UJHÁZY KOLOS: JELMEZBÁL

Álmokból szőtt légvárak és semmire épült luxuspaloták

 

 

 

 

 

 

Megjelent Ujházy Kolos harmadik regénye, Jelmezbál címmel. A könyv mesébe csomagolt éles tükör a modern társadalom kietlen üressége előtt - és napjaink veszteseinek irreális álmodozósága előtt. Álmokból szőtt légvárak és semmire épült luxuspaloták - lehet hidat verni két illúzió között?

 

 

Ujházy Kolos, az író egyik elmélete az, hogy az élet egy nagy jelmezbál, ahol a felszínen mindenki maskarát visel, ahol mindenki - még a legelvetemültebb ember is - tiszta és jó a rárakódott romlott fedőrétegek alatt. Ahol mindenki megváltoztatható, megjavítható, ha valahogy le tudjuk feszegetni a romlott fedőrétegeket.

 

A regény főszereplője, Hanga egy elvarázsolt, mesevilágban élő lány, rendhagyó álmokkal: odavan a festészetért és a nagy festőkért, így minden vágya, hogy a falujából feljusson Budapestre és művészettörténész válhasson belőle. Várva várt nagyvárosi kalandja azonban nem a terveknek megfelelően alakul: uralkodó hajlamú, már-már betegesen pénzéhes műgyűjtő szállásadónője ugyanis dublőrnek használja őt, méregdrága Chanel és Christian Dior ruhákban az ő szerepét kell eljátszania egy milliárdos aggastyán behálózása során.

És ezzel a fényűző - Hanga számára börtönné vált - rózsadombi palotában kezdetét veszi a szövevényes, fordulatos, szerepcserékkel teli érdekházasság története, melyben mindenki más, mint akinek mutatja magát; még a sármos, lehengerlő stílusú, Giorgio Armani öltönyös nagy Ő is, aki szintén álruhában lép be a csapdába esett, idős vőlegénye elől egyre reményvesztettebben menekülő lány életébe.

 

A Jelmezbál vidám fedőrétege alatt lassan kirajzolódik előttünk egy gazdag, pénzben úszó, mégis keserű, kétségbeesett és lelkibeteg - a környezete szerint már-már pszichiátriai kezelésre szoruló - műgyűjtőnő drámája, aki élete ürességét - látszólag a falai ürességét - méregdrága Munkácsykkal és Csontvárykkal igyekszik kitölteni.

 

„A regény írása közben arra lettem figyelmes, hogy a színes és szórakoztató felszíni réteg alatt akaratom ellenére kialakul egy második, súlyosabb dimenzió is. Akárcsak a »komoly« könyveimben, ismét oda lyukadt ki a történet, hogy a Jó kizárólag akkor arathat győzelmet a Rossz felett, ha bravúros módon őt is Jóvá teszi. Valamint, hogy az embernek nem megváltoznia kell a megjavuláshoz, hanem épp ellenkezőleg, végre önmagává válni: az eddiginél százszor, ezerszer jobban hasonlítani az igazi, tiszta, jelmezek alatti önmagára" ­- mondta Ujházy Kolos.

 

 

A szerzőről

Ujházy Kolos geográfusként végzett az ELTE Természettudományi Karán. Már az egyetemi évei alatt publikálni kezdett, majd a folyóiratokban, napilapokban megjelent cikkeket önálló kötetek követték. 'Napból vagy, porrá leszel - A fehér ember esete Indiánföld lakóival' c. 2006-os ökoregénye a dél-amerikai őslakosok és az európai hódítók drámai találkozását - és ennek társadalmi-ökológiai következményeit  írja le. 2016-ban megjelent 'Zuhanás a magasba' c. társadalmi regénye pedig egy összetartó székely faluközösség 21. századi felbomlásának a szívbemarkoló története. Az idén megjelent 'Zsákutca a végtelenbe - A modern nyugati ember öt végzetes tévedése' c. esszékötetében napjaink legfélrevezetőbb és legkártékonyabb dogmáit igyekszik cáfolni, a szintén 2020-as 'Jelmezbál' c. regénye pedig a mindannyiunkban meglévő JÓ-ról szól - melyet azonban életünk során különféle jelmezekkel fedünk el, elválasztva magunkat egymástól és az igazi boldogságtól

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek