Vigh Andrea hárfaművész országos miniturnéja és bérletsorozata a Zeneakadémia Nagytermében

2015 tavaszán három városban, három koncerten lép fel Vigh Andrea hárfaművész, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál művészeti vezetője, a Zeneakadémia rektora.

 

Március 18-án a Zeneakadémia Nagytermében a Manchester Camerata kíséretével Elgar: Sospiri (Sóhajok) című művét adja elő, majd Kaposváron és Miskolcon Drahos Béla fuvolaművésszel Mozart fuvola-hárfaversenyét szólaltatják meg. Utóbbi koncerten Debussy Két tánca is elhangzik a művésznő előadásában. Közben március végén lemezfelvételt készít Balassa Sándor hárfaversenyéből, mely februárban hangzott el a Zeneakadémián a szerző 80. születésnapja alkalmából. Márciusban kerül meghirdetésre az MVM Koncertek keretében a „Remekművek 3 tételben" különleges bérletsorozata is: az első koncerten (Mozart-est) 2015 decemberében a fuvola-hárfaversenyt adják elő a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, majd további két koncert következik 2016-ban: Debussy és Ravel művei márciusban, Saint-Saëns-est decemberben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Utóbbi koncerten a hárfaverseny mellett Saint-Saëns csellóversenye is elhangzik Várdai István közreműködésével Vajda Gergely vezénylése mellett.

 

 

2015. március 18. - Zeneakadémia Nagyterem

Manchester Camerata - vezényel Takács-Nagy Gábor

(szólisták: Várdai István és Vigh Andrea)

Elgar: Sospiri (Sóhajok) - hárfára és zenekarra

 

2015. március 28. - Kaposvár

Mozart: Fuvola-hárfaverseny (Drahos Béla és Vigh Andrea)

 

2015. április 9. - Miskolc

Debussy: Két tánc (Vigh Andrea)

Mozart: Fuvola-hárfaverseny (Drahos Béla és Vigh Andrea)

 

MVM Koncertek - Remekművek három tételben

 

2015. december 17. (csütörtök), 19.30 óra - Zeneakadémia Nagyterem

Mozart-est

Közreműködnek: Szatmári Zsolt (klarinét), Drahos Béla (fuvola),

Vigh Andrea (hárfa) és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Műsor: G-dúr cassation, K. 63, A-dúr klarinétverseny, K. 622

***  C-dúr versenymű fuvolára, hárfára és zenekarra, K. 299

 

2016. március 10. (csütörtök), 19.30 óra - Zeneakadémia Nagyterem

Debussy és Ravel - Impresszionizmus a zenében

Közreműködnek Vigh Andrea (hárfa) és vendégei

 

2016. december 14. (szerda), 19.30 óra - Zeneakadémia Nagyterem

Saint-Saëns-est - Fantáziák és versenyművek

Közreműködnek: Vigh Andrea (hárfa), Várdai István (gordonka), Szabadi Vilmos (hegedű)

 és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Vajda Gergely

Műsor: Fantázia hárfára, op. 95, Fantázia hegedűre és hárfára, op. 110,

„Morceau de concert" hárfára és zenekarra, op. 154  *** 

Allegro apassionato gordonkára és zenekarra, op. 43, a-moll gordonkaverseny, op. 33

 

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novemberétől a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York - Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste" című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek" című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tartott szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban tartott szóló hárfakoncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Vigh Andrea 2002-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts" tudományos fokozatot szerzett „summa cum laude" minősítéssel.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek