U26 Vitaszínház - Globalizáció (2011. március 23., 18 óra)

Jó-e, ha más népek szokásait átvesszük? Kell-e tenni a globalizáció ellen? Kell-e védeni nyelvünket? Egy mai magyar fiatal hogyan őrzi meg Magyarország kultúráját és hagyományait?

 

 

Ó, IÓ, CIÓ, ÁCIÓ. GLOBALIZÁCIÓ

Elsodorja-e a globalizáció hulláma a magyar nemzeti identitást?

 

U26 Vitaszínház az U26 Clubshopban

2011. március 23., 18 óra Eiffel tér

 

A globalizáció a modern világ népeinek növekvő kapcsolatrendszere és kölcsönös függése. Jó-e, ha más népek szokásait átvesszük? Kell-e tenni a globalizáció ellen? Kell-e védeni nyelvünket? Egy mai magyar fiatal hogyan őrzi meg Magyarország kultúráját és hagyományait? Milyen hagyományokat kell egyáltalán megtartani? Többek között erről vitatkoznak a fiatalok az U26 Vitaszínházban március 23-án este 6 órától az U26 Clubshopban, az Eiffel téren.

 

A globalizáció hatására egymástól távol élő emberek, közösségek is kapcsolatba kerülnek. Lehetőség ez a nyitott országoknak, hogy bekapcsolódjanak a világgazdaságba, ezáltal azonban kölcsönös függő viszonyok is kialakulnak. Ezért is lesz aztán világméretű egy gazdasági válság.

 

Dél-Amerikából importált narancsot eszünk, egy divatos magyar fiatal öltözéke nem sokban különbözik egy Nyugat-Európai fiatalétól, a Facebook megszüntette a távolságokat, a technológiai forradalom hatására pedig vannak olyan kifejezések, amiknek magyar megfelelője nincs is, csak angol szavunk van rá. Ettől függetlenül vannak, akik a buddhista vallást gyakorolják Magyarország szívében, akik ragaszkodnak hozzá, hogy a piacon magyar termelőtől vásároljanak, és hazai iparművészek cuccait hordják a tömegtermékek helyett. Ha valaki halad a korral és elfogadja, hogy a Föld kultúrák olvasztótégelyévé vált, annak ezzel együtt is lehet fontos a magyarság megőrzése?

 

Manapság egyre több fiatalnak van lehetősége iskolai vagy éppen családi keretek között külföldre utazni és megismerni más, a miénktől nagyban eltérő kultúrákat. Hihetetlen mennyiségű információ és hatás ér bennünket a világ minden egyes részéről. Vajon hogyan gondolkodnak Magyarországról és saját kultúrájuk értékeinek megőrzéséről a fiatalok? Hazaszeret és nyitás más országok felé kizárják egymást?

 

Az U26 Vitaszínházban többek között a következő kérdésekre keressük ez alkalommal a válaszokat:

 

Veszélyben van-e a magyarságunk?

Tönkreteszi-e az Internet a nemzeti kultúrákat?

Kell-e büszkének lennünk a hazánkra?

Kritizálhatjuk-e saját országunkat?

Tönkreteszik-e az idegen szavak a nyelvünket?

Nem a meggyőzés, hanem a részvétel a fontos! Érvelésre fel!

Időpont: 2011. március 23., szerda 18 óra
Helyszín: U26 Clubshop, 1065 Budapest Teréz krt. 55-57. (Eiffel tér)

Az U26 Vitaszínházról:

A fiataloknak mindenről van véleményük. Szeretnek vitázni, érvelni akár a végsőkig, hogy saját igazukat bizonygassák. Hinni valamiben, egy dolog. De meggyőzni másokat a saját igazunkról, esetleg engedni a másik véleménynek, beismerve, hogy talán rosszul gondoltuk addig, már sokkal nehezebb. Az U26 Vitaszínház pont erről szól, az U26 djuice clubshop hol csatatérré, hol pedig a felismerés síri csöndjének színhelyévé alakul.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Életfolyamatok