Új parkot alakítanak ki Bécsben

Eurocomm-PR Budapest - Bécs Város Külképviseleti Irodája 2018. május 3.

 

Az osztrák főváros Nordbahnhofviertel (Északi Vasútállomás) nevű negyedében 2023-ig új parkot alakítanak ki. A bécsi Gebietsbetreuung (területfelügyelet), valamint Bécs városának képviselői és építészei múlt hét szerdán mutatták be az új pihenő övezet, a „Freie Mitte" első tervezetét, melynek kialakítása kapcsán az ottlakók javaslatait is várják.


A bécsi Nordbahnhofviertel az egykori északi vasútállomástól nyugatra és a Patersterntől északra található, a Nordbahnstraße és a Heinestaße között. Bécs városának vezetése a vasútállomás kihasználatlan zöld területét pár évvel ezelőtt vásárolta meg. A mindösszesen kilenc hektárnyi területen - a városi vadonban élő, szigorúan védett zöld varangyok és gyíkok élőhelyeit érintetlenül hagyva - 2023-ig játszóteret, kutyasétáltatót és sportolásra alkalmas pihenőövezetet alakítanak majd ki, a lebetonozott területeket pedig közösségi kertekké építenék át. A parkon keresztül húzodó Leystraße meghosszabításával pedig egy sétaösvény kötheti majd össze a 2. kerületet a 20. kerülettel.


Ezt a területet a 2,5 hektáron elterülő elhagyatott vasúthálózattal toldanák meg, melynek fennmaradt sínrendszerét építészeti elemként integrálnák a parkba. A sínek fölé egy stégrendszert terveztek, ahonnan az egész parkra gyönyörű kilátás nyílik.


A műemlékvédelem alatt álló víztorony, valamint a vasútállomás épületének kihasználása azonban továbbra is kérdéses. A projekt tervezete szerint az azonban biztos, hogy az állomás elülső csarnokát lebontanák, mivel itt a meghosszabbított O jelzésű villamos síneit fektetik majd le. Felmerült még egy holokauszt emléktábla kihelyezése is, amely a vasútállomásról Ausschwitzba induló vonatokon deportált zsidóknak állítana emléket.


A park környékén lakók a leopoldstadti Max-Winter-Platzon tájékozódhatnak a teljes projektről, valamint április 30. és május 11. között javaslatot is tehetnek az új park kialakítása kapcsán.


Képaláírás és copyright:

Nordbahnhofviertel, Bécs  © Gebietsbetreuung Stadterneuerung

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek