VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

A Váci Dunakanyar Színház 2018. június 5-én 11 órakor a Várkert Bazárban az immár hatodik éve megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozóról tartott sajtótájékoztatót.

 

Az esemény a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre. A sajtóesemény a Visegrádi Csoport 2017/2018-as Magyar elnökség kulturális programsorozatának volt része.

 

A sajtótájékoztatón bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó elmúlt öt évéről kiadványt és kisfilmet, amely szintén a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre. A kiadvány és a kisfilm ismerteti a V4 régió egyetlen olyan kulturális fesztiváljának múltját, amely mind a négy visegrádi országot bevonja az együttműködésbe. Nyomon követhetjük,hogy honnan hova fejlődött a rendezvény, bemutatva azt is, hogy kiknek köszönhető a rendezvény dinamikus fejlődése.

 

A sajtótájékoztatón jelen volt Rétvári Bence az EMMI Parlamenti Államtitkár, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke, Fekete Péter EMMI Kultúráért Felelős Államtitkár, Varju Krisztina Dóra, Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos asszonya, valamint Kis Domonkos Márk a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazagtója, aki az idei programot is ismertette.

 

A V4 elnökség átadása alkalmából június 29-én ünnepi díszelőadással, Közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a hatodik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a V4 országok kulturpolitikai képviselőivel, valamint a régió legjelentősebb színházi szakembereinek részvételével. A Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap koradélutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a résztvevőket. A nyárfák alatti színpadon közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performance-ok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat Lembergből, Találkozás Prosperóval, Cseresznyésket, illetve az Álmok című színdarabokat.

 

Július 5-én a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká: Sírj bébi sírj! Című előadását 17 órakor. Az előadás után Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, Belga és a Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Július 6-án pénteken a lengyel színház előadásával a łódĽ-i székhelyű CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, Ivan and the Parazol és a Tankcsapda frenetikus koncertje szórakaoztatja a fesztiválozókat. A pozsonyi Colorato Színház Shakespeare: Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál szombati napján, július 7-én. Az előadás után a

Minimyst, a Péterfy Bori és Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába. A június 25-től a fesztivál végéig, július 8-ig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színészhallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.

 

Aki idén nyáron szeretne egy barátságos, családias és természetközeli fesztiválon lazítani, annak tökéletes célpont lehet a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, ahol a Duna-parton, árnyas fák között bulizhatnak a résztvevők.

 

Teljes program és jegyek: http://v4fest.eu/

 

Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek