Új digitális röntgent adtak át a pécsi Urológiai Klinikán

Rendkívül modern digitális röntgenkészülék állhatott munkába a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján

 

A csütörtök délután bemutatott műszer még pontosabb, jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával teszi, és rövidebb idő alatt elődeinél. Ennek köszönhetően nő a napi ellátott betegszám, vagyis csökken a röntgen-vizsgálatra való várakozási idő.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására felhívást tett közzé. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a gazdaságilag hatékony és fenntartható struktúra-átalakításhoz, s az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésekre pályázatot nyújtott be, és 931 millió forint támogatást nyert el. Ebből a forrásból szereztek be a PTE Urológiai Klinikáján egy korszerű, minden igényt kielégítő digitális röntgen berendezést, valamint teljes körű felújításon esett át a vizsgálóhelyiség és a kezelőrészleg is, mely beruházás összes költsége 85 millió forint volt.

 

Dr. Szántó Árpád, a pécsi Urológiai Klinika igazgatója a beruházás kapcsán elmondta: „Az új eszköz lehetővé teszi a gyorsabb, pontosabb, jobb minőségű felvételek készítését csökkentett sugárdózis alkalmazásával, továbbá rövidebb idő alatt végezhetőek el a vizsgálatok, ebből következően nő a napi ellátott betegszám, és csökken a várakozás időtartama. A napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatok elvégzése, illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezés is elérhetővé válik, így a frissen operált beteg nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtéti tervezés folyamatai is egyszerűsödnek." - hangsúlyozta Szántó Árpád.

 

Elhangzott, hogy a napi betegforgalom részét képező veseköves, görcsös panaszoktól szenvedő beteg, vagy egy vizelet elfolyási akadályt fenntartó kő kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal történő pontos diagnózisának felállításában, illetve a műtétes beavatkozások gyógyultságának ellenőrzésében nagy előnyt jelent a „házon belül" elérhető új vizsgálati lehetőség. Az új készülékkel éves szinten mintegy 2500-3000 beteget tudnak megvizsgálni.

 

Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke hozzátette: „A fejlesztésnek köszönhetően Magyarországon az urológiai fekvőbeteg ellátó egységek között immár a pécsi klinika rendelkezik a legmodernebb radiológiai részleggel, amire joggal lehetünk büszkék. Ugyanakkor tudjuk, hogy önmagában az infrastrukturális háttér nem elegendő, legalább ilyen fontos, hogy a pécsi klinikán a megfelelő orvos-szakmai háttér és tudás is a rendelkezésére áll a betegeknek." - fejtette ki véleményét az elnök.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek