Végtelen út, teste van... - Hangok mögött, szavak alatt (12/12)

A Gátnál zenekar Félmágió című lemezének dalait bemutató sorozatunk a mai epizóddal lezárul.

 

 

Az utolsó szerzemény, amelyről annak megalkotói és előadói beszélnek, az Ezeket csak úgy elképzeltem... című. A Gátnál tagjai ezúton köszönik a kitartó olvasói figyelmet, és boldog karácsonyt kívánnak.

 

12) Ezeket csak úgy elképzeltem... (A Gátnál zenekar Félmágió című nagylemezéről)

 

Rühes Bölény ("civil" nevén Deutsch László, a dal szövegírója, 2010-ig A Gátnál zenekar basszusgitárosa):

Most, hogy Fóka megkért, írjak pár sort a dalról (hiszen szövege az én ifjúkori versem), meglepődtem. Sosem vettem észre, hogy valójában én nem figyeltem meg egy dal szövegét sem. Előadójukként csak egyfajta delíriumot, katarzist, vagy éppen belső utazást éltem át. Persze itt más a helyzet. Nagyon nem boncolgatnám, mert az egó oly' mély bugyraiban tesz kirándulást e vers, amely csak intimebb közelségben mutathatja meg magát. Ha az Ezeket csak úgy-ot hallgatom, az a lényem közepén feszülő aranyhúrt pendíti meg, fájón és mégis érzékien kedvesen. Fájón, mert saját szavaim szólnak hozzám, a magányról, a szeretet iránti vágyról. Kedvesen, mert e dal a Gátnál "ószövetségében" íródott, melynek én vagyok az egyik szereplője. Hangjai és szívbéli felebarátom, zenésztársam tolmácsolása, legszebb emlékeimet hívja életre. A dalban megbújó üzenet ma azzal vigasztal, hogy része vagyok annak, amit A Gátnál alkot(ott). Sokat változtunk, de nem gondoltam volna, hogy ez a dal olyan érzést érint meg bennem, ami máig szerves alkotóelemem.

 

Homoki Fóka ("civil" nevén Benkő Gábor, a dal szerzője, A Gátnál zenekar gitáros/énekese):

Az Ezeket csak úgy... hű társként kíséri a zenekart egészen a kezdeti időktől, és talán épp a lineáris szerkezete, a kakukktojás jellege miatt van rá szükségünk. Talán az egyetlen olyan szerzeményünk, amelyet el tudok képzelni akár egy tábortűz körül akusztikus gitárral dalolászva is. A szövegéről annak megalkotója, kedves barátom, Rühes Bölény már értekezett, én csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez a szöveg egy mélyebb rétegen jóval többről szól, mint ahogy azt akár maga a szerző gondolja. A felszín valóban "csupán" egy az egóval küzdő személyiség krónikája, de ha utat engedünk egy mélyebb értelmezésnek, az egész genezis feltárulhat előttünk. Az univerzum keletkezésének a szakrális geometria szerinti folyamata, a különböző hitrendszerek teremtés/teremtődés-leírása szinte megegyezik azzal, amit a dal mond: "Magamon kívül, magam mellé kitalálok egy lényt, aki úgy szeret engem, mint az énem szereti az ént... Formává válva formaként megszülök egy gént, ami híveimben él később, hogy szeressék a Fényt...". A hátamon futkos a hideg, amikor arra gondolok, hogy mindezt a folyamatot anélkül formálta versbe Rühes Bölény barátom, hogy észre vette volna. Gyönyörű! Ha rajta járunk, az a bizonyos "végtelen út" pedig mindig arra fog vezetni, amerre szeretnénk!

 

Valamilyen Karabély ("civil" nevén Baráth Tibor, 2012-től A Gátnál zenekar dobosa):

Az Ezeket csak úgy... az album egyszerű és nagyszerű tétele. Szerintem a kedves dal a legjobb kifejezésre rá, ezen kívül pedig utazós, kirándulós hangulatom támad, mikor hallgatom. Picit 'fel a fejjel haver' ízű nekem a szöveg, ugyanakkor a képzelet végtelen erejét is rejti. Nem annyira húzó nóta, de mindenképp aranyos darab.

 

Fiatal Kutya ("civil" nevén Bucsin Tamás, 2011-től A Gátnál zenekar basszusgitárosa):

A címéhez méltóan nekem ez a dal egy rádióbarát alkotás. Úgy érzem, hogy annyira nem passzol bele abba a hangzásvilágba, amit az utóbbi időben próbál követni a formációnk. Letisztult akkordok, sehol egy konzumzenén szocializálódott füleket zavarba ejtő hang, könnyen befogadható, hallgatható. Akinek esetleg nem a világa az "alternatív" zene, ezzel a nótával el lehet kezdeni az átképzését. Vidám kis szösszenet. Dallamilag. Viszont a darab szövege bekerülhetne a XXI. századeleji magyar kortárs költészet kiemelkedő opuszai közé.

 

Az Ezeket csak úgy elképzltem... a YouTube-on

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek