentikusabb, előremutató és friss zenei projektekbe. A fesztivál központi motívuma az improvizáció, amely a zenélés folyamatosan virágzó és megújuló formáinak kulcsa. A Voicingers Fesztivál népszerűsíti és támogatja a szakma fiatal képviselőit, segíti mindazokat, akik számára fontos a zene, mint önkifejezési mód. A 2019. szeptemberi kurzusoknak és koncerteknek a Fonó Budai Zeneház ad otthont Budapesten.
A Fonóban három koncertestére és workshopokra kerül sor szeptember 17. és 21. között a Visegrád Fund támogatásával. Fellép a lengyel zenészek és a hazai ütős, Dés András kooprodukciója, a Karnas Formula, a francia-lengyel Manu Domergue's Pebble In The Shoe, valamint a színpadra lép a Harcsa Veronika Voicingers Special formáció is. A koncerteket jam session követi. A mesterkurzusokat vezetik: Harcsa Veronika - ének (HU), Manu Domergue - ének (FR), Grzegorz Masłowski - dob (PL), Bazsinka Ágnes - ének (HU), Grzegorz Karnas - ének (PL), Jana Bezek - zongora (SK), Dés András - ütőhangszerek (HU).

A mesterkurzusokra ezen a linken lehet regisztrálni: http://voicingers.com/pl/on-tour/hungary/regisztracios
A Voicingers Hungary weboldala: http://voicingers.com/pl/on-tour/hungary

Koncertműsor
09/17 (kedd) Fonó
20:00 Karnas Formula
Grzegorz Karnas (PL) - ének
Jana Bezek (SVK) - zongora
Mateusz Szewczyk (PL) - bőgő
Dés András - dob, ütőhangszerek
22:00 Jam Session
09/19 (csütörtök) Fonó
20:00 Manu Domergue's Pebble In The Shoe
Manu Domergue (FR) - ének, mellofónium
Mateusz Szewczyk (PL) - bőgő
Grzegorz Masłowski (PL) - dob
21:45 Jam Session

09/21 (szombat) Fonó
18:30 A workshop-ok résztvevőinek koncertje
20:00 Harcsa Veronika Voicingers Special
Harcsa Veronika - ének
Kuba Mizeracki (PL) - gitár
Mariusz Pra¶niewski (PL) - bőgő
Grzegorz Masłowski (PL) - dob
21:45 Jam Session

A Voicincers FESZTIVÁLRÓL:
- 2008 óta évente improvizáció-központú, nemzetközi jazz versenyt szervez énekes-zenészek, egyedi zenei koncepcióval rendelkező szerzők és vokalisták számára a lengyelországi Żory városában, a világszerte népszerű „International Jazz Contest for Singing Musicians" keretén belül.
- fiatal zenészek képzésével foglalkozik, változatos egyéni-, és csoportos kurzusokon, interaktív előadásokon, a Voicingers Workshop eseményein.
Légzéstechnikák, improvizációs-, és ritmusgyakorlatok, relaxációs gyakorlatok, testtudat-fejlesztés, és a csapatmunka a résztvevőkből és a fesztivál előadóművészeiből, oktatóiból álló zenekarok (hangszeres és a'cappella együttesek) tagjaként is tapasztalatszerzésre adnak alkalmat.
Mindezek a készségek elsajátíthatók illetve fejleszthetők a professzionális és nem-szakmabeli zenészek számára egyaránt.
Az órákat nemzetközileg ismert és elismert jazz-, és improvizatív-zenei háttérrel rendelkező énekesek és hangszeresek tartják, így a résztvevők első kézből ismerhetik meg a legváltozatosabb műfajok lényegét, alapjait.
- több generációnak elérhető zenei képzésre és élményszerzésre ad lehetőséget. A gyerekeknek szervezett csoportos művészeti programokon a szülők figyelemmel kísérhetik fejlődésüket, a foglalkozások során elsajátított készségeiket. A Voicingers koncertjein a gyerekek és a szülők közösen élvezhetik a zene sokszínűségét.
- fiatal előadóművészeknek és produkcióiknak nyit teret a Voicingers Fesztivál színpadán illetve a verseny és a JazzBus tehetségbörze égisze alatt, amelyen független lemezkiadók és egyéb fesztiválok szervezői és képviselői is jelen vannak, valamint a Voicingers On Tour rendezvényein: koncert-, és workshop-sorozatokon Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában, Franciaországban, az Egyesült Királyság területén, Grúziában, Kínában, Koreában, és már Magyarországon is.
Ezek a találkozások további előrelépés és nemzetközi szintű kapcsolatépítés lehetőségét hordozzák magukban.
- nemzetközi együttműködések színtereként összeköttetések létrejöttének ad otthont zenészek, promóciós szakemberek, újságírók, fesztiválok, jazz koncertek és klubok közt, azzal a céllal, hogy valódi perspektívát és alkalmat nyújtson interkulturális együttműködésre, és együttgondolkodásra.
- helyi szervezeteket és közösségeket mozgat meg és hív össze a nyári művészeti tábor alatt, amely szabadfoglalkozásra és változatos önfejlesztő tevékenységekre ad alkalmat.
- értékes és élvezetes kikapcsolódást nyújt a szabadtéri és fedett koncerteken, számos helyszínen Żory közvetlen környezetében és agglomerációjában.
A fesztivál ideje alatt folyamatosan zajló közös zenélésekbe és jam session-ökbe bekapcsolódhatnak mindazok a hangszeresek és énekesek, akik részt szeretnének venni a nyitott, közös zenélésben.
Énekes workshopok / Fonó
Az improvizáció az önkifejezés eszköze a zene nyelvén.
Szabályait, "nyelvtanát", eszköztárát elsajátítva örömteli, könnyed és spontán kifejezési módot találva szinte végtelen lehetőségek birtokába kerülünk. A kreatív workshopok során a Voicingers aktív szakmai múlttal rendelkező oktatóinak és előadóinak módszereit és nyelvét ismerhetik meg az résztvevő énekes-zenészek.
A zenei műhelymunka és kurzus elsősorban az alkotói "boszorkánykonyha" fortélyait hivatott bemutatni és elmélyíteni. Ennek specifikus elemei könnyen megérthetőek és elsajátíthatóak - párbeszéd és gyakorlati feladatok segítségével - azok számára is, akiknek zenei tudása intuitív gyökerekből táplálkozik és elsősorban figyelmen, kifinomult halláson és befogadáson alapszik.
Célunk, hogy információval szolgáljunk és a jazz műfaj (szólók felépítése, forma és technika), és szabad improvizáció (egyénileg és csoportokban) alapjait gyakorlatban elsajátítsuk.
A kurzusok során a szabad önkifejezés művészetét felfedezve a ritmus és a dallamalkotás személyre szabott fejlesztésére fókuszálunk.
A Voicingers Fesztivál teljes ideje alatt lehetőség nyílik ezt a tudást a gyakorlatban, valódi zenei közegben és szituációban kipróbálni a színpadon. A jam session-ök az európai jazz jeles képviselőinek részvételével minden este szabad terepként szolgálnak a lelkes, ambiciózus és merész fiataloknak, hogy alkalmazzák és megmutassák újonnan szerzett tudásukat a közönség előtt.
A zenei műhelyek programja
09/17 (kedd) Fonó
10:45-12:15 Manu Domergue - Nyíljunk meg
12:15-13:15 ebédszünet
13:15-14:45 Grzegorz Masłowski - Hallgass és reagálj
15:00-16:30 Dés András - A ritmuson túl

09/18 (szerda) Fonó
10:45-12:15 Grzegorz Karnas - légztechnikák
12:15-13:15 ebédszünet
13:15-14:45 Manu Domergue - Improvizáció - Maradj a Flow-ban!
15:00-16:30 Jana Bezek - átalakulás a zene által

09/19 (hétfő) Fonó
10:45-12:15 Harcsa Veronika - A dal ezer arca - kedzeményezés és reakció
12:15-13:15 ebédszünet
13:15-14:45 Dés András - A ritmuson túl
15:00-16:30 Bazsinka Ágnes - Szabad hang, szabad lélek

09/20 (péntek) Fonó
10:45-12:15 Manu Domergue - Improvizáció - Maradj a Flow-ban!
13:15-14:45 Grzegorz Karnas - Improvizációra épülő dalok
15:00-16:30 Harcsa Veronika - A dal ezer arca - kedzeményezés és reakció

09/21 (szombat) Fonó
10:00-16:00 - Próbák a koncertekre (maximum 10 szólista)

A mesterkurzusokat vezetik:

Harcsa Veronika - ének (HU)
Énekes-dalszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemet elvégezve, mesterképzését a Royal Conservatory of Brussels hallgatójként Belgiumban fejezte be, 2014-ben. Jelenlegi legfontosabb projektje Gyémánt Bálint gitárossal alkotott duója. Most, menzetközi ritmusszekcióval kibővülve megjelent legújabb lemezük a Traumton Records gondozásában, 2019 februárjában, melyet európai turné követett.

Manu Domergue - ének (FR)
Mellofóniumon játszik és énekel, művészcsaládban nevelkedett. Képzett klasszikus-, és jazz-zenész, a Valencia Conservatory-n diplomázott, Fullbright ösztöndíjas. Korábbi pályafutása során a francia jazz köreinek főbb alakjaival működött együtt. A Raven együttes frontembere, akikkel két lemezt vett fel. A nyugodt, de mozgásban lévő empátia megtestesítője.

Grzegorz Masłowski - dob (PL)
Dobos, a katowicei, majd a krakkói Zeneakadémián végezte tanulmányait. Kapcsolata a jazz zenével a krakkói zenei közeg résztvevőjeként vált igazán elmélyültté. Egyénileg és zenekarok tagjaiként is számos díjat nyert nemzetközi és országos versenyeken egyaránt. A lengyel jazz szcéna főbb képviselőivel dolgozott. A fiatalok kedvence, főként: mint pedagógus. Tehetséges fotóművész. Az egészséges ételek kedvelője - és a csokoládénak.

Bazsinka Ágnes - ének (HU)
Énekes, zeneszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a Karol Szymanowski Akadémián végezte tanulmányait. A 2010-es Országos Jazz Zenei verseny nyertese, nemzetközi zenei együttműködések és workshopok állandó résztvevője. A jazzen kívül a kortárs-, és kísérleti zene és a legkülönbözőbb források inspirálják saját zenei világát, melyben különleges hangzás keresése foglalkoztatja alkotóként, és előadóként is. 2019-ben rögzítette első lemezét és las IIII néven három lengyel muzsikussal együtt hívta életre jelenlegi kvártettjét. Az ütőhangszerek rajongója. Érzelmekkel teli, összetett kreatív személyiség.

Grzegorz Karnas - ének (PL)
Zenei tradíciók nélküli családba született énekes, a lengyelországi Felső-Sziléziából.
Karnas lengyel jazz-legendákkal és az európai jazz jelentős személyiségeivel is dolgozott. Versenyek zsűrijei, újságírók, és a közönség elismerése nyitott utat európai, ázsiai és afrikai turnéjaihoz többek közt a London Jazz Festival díjazottjaként. 2008-óta szellemi és lelki mozgatórugója az interkulturális találkozónak, amely a kreativitás és önkifejezés zenei színterévé vált: a „voicingers" fesztiválnak. Fellépései élőben rögzítésre és kiadásra kerültek a BMC gondozásában. Főként ezen lemezek (AUDIO BEADS és VANGA), illetve a Hevhetia kiadó által megjelentetett POWER KISS által vált az európai jazz meghatározó alakjává.

Jana Bezek - zongora (SK)
Szlovák zongorista és zeneszerző, a lengyel jazz fontos szerepet játszik a zenében, melynek elkötelezettje. A krakkói Zeneakadémián diplomázott, egyaránt érdekli az improvizált zene és szóló zongoristaként is gyakran fellép. A barokk zene kutatásával is foglalkozik. Nemrég került bemutatásra „Cracow" című lemeze, amelyet lengyel ritmusszekcióval rögzített. Improvizációt tanít gyermekeknek és fiataloknak. Az emberekhez való lelkes és odaadó hozzáállás jellemzi!

Dés András - ütőhangszerek (HU)
Dés András hat évesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken, majd 2005-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén diplomázott. Az elmúlt évek számos meghatározó magyar jazz és világzenei együttesének volt tagja, számtalan világhírű zenésszel játszott, többek között Palle Mikkelborggal, Erik Truffaz-val, Charlie Marianoval, Frank Londonnal, Theodosii Spassovval, Jack DeJohnette-tel, Chris Potterrel, Gerard Presencerrel és Eivind Aarsettel. Több mint 90 lemezen közreműködött, film- és színházi produkciók zeneszerzője, előadóművészként pedig bejárta a világot: olyan jelentős színpadokon zenélt már, mint a Carnegie Hall, a Damaszkuszi Operaház, a Covent Garden, a Jeruzsálem Színház, a Kairói Jazz Fesztivál, az amsterdami Concertgebouw és a shanghai-i világkiállítás.

www.youtube.com/user/musicfromfono

HARCSA VERONIKA
GRZEGORZ KARNAS
MANU DOMERGUE

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek