Újra nyitva a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Újra nyitva tagintézményeink, és a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút is várja a vendégeket!

 
 

Újranyitás - ezzel várunk titeket!
 Az Elektrotechnikai Gyűjtemény Kazinczy utcai, eredetileg trafóállomásként működő műemlék jellegű épületében az elektrotechnika fejlődésén kalauzoljuk végig a látogatókat.

Műszaki Tanulmánytár tágas csarnokaiban fémpolcokon, illetve szabadon állnak a műtárgyak, összesen több mint 16 ezer darab. Világszabadalmak, első példányok, és hatalmas erőgépek egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben. Igazi látványorgia ez a műszaki kultúra és a dizájn rajongóinak.

A Kohászati Múzeum festői Szinva-völgyben található állandó kiállításának egy 18. századi barokk „Kancellária" épület ad otthont Miskolc-Felsőhámorban. A működő modellek, makettek és diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait.
A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a Garadna-patak völgyében a diósgyőri vaskohászat százéves történetének főbb mozzanatait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be.

A 14. század elején épült műemlék-jellegű várpalotai Thury-vár második emelete ad otthont a Vegyészeti Múzeumnak. Az intézmény hazánk és a térség egyetlen szakmúzeuma, mely a magyar kémia és vegyipartörténet emlékeit mutatja be, hangsúlyt helyezve az iparág kiemelkedő eredményeire, jelentős személyiségeire is.

Július 15-én szerdán ismét megnyit a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum is, hamarosan közzétesszük a nyitvatartás részleteit!

 
Szabályok, ajánlások újranyitott múzeumaink látogatásához
 Bár hétköznapi életünk egyre szabadabb a járványhelyzet enyhülése után, mégis, egészségünk megőrzése érdekében, múzeumunk látogatása során a következő szabályok betartására kérünk mindenkit:
 
  • A kiállító- és bemutatóterekben a látogatói útvonalon a látogatók egymás között legalább 1,5 méteres távolságot tartsanak. Egyszerre, egy időben egy térben csak annyian tartózkodhatnak, hogy a szükséges távolság megtartható legyen!
  • Amennyiben megtehetik, kérjük, látogassák múzeumunkat egyénileg. A látogatói csoportok legnagyobb létszáma 10 fő lehet. Tárlatvezetést is 10 fős létszámig tudunk vállalni, így az 1,5 méteres, megfelelő távolságtartás is lehetséges, és a tárlatvezetőnk is ügyelni tud a csoportra.
  • Javasoljuk, hogy takarják el szájukat és orrukat maszkkal vagy sállal a látogatás alatt. 


Július 4-én megnyitotta kapuit a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút is! 

A múzeumvasutazás mellett várja a vendégeket a 2018-19. évben újonnan épült tematikus játék- és fitneszpark és az interaktív tanösvény is.
A látogatók múzeumunk és a GYSEV Zrt. együttműködésének köszönhetően a nagycenki mozdonyskanzenban sétálva  számos értékes vasúti kocsit vagy mozdonyt is megtekinthetnek!
A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút az idei évben október 25-ig minden szombat, vasár- és ünnepnap, valamint az előre meghirdetett hétköznapokon várja a kisvasutazni vágyókat Nagycenken, a Széchenyi-kastély szomszédságában. A két mozdony, András, a gőzös és Kiscenk, a dízel felváltja teljesít szolgálatot a meghirdetett menetrend szerint.

 

 
Új YouTube csatorna indult ipari örökségünkről 
 Az Online Múzeumok Éjszakája rendezvény alkalmából jött létre tagintézményeink ipartörténeti emlékeit, gyűjteményét bemutató YouTube csatornánk. Az új platform kisfilmeken és beszélgetéseken keresztül mutatja be kiállítótereink érdekességeit, máskor fémmel dolgozó művészeink munkájából inspirációt merítve hív közös alkotásra.
A csatorna természetesen a rendezvény lezárultával is tovább él, és időről időre új tartalmakkal lepi meg a nézőket.

Új YouTube csatorna a tagintézményeinkben őrzött ipari örökségünkről.
További információk
 
Északi Járműjavító -  továbbra is fogadjuk a képeket!
 
Már érkeztek képek felhívásunkra, melyben új otthonunk, az Északi Járműjavító emlékeit kutatjuk! Köszönjük az eddigi felajánlásokat! Szívesen látjuk a további képeket is - olvassátok el a felhívásunkat!

Az Új Közlekedési Múzeumnak otthont adó Északi Járműjavító területén 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa működött. A 70-es években közel 3400-an dolgoztak itt, sokak második otthonává vált, pezsgő kulturális és sportélettel igazi közösségi térré nőtte ki magát. Ebben a szellemiségben épül majd meg ezen a területen az Új Közlekedési Múzeum.

Intézményünk számára kiemelten fontos, hogy összegyűjtse és megőrizze az épülettel és annak környezetével kapcsolatos emlékeket. Ebben szeretnénk kérni a volt dolgozók, közlekedésbarátok segítségét. 
Múzeumunk várja mindazon felajánlók jelentkezését, akik az Északi Járműjavítóban készült fényképekkel, dokumentumokkal hozzá tudnak járulni gyűjteményünk gazdagításához.
  

Várunk az Északi Járműjavítóról készült:
  • digitális fotókat
  • papírpozitív fényképeket (egyenként vagy albumba ragasztva)
  • plakátokat, képeslapokat
  • prospektusokat, nyomtatott beszámolókat, iratokat, tervrajzokat
  • negatív fényképet (üveglemezen, celluloid lemezen vagy tekercsen).

   A felajánlásokat az info@kozlekedesimuzeim.hu e-mail címen lehet jelezni,
ezt követően archívumunk munkatársai egyénileg veszik fel az adományozókkal a kapcsolatot.

 

További információk


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!