Van Der Graaf Generator

A zenekar Van De Graaff amerikai fizikus helytelenül leírt nevét, illetve az általa feltalált generátort válastotta elnevezésül.

 

Mind a névválasztást, mind a helyesírási hibát tekintve tanácstalan az ember. Azonban a megszólaló muzsika messzire kergeti a kételyeket. A fene bánja a furcsa elnevezést, a produkció teljesen leköti az embert.

Első lemezük inkább zenei ötletek felsorakoztatása volt, mint kiérlelt zene. Aztán sorban egymás után, nepperektől negyed, meg harmad fizetésért a többit. Kereskedelmi forgalomban itthon nem kerültek, kevésbé voltak ismertek a kor többi progresszív zenét játszó együttesénél, így a nepperektől való beszerzése nehézkes, bizonytalan volt. Kicsit később, a hetedik évtized második felében, az első magán lemezboltok megnyitása után hosszan, kézbe véve nézegettük a borítókat, az üzletben pedig szólt a zene.

Sokszor a fél várost végigutaztuk, mert valakinek megvolt. Meghallgatni, szalagra venni. A szalagok, nagyon mélyen, valahol, időlepetten. Talán egyszer sercegősen, BRG-s alapzajjal meg kéne hallgatni, mert cd-ről túl steril. Most a csőről:

 

 

 

Youtube link

 

Youtube link

 

 

Márkus

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Nagy István Paphnutius
#2. 2011. március 8. 21:22
A Van Der Graaf egy olyan zene, mint ahogy egy barátom egykoron fogalmazott: "mindenkinek át kell esni rajta".
Nekem is volt néhány lemezem tőlük. Külön tortúra volt a lemezek duplaborítós, kisebb példányszámú változatának megszerzése. De szerencsére őrültekkel voltam körülvéve, akik a jó zenéért mindenre képesek voltak, pl 3 évenként Londonba menni és ott túrkálókban lemezt keresni ...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek