Vihar után: Magyar Grönland Expedíció

Három nap és három éjszaka, tomboló viharban, a sátor fogságában, bezárva.

 

 

Rakonczay Gábor számára nem új az érzés, hiszen expedíciói, kalandjai során sokszor, sok idõt töltött egyedül szélsõséges idõjárási körülmények között. Jól bírja a monotonitást. Erre most szükség is volt, hiszen már túljutottak a grönlandi átkelés féltávján, amikor lecsapott rájuk a vihar. 2400 méteres tengerszint fölötti magasságban, mínusz húsz fokban „idõztek" a sátrukban több mint hetven órán át, s nem talán nem is a bezártság volt a legrosszabb, hanem az, hogy tudták, az addigi jó tempót megakasztotta a pokoli idõjárás.

 

Most nyert értelmet igazán az a sok elõkészület, ami a 26 napos túrát megelõzte, a biztonsági oktatás, a technikai eszközök precíz összerakása. Most volt igazán szükség a meleg ruhákra, a jó sátorra, a sátrazás szabályainak betartására, és persze az élelmiszerre, amit az expedíció hat tagja elõzetesen, napra lebontva becsomagolt magának. Rakonczay Gábor tapasztalt már ilyesmit, igaz, akkor nem hóban és fagyban, hanem óceánátkelése során, egy viszonylag kis méretû vitorláshajó fedélzetén sodródva, az aprócska kabinba menekülve az ítéletidõ elõl, várva, hogy a természet megkönyörüljön rajta. Mert elõbb-utóbb minden viharnak vége szakad.

 

A Grönland-expedíció tagjai az elmúlt három napban nem haladtak semmit, így az elõzetes tervekhez képest némi lemaradásban vannak, ami azt jelenti, hogy az elkövetkezõ napokban, 25 kilométeres napi átlagot kell teljesíteniük, ami ilyen idõjárási körülmények között, hóban, fagyban nem lesz könnyû. Jó hír viszont, hogy péntekre virradóra a felhõk nagy része elvonult, a vihar elült, így az expedíció résztvevõi folytathatják útjukat - a grönlandi domborzati viszonyok miatt most éppen emelkedõn felfelé. Az összes „motyót", amire szükségük lehet, s amire támaszkodhatnak, maguk mögött húzzák egy szánon.
Huszonhat nap alatt (ha a vihar ellenére is tartani tudják az ütemtervet), 650 kilométert tesznek meg síléceken, miközben átszelik Grönlandot, s minden, amire támaszkodhatnak, ott siklik mögöttük a szánkón, a csomagban.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!