Új filmek a Cinegón

HAJDU SZABOLCS KÉT FILMJE IMMÁR A CINEGON IS

Ismét új filmekkel bővült a Cinego kínálata - ezen a héten magyar alkotásokra került a hangsúly. Hajdu Szabolcs két filmje került fel a válogatásba, a Békeidő és az Ernelláék Farkaséknál is egy-egy nap elmesélésével járja körül a magyar társadalom jelenlegi helyzetét. Emellett bővült a kísérleti filmes szekciónk is, Lichter Péter és Máté Bori elképesztő intenzitású absztrakt filmjét, A horror filozófiáját is meg tudod mától nézni.
Békeidő
A Békeidő egy film-antológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról. A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik, és több fő történetszálat ötvöz, melyek újabb történetek és karakterek felé ágaznak el: egy protestáns pap és családja közötti konfliktus; egy politikai aktivista nő tizenéves lányának kalandjai; egy középkorú színész és a felesége házassági válsága, valamint egy híres színházrendező és fiatal pártfogoltjának története.
A horror filozófiája

A horror filozófiája című zenés absztrakt film Noël Carroll azonos című könyvének adaptációja. Az eredetileg 1990-ben megjelent, nagyhatású műfajelméleti szöveg arra a kérdésre keresi a választ, hogy a horrorfilmek miért képesek vonzerővel hatni a nézőkre, miközben alapvetően félelmet, undort és iszonyatot keltenek - vagyis olyan érzéseket, amiket a hétköznapokban kerülünk. Carroll ezt nevezi a műfaj paradoxonjának. A film egy mély műfajelméleti meditáció, ami a Művészetfilozófia és a Popkultúra összefonódásának örök szépségét ünnepli, hiszen a filmelmélet maga egy mágikus, titokzatos tér, amiben jó elmerülni.

 

Ernelláék Farkaséknál

Régi és új konfliktusok törnek felszínre Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjében, mikor két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után ismét találkozik: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, a közöttük feszülő ellentétekkel és saját magukkal is.

Előfizetőknek is elérhető!

 

 

Fedezd fel a Cinego kínálatát!
Új válogatásokkal készültünk neked, hogy segítsünk a választásban:

  • A természet ölelése : vissza a természetbe - remélhetőleg lassan ismét birtokba vehetjük a parkokat, folyópartokat, erdőket. Addig is öt filmet ajánlunk környezetünkről.
  • Családi viszonyok : erős nők, gyáva férfiak, titkok és bűnök. Válogatásunk különböző családi sorsokat mutatnak be, kendőzetlenül.

Májusban sajnos elmaradt a Cannes-i Filmfesztivál, az egyik legfontosabb filmes esemény. Ha idén nem is tudtunk filmeket nézni a Fesztiválpalotában, az elmúlt évek legjobb Cannes-i filmjeit megtalálod ebben a gyűjteményben, köztük számos Arany Pálmával, vagy a Zsűri Nagydíjával kitüntetett alkotást.

A film mindig jó választás - ajándékozz Cinego előfizetést vagy tetszőleges filmet kínálatunkból!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek