TIZENHÁROM ÉV UTÁN ÚJRA JEAN GENET-BEMUTATÓ A MALADYPE SZÍNHÁZBAN!

Zsótér Sándor és a Maladype alkotói kapcsolata 2006-ban a Budapesti Őszi Fesztiválon bemutatott Wyspianski-mű, az Akropolisz bemutatójával kezdődött.

 2017. október 3-án 19 órától a Kossuth-díjas Zsótér Sándor rendezésében, Ungár Júlia új műfordításával mutatják be Jean Genet A Balkon című darabját a Mikszáth téri Maladype Színházban. A társulat 2004. évi, revelatív kritikai- és közönségsikert hozó Négerek-premierje után tizenhárom évvel ismét repertoárjára tűzi az egyetemes kortárs drámairodalom meghatározó francia alkotójának a realista színjátszás tradícióit fölülíró egyik abszurd vízióját. A színházi esemény exkluzivitását erősíti, hogy a színművet közel húsz éve játszották utoljára Magyarországon.

A bonyolult lélekkel bíró, viharos életű, a színházművészetet mélyen ismerő szerző világhírű darabja a bűn, a bűnhődés és a megtisztulás folyamatán keresztül könyörtelenül leleplezi a külső erők által kikényszerített társadalmi modellek személyiségtorzító hatásait, „a hatalom erotikáját". A Nagy Balkon nevet viselő „illúzióház" kliensei hiteles díszletek, jelmezek, kellékek és statiszták között olyan szerepekbe képzelhetik magukat, amelyek a valóságban elérhetetlenek számukra. Miközben a szobákban szigorúan titkos szerepjáték-szertartások résztvevői és tanúi, kinn az utcán lázadás és forradalom tör ki. Jean Genet látszat és valóság között egyensúlyoz, amelyek egyre nehezebben definiálhatóak a szereplők számára: lehetséges, hogy talmi valóságérzetük közepette csupán különböző szerepekre vágynak, más és más alakokat játszanak és egyre több maszkot hordanak?...

Zsótér Sándor és a Maladype alkotói kapcsolata 2006-ban a Budapesti Őszi Fesztiválon bemutatott Wyspiański-mű, az Akropolisz bemutatójával kezdődött. 2008-ban Musset darabját, a Lorenzacciót, 2009-ben Beaumarchais Figaro házasságát rendezte a Maladype társulatának, Marcelina szerepében Törőcsik Marival. A nagysikerű romániai és ausztriai fesztiválszereplések után, 2013-ban Brecht Don Juan című drámáját állította színpadra, amely előadás Szerbiába is meghívást kapott. 2016 májusában bemutatott, jelenleg is repertoáron lévő III. Richárd-rendezését Balázs Zoltánnal a címszerepben, a budapesti premier után idén nyáron a gyulai Shakespeare Fesztivál közönsége is láthatta.

A bizarr látomásait sajátos dramaturgiai rendszerekbe fogalmazó szerző, a szokatlan színpadi megoldásairól ismert rendező és az újító szellemiségű Maladype Színház társulatának újbóli találkozása különleges élményt ígér a színházszerető közönség számára.

ALKOTÓK

Rendező: Zsótér Sándor

Fordította: Ungár Júlia

Díszlettervező: Ambrus Mária

Jelmeztervező: Benedek Mari

Dramaturg: Ungár Júlia

Asszisztens: Bartha Lóránd

Produkciós vezető: Balázs Katalin


JÁTSSZÁK

Irma / Chantal: Tankó Erika

A Rendőrfőnök / Roger: Balázs Zoltán

Carmen: Szilágyi Ágota

A Küldött: Huszárik Kata

A Hóhér / ARTHUR: Bödők Zsigmond

A Püspök: Fila Balázs

A Bíró: Márkus Sándor

A Tábornok: Pallag Márton


Bemutató időpontja és helyszíne:

2017. október 3., Maladype Színház, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek