Világsztár érkezik Szentendrére

Idén májusban Magyarországon is bemutatkozik a húsz éve Berlinben élő japán művész, Chiharu Shiota.

A Velencei Biennále japán pavilonjában bemutatott Kulcs a kézben című projekthez hasonlóan a Szentendrei Képtárban is piros fonalak és régi kulcsok felhasználásával építi meg Chiharu Shiota az Emlékeső című installációját. (A Kulcs a kézben másik két változata pedig Sydneyben és Milánóban látható.) Ferenczy Múzeumi Centrum márciusban indította kulcsgyűjtési akcióját. Száznál is több gyűjtőponton határokon innen és túl önkéntesek, különböző szervezetek szervezték a gyűjtést. 

Kulcs: Zárszerkezet nyitására-zárására alkalmas eszköz, mely pontosan illeszkedik a zár nyílásába, más jelentés szerint húros hangszerek húrjainak feszítésével-lazításával azok hangolására szolgáló szerszám. Kulcsnak nevezzük továbbá a titkosírások, titkok megfejtéséhez, rejtélyek megoldásához szükséges instrumentumot, kódot, stb. Április 23-án pontosan 21353 darab kulcsot számoltak össze Szentendre főterén. Ehhez a 21353 kulcshoz történetek, banális, közhelyszerű és egészen különleges emlékek is társulnak, melyek közül a kiállítás katalógusában a szerkesztők és Gulyás Gábor a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és a kiállítás kurátora megjelentetik a legnagyszerűbbeket.
- Az, hogy több ezren megmozdultak egy művészeti cél érdekében, és ezáltal egy fontos és különleges ügyet támogattak, óriási siker a Ferenczy Múzeumi Centrum számára. Nagyon várjuk már ezt a kiállítást. - (Gulyás Gábor)
Shiota előszeretettel használ munkáiban fonálra felfűzött használati tárgyakat, eszközöket. A fekete vagy vörös fonalakra rögzített ablakok, bőröndök, ruhák, jelen esetben kulcsok a művész elmondása szerint mindig emlékeket idéznek meg. A felhasznált fonalak közül a fekete a világűr színe, a vörös az emberi belső űr, a vér színe, egyben a távolság leküzdésének, a térben egymástól messze elhelyezkedő tárgyak, gondolatok összekötésének szimbóluma az ázsiai szimbolikában.
A 2016. május 12-én, csütörtökön 18 órakor a művész jelenlétében tartandó ünnepélyes megnyitót jelenlétével megtiszteli Chiharu Shiota képzőművész.

A kiállítást megnyitja:
BARABÁSI Albert-László
fizikus, hálózatkutató, az Amerikai Fizikai Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia és az Academia Europaea tagja.

Közreműködnek:
BORBÉLY Mihály
Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szaxofonművész

GERGYE Krisztián
Harangozó-díjas táncművész, a Gergye Krisztián Társulat vezetője

Kmetty Múzeum - Szentendrei Képtár
Ferenczy Múzeumi Centrum
Szentendre, Fő tér 2-5.
A tárlat 2016. május 13. és október 16. között tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban.
A kiállításra szóló belépőjegyek már kaphatók a múzeum pénztáraiban és a Tourinform irodákban.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek