Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntő október 10-én Budapesten

A rendezvény német nyelven folyik magyar nyelvű szinkrontolmácsolással a helyszínen

Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója képviselte Magyarországot a Vitázik a világ ifjúsága XIII. nemzetközi elődöntőjében

A mai elődöntőben Fazekas Ella sikeresen vitázott arról a témáról, hogy a parlamenti mandátumok száma nők és férfiak között egyenlő legyen-e, és a legjobb nyolc között fejezte be a versenyt. A döntőhét holnap a fináléval folytatódik. Fiatalok élesztik fel a vitázás több mint 100 éve szunnyadó szellemét a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

 

A díszteremben parázs viták folytak az 1848-as népképviseleti országgyűlésben, majd 1867-től egészen a mai parlamentépület elkészültéig a felsőház működött a klasszikus szépségű csarnokban. Több mint egy évszázad elteltével újra egy aktuális közéleti kérdésről folyó vitának ad otthont ez a kultikus helyszín. Cél a gondolatébresztés, a meggyőzés és az ékesszólás német nyelven. Holnap a nemzetközi győzelemért folytatnak vitát arról, hogy „Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?".

 

A nemzetközi döntő minden évben a német nyelvű vetélkedő csúcspontja. Azok a tanulók vehetnek részt a projektben, akik a németet mint idegen nyelvet tanulják, és érdeklődnek aktuális társadalmi és politikai témák iránt. A 12 részt vevő országból a két legjobb diák jut tovább a nemzetközi döntőhétre. Közülük - szónoki tehetségüknek köszönhetően - négyen jutottak tovább a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből, így ők lesznek a holnapi döntővita résztvevői:

Andrea Sosková, Szlovákia

Katrin-Lisa Laius, Észtország

Maryna Dmytryk, Ukrajna

Michail Krumov, Bulgária

 

Minden érdeklődő a honlapunkon és a Facebook oldalunkon is követheti az online élőközvetítést:

2019. október 10., csütörtök 11.30 órától

A Vitázik a világ ifjúsága - közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő" Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

A XIII. nemzetközi döntő fővédnökei Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek