Új kulturális rendezvénytér a Corvinus Egyetemen

A Magyar Belsőépítészek Egyesületének szervezésében 2019. áprilisában betekintést nyerhettünk Selmeczi György és Herédi Győző tavaly, a Corvinus Egyetem főépületében elkészült munkájába.

 


Az 1874-re elkészült Fővámpalota Ybl Miklós tervei alapján valósult meg. A Fővámpalotában négy önálló hivatal működött, a Vámhivatal, a Pesti Pénzügyigazgatóság, a Központi Árüzleti Igazgatóság és a Bányatermék Igazgatóság. Az épület alá komoly, raktárként szolgáló pincerendszer épült, négy, zsilippel elzárható alagúttal. A palota mellett, sőt magába az épületbe is vasúti vágányok vezettek. A Fővámpalota végső, mai környezete a századforduló előtti években alakult ki, ekkor rendezték az akkori Ferenc József rakpartot és a Csepel rakodópartot (ma Belgrád rakpart), 1896-ra felépült a Ferenc József híd (Szabadság híd) és a Központi Vásárcsarnok.
Az épületbe 1950-ben a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem költözött. Az Egyetem az 1953-ban vette fel a Marx Károly nevet. A rendszerváltozás után az Egyetemi Tanács 1990. február 23-i ülésén döntött úgy, hogy nevét Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre változtatja. 2003-ban több egyetem összevonásával vette fel a Budapesti Corvinus Egyetem nevet.
A legújabb rekonstrukcióra 1989-90 között került sor, mely alkalomból jelentős mértékben korszerűsítették az épületet és sok részletet visszaállítottak az eredeti architektúrából. A díszudvar térhatását eredeti módon állították helyre, a tetőteret beépítették. Az épület a felújítást követően ismét a dél-Pesti Duna-part meghatározó eleme lett. A hajdan volt Fővámpalota, ma Corvinus Egyetem főépületének pincéjében a közelmúltig Pinceklub működött. Kialakítása főleg a zenés-táncos szórakozóhely igényeinek felet meg. A klub néhány év óta nem működött, állapota rendkívül leromlott.
A klub teljes átépítésének belsőépítészeti munkáit Siffel Gábor építész terveire alapozva Selmeczi György és Herédi Győző álmodta meg. A tavalyi évben létrejött a több teremből álló reprezentatív rendezvényközpont. Az átalakítás során igényes belsőépítészeti kialakítással létrehoztak egy 80-100 fős színháztermet, mely képes műfaji kötöttség nélkül kamarakoncert, prózai, vagy zenés előadóest, egydíszletes kamaraszínházi előadások befogadására. Kialakítottak egy nagytermet konferenciák tartására, vagy fogadások rendezésére közvetlen kapcsolattal az egyetem konyhájához. A klub területének része továbbá egy 15-20 fő befogadására képes professzori klub. A rendezvényközpont kiszolgálására büfé, vizesblokk, öltözők, raktárak, ruhatár létesültek.
Az átépítés során a válaszfalakat elbontották, ezáltal átláthatóbbá váltak a boltozatos terek. A kőburkolatok alkalmazása az épület többi részének anyaghasználatát követve a reprezentatív helyszíneket egybekapcsolja a földszinten és a pincében. A két tervező a klubhelyiségekbe egyedi világítótesteket tervezett. A színes ablakok kialakítása különleges hangulatot kölcsönöz a rektori klubnak és a nagyteremnek.
A bemutató során tájékoztatást kaptunk arról, hogy a klub az elmúlt egy év során milyen hatékonyan működött, az egyetem életébe milyen módon kapcsolódott be. A tervezők jóvoltából bepillantást nyertünk a tervezés folyamatába és megtekinthettük a terveket.
Köszönjük a tartalmas és tanulságos délutánt a tervezőpárosnak, Selmeczi Györgynek és Herédi Győzőnek.

 

Szöveg és fotó: Szedmer Szilvia

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek