Villányi vörös és pécsi fehér a PTE hivatalos bora

A Pécsi Tudományegyetemen hagyomány, hogy a tanév elején kihirdetik, mely borok viselhetik egy éven át a PTE Bora kitüntető címet

 

 

 

Idén az ünnepélyes díjátadó a vírushelyzet miatt elmaradt, de a borok az ősz folyamán forgalomba kerültek: egy villányi cabernet sauvignon és egy pécsi cirfandli lett a kiválasztott.

 

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt. Amikor a pécsi egyetem elindította a borválasztást, az alapelvek között volt, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából kell kiválasztani egy-egy fehér és vörösbort. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos érv, hogy az egyetemi bor elérhető áron legyen megvásárolható az egyetemi oktatók és hallgatók részére egyaránt.

 

Fehérbor kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Cirfandli 2018 bora lett a szakmai zsűri, majd a társadalmi zsűri közös választottja. A pécsi kutatóintézetet 70 évvel ezelőtt, 1949-ben több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva hozták létre. A bő tíz éve a Pécsi Tudományegyetem keretei között működő kutatóintézet Európában egyedülálló és pótolhatatlan fajtagyűjteménnyel és szőlőgénbankkal rendelkezik. A cirfandli fajta pécsi különlegesség, amelynek megóvása és értékeinek bemutatása az intézet egyik kiemelt feladata.

 

Vörösbor kategóriában Günzer Zoltán villányi családi birtokának Cabernet Sauvignon 2017 bora nyerte a versenyt. A Villányi borvidéken generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben félhektárnyi ültetvénnyel, évi 1500 palack bor értékesítésével. Mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek, 200.000 palack bor értékesítése mellett. A cabernet sauvignon olyan nemzetközi fajta, amelynek a kilencvenes évek óta meghatározó szerepe van a Villányi borvidéken, testes, érett, harmonikus és elegáns borokat ad.

 

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek