Varázslatos gladiátorok(JÚNIUS 30)

A magyar HBO saját gyártású dokumentumfilmje rendező: Kabarcz Zsófi BEMUTATÓ: JÚNIUS 30. csütörtök, 21:20 HBO csatorna

 

 

 

Az HBO a társadalmi felelősségvállalás jegyében nagy hangsúlyt fektet a társadalmi problémákat, jelenségeket feltáró saját gyártású dokumentumfilmek készítésére és azok minél szélesebb rétegekhez történő eljuttatására.

 

Az HBO és a társadalmi felelősségvállalás:

 

A magyarországi HBO 2007-ben készítette el első, saját gyártású sorozatát, a Született lúzert. A csatorna 2009-ben már két provokatív, megbotránkoztató, pikáns dokumentumfilmmel jelentkezett: A Pierre Woodman-sztori a pornókirály egyedülálló castingjait mutatja be, míg a Miss Plastic - A szikék szépe egy rendhagyó szépségverseny kulisszái és társadalmi vonatkozásai mögé enged betekintést.

 

2010-ben a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilm segítségével a hegedűs testvérpár különleges testvéri kapcsolatába tekinthettünk be, majd a Romazsaruk a rendőri hivatást választó romák nehézségeiről mesélt.

 

Az idei év első dokumentumfilmje, a Két világ közt a menekültkérdéssel foglalkozik, míg a június 30-án, csütörtökön bemutatásra kerülő Varázslatos gladiátorok az egyetlen olyan magyarországi színtársulatot - a Baltazár Színházat - mutatja be a nézőknek, amelynek tagjai értelmileg akadályozott színészek.

 

Az HBO önként vállalt küldetése, hogy nagyközönségével szerepet vállal egy olyan kultúra megteremtésében, amely a társadalmi integráció lehetőségét nyújtja a sérült embereknek.

 

Az idei, 42. Magyar Filmszemle méltán hozott jelentős sikereket az HBO csatornának: a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek c. HBO produkció a dokumentumfilm kategória fődíját, az Ember Judit-díjat kapta meg, míg a Schiffer Pál rendezői díjat megosztva nyerte el Kabarcz Zsófi és Boros Panna Varázslatos gladiátorok című filmje.

 

A csatorna és a színház együttműködésének eredményeképp, Magyarországon egyedülálló módon, az HBO csatorna 4 millió forintot adományoz a Baltazár Színháznak, anyagilag is támogatva a társulat munkáját, hitvallását, a társadalmi integrációt.

 

 

 

A Varázslatos gladiátorok:

 

Az HBO csatorna hazai gyártású dokumentumfilmjeinek sorában hatodik alkotásként készült el a Varázslatos gladiátorok c. film.

 

A Varázslatos gladiátorok a Baltazár Színház értelmileg akadályozott emberekből álló társulatának életét, problémáit, nehézségeit tárja a nézők elé.

A film célja, hogy bemutassa és támogassa a Baltazár Színház kivételes törekvését.

 

„A színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok „másságának" elfogadtatásában, út az értelmi sérült emberek számára az össztársadalomba való integrálódáshoz.

A Baltazár Színház nagyon fontos feladatának érzi, hogy tájékoztassa az egész társadalmat: a sérült társadalomról az előítéletektől eltérő képet adjon. Az emberekre az érzelmeken - a művészeten - keresztül lehet leginkább hatni." (Elek Dóra)

 

A Varázslatos gladiátorok célja, hogy a társadalmi feszültségek bemutatásával megváltoztassa a fogyatékkal élők társadalmi megítélését.

 

A Varázslatos gladiátorok c. dokumentumfilm alapja a Baltazár Színház 2010-ben készült darabja, az „Aranylépés". A darab egy társasjátékot mutat be, ahol a hősnek akadálypályán kell átmennie. Az akadályok olyan alapvető örök emberi értékek, amik mindannyiunk számára ugyanazt jelentik, függetlenül attól, hogy fogyatékkal élünk-e vagy sem.

 

A Varázslatos gladiátorok keretét a színdarabban is megjelenített egyetemes emberi értékek adják: szabadság, vágy, elfogadás, biztonság, hit.

 

A színészek öt emberi értékkel kapcsolatos állásfoglalása egyre közelebb viszi a nézőt a Baltazár Színház ars poeticájához, az elfogadáshoz, az integrációhoz.

 

A Varázslatos gladiátorok felemelően mutatja be a Baltazár Színház professzionális munkáját. A társulat sérült tagjai napi 8 óra kemény próbával biztosítják, hogy meg tudjanak élni a tehetségükből, munkájukért ugyanis fizetést kapnak.

 

A Varázslatos gladiátorok kivétel nélkül mindenkit elvarázsol: a társulat tagjai, színpadi jelenlétük, a díszlet és a ruhák igényes kivitelezése, az átütő rendezés egy pillanatig sem kelt szánalmat a nézőben, sőt, egy irigylésre méltó világ bontakozik ki a szemünk előtt. A filmet nézve megnyugvással tapasztalhatjuk, hogy amit eddig ijesztően másnak gondoltunk, az a mi életünknek is szerves része.

 

A 42. Magyar Filmszemlén Kabarcz Zsófi és Boros Panna Varázslatos gladiátorok c. dokumentumfilmje a Schiffer Pál rendezői díjat megosztva nyerte el.


 

Varázslatos gladiátorok

A magyar HBO saját gyártású dokumentumfilmje

rendező: Kabarcz Zsófi

 

BEMUTATÓ: JÚNIUS 30. csütörtök, 21:20 - HBO csatorna

 

A Baltazár Színház:

 

A Baltazár Színház társulatát Elek Dóra alapította 1998-ban, a szintén értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztató belga Théatre du Plantin mintájára. Bár a színészek értelmileg akadályozottak, teljesítményüket nem a vélt képességeikhez, hanem a civil nézők elvárásaihoz mérik. Előadásaik a „normál" színházi világban is megállják a helyüket, bebizonyítják, hogy az értelmi sérültek nem fogyatékos művészetet hoznak létre, hanem valódit, ami önmagáért jó.

 

A Baltazár Színház úttörő feladatot lát el: hazánkban egyedülálló módon háttérbe szorítja a fogyatékosságot és előtérbe helyezi a művészetet. A Baltazár Színháznak a művészeten keresztül sikerül megmutatnia, hogy a fogyatékkal élő emberek értékei, örömei, problémái ugyanolyanok, mint bárki másé.

 

A Baltazár Színház megalakulása óta tíz előadást hozott létre, amelyek közül a legsikeresebbeket ma is teltházzal játsszák. A társulat ma már jelentős nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet. A másságban való egyenlőség üzenete eljut a nézőkhöz.

 

Varázslatos gladiátorok:

Rendező: Kabarcz Zsófi

Kreatív producer: Boros Panna

Vezető operatőr: Somogyvári Gergő

Vezető producer, HBO: Marc B. Lorber

Produkciós vezető, HBO: Schulteisz Katalin

Szereplők: Baltazár Színház Társulata

Kiemelt munkatársak: Elek Dóra - rendező, művészeti vezető, Kecskés Karina - beszédtanár, Király Tamás - jelmeztervező, Müller Péter - színész.

 

 

Részletek a filmből:

http://www.mediafire.com/?duu300052n23w29

http://www.mediafire.com/?a7ta0zz766kuf88

http://www.mediafire.com/?0ww5f5n9tavpvlv

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek