Új Rádiószínház alakul!

"Gondoltam legyünk elsők az olyan párját ritkító kulturális kezdeményezések sajtóban való közzé tételében mint ez. Itt ülünk a Fészek Művészklubban amely otthont add a kamaraszínháznak."

 

Többször beszámoltunk már a MaxLine Média Group és a Kazán István Kamaraszínház által létrehozott színészképző stúdió színvonalas színész vizsgáiról, előadásairól, bemutatóiról.

Az Interneten lettem figyelmes a kamaraszínház és a Bredd Rádió kezdeményezéséről, melyben egy közös "Rádiószínház" létrehozásáról értesülhettem. Megkerestem Kriszt László rendezőt, és megkértem beszélgessünk erről a "Rádiószínházról"!

Gondoltam legyünk elsők az olyan párját ritkító kulturális kezdeményezések sajtóban való közzé tételében mint ez. Itt ülünk a Fészek Művészklubban amely otthont add a kamaraszínháznak.

- Nos! Színház után "Rádiószínház"? Hogy jött az ötlet?

A közepén kezdeném, összehozott a sors a Molnár Sándor és Zámbó Árpy nevével fémjelzett Bredd Rádióval, amely amúgy is profil bővítésben gondolkozott és ez eddig főleg könnyűzenei műsoraik voltak. Tehát felvetettem hogy mi lenne ha csinálnánk hangjátékokat, Rádiószínházat? Mind két vezető örült az ötletnek, és jelenleg, Zámbó Árpy -val dolgozunk a megvalósításon.

- Zámbó Árpy alatt a Zámbó testvéreket érthetjük, Zámbó Jimmy testvérét?

Igen. De ennek még később lesz nagyon is nagy jelentősége.

Szóval azokat a darabokat válasszuk ki jelenleg közösen, amelyekkel kezdeni fogunk június végén, július elején. Minden hónapban, egy Rádiójátékot fogunk felvenni a Berdd Rádió stúdiójában.

- A Bredd Rádió, ugye nincs az FM-en, tehát internetes rádió?

Igen, de ez bennünket cseppet sem zavar, a lényeg hogy ez a rádió elfordult az értékkel bíró kultúra felé, legyen az zene, próza, vagy éppen interjúk, riportok. Önnek  több riportot adtam már, és tudja hogy mindig is az "értékkelbíróság" volt a vesszőparipám, legyen az bármely kulturális szegmens is. Mert minden kulturális műfajra szükség van, csak képviseljen színvonalat, mert hogy ettől van a nevében a művészet vagy kultúra. És ha a rádió vezetői, Molnár Sándor és Zámbó Árpy a színvonalra  szeretnék helyezni a hangsúlyt akkor mi, örömmel csatlakozunk hozzájuk.

- Hogy fog ki nézni az egész, hogy kell elképzelni?

Most megpróbáljuk elérni a gyerekeket, a fiatalokat, vagy azokat a profi színészeket, akiknek lenne kedvük velünk együtt "Rádiószínházat" csinálni, természetesen a Kazán István Kamaraszínház színésznövendékeivel, vagy a már végzett színészeinkkel kiegészítve.

- Tehát lehet jelentkezni a "Rádiószínházba?

Pontosan. Természetesen az önmagában nem elég hogy valaki jelentkezik, de az ügyeseknek adunk lehetőséget arra hogy tanuljanak a "Csodálatos Kölykök" gyerekszínész stúdióba, vagy az OKJ-s színészképzésünkbe vegyenek részt és szerepeljenek a rádiójátékokba.

- Mi lesz az első rádiójáték, amivel kirukkolnak a rádió hallgatók elé?

A tíz évvel ez előtt, elsőként bemutatott Farkas József: Vig utcai srácok

kisnovella első és második részét fogjuk felmondani. Ebben segítségünkre lesz még az L-Fly Musik zenei stúdió és Kárer László zenei szerkesztő.

- Miről szól a rádiójáték?

Mezőtúron játszódik a hetvenes években, az ottani srácokról szól, felölelve az ő gyerekkorukat, gondjaikat, örömeiket, bánataikat, vagy is azt a gyerekekre jellemző naivitást, ahogy elképzelték saját világukat.

A kamaraszínházunk mindenesetre tíz éve repertoáron tartja a Vig utcai srácokat, és minden kezdő színésznövendékünknek ez az első színpadi bemutatkozása is egyben, én még nem untam meg, pedig sokszor rendeztem már.

- A további tervezett rádiójátékokról, mondana még valamit?

Tervezzük, Ady Endre: Istenes és patrióta verses összeállítását, Sárdi Mária: Kislány a pokolban, Tadeus Borovszki: Nálunk Auschwitzban, Paul Emond: Malag és a Madártej műveit, de lesz Szent Johannából készült "Magányos Johanna" és sok más klasszikusnak számító darab is.

- Azt mondta a beszélgetésünk elején hogy a Zámbó családnak lesz még jelentősége, ezt hogy kell értenünk?

Ahogy egyre jobban megismertem az Árpy-t, megdöbbenésemre nem azt az embert ismeretem meg, amit az elmúlt tizenöt évben sugalltak róla a médiák. Mesélt a gyerekkorukról, a fiatal éveikről, s arról hogy hogyan robbant be a testvérük a magyar zenei világba.

Egyszóval, egy EMBERT ismeretem meg, aki nem is olyan mint amit hallottam róla. Zámbó Jimmy életét, nem lehet megérteni anélkül hogy ne az egész család életútját tekintsük, nézzük, az öt testvért, ahogy gyerekek, ahogy fiatalok és ahogy hátra lépnek akkor amikor elindul Jimmy karrierje. No, én ebben rögtön megláttam a hangjáték, a színpadi mű lehetőségét, ami természetesen egy hosszútávú terv, de remélem sikerül ezt is megvalósítani.

- Beszélgetésünk vége felé, kik azok akik támogatják önöket a munkájukba?

Természetesen pénzzel senki, de úgy vagyunk vele, mint a magyar focival, hiába töltesz bele egy rahedli pénzt, a foci ettől nem lesz jobb. Tehát ezzel azt akartam mondani hogy lehet értékkel bíró művészetet teremteni, csinálni pénz nélkül is, ha van tudás, tehetség, és legfőképp akarat, szorgalom. Persze pénz nélkül sokkal nehezebb, de a kamaraszínházunkba már hozzászoktunk a pénznélküliséghez, ettől még tudtunk értékkel bíró darabokat létrehozni. A fontos hogy minden közreműködő partner, mint: Bredd Rádió, Kazán István Kamaraszínház, Fészek Művészklub, L-Fly Music, MaxLine Média Group, Tollal.hu - Közélet és Kultúra, Világ Magyarsága és mások, adják azt amivel hozzá tudnak járulni a "Rádiószínház" működéséhez, remélem a partneri kör később, csak bővülni fog.

- Hol tudnak érdeklődni azok, akik szeretnének jelentkezni önökhöz, netán-tán hallgatni akarják majd a rádiójátékokat?

A www.kazanistvankamaraszinhaz.hu és a www.berdd.hu oldalakon.

- Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

Interjú: Nagy András

A fotó a Bredd Rádióba készült: 2015 június 10-én.

 

Balról jobbra:

Kőhalmi Ervin színész hallgató, 
Kriszt László rendező

Zámbó Árpy producer

Major Bea színésznő

Fodor Rozália színész hallgató

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek