Tíz éves a Hungarian FolkEmbassy

November 30-án lemezbemutatóval egybekötött különleges koncerttel ünnepelnek Kubinyi Júliával, Lakatos Mónikával, Navratil Andreával, és a Musica Profana régizenei együttessel

 

 

 

Idén ünnepli megalapításának tízedik évfordulóját a Junior Prima Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy. Az együttes november 30-án kétrészes ünnepi koncerttel várja a közönséget a Fonóban olyan vendégművészekkel, akikkel az elmúlt évtizedben dolgoztak. Az esten mások mellett fellép Lakatos Mónika Womex Artist-díjas énekes a Romengóval, a Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Navratil Andrea.  A FolkEmbassy állandó közreműködője Kubinyi Júlia Bede Péter és ifj. Szerényi Béla,  ahogyan szintén rendszeres a művészi együttműködés az Andrejszki Judit által vezetett Musica Profana régizenei együttes. A zenekar olyan hiánypótló vállalásaival és kultúrdiplomácia-fókuszú tevékenységével vívta ki magának a figyelmet itthon és külföldön, mint például a „Felsütött a nap" az égre című népzenei karaoke DVD. A Fonóban adott koncerten új, magyar-lengyel tematikájú lemezük bemutatása mellett ezekbe a művészi vállalásokba nyújtanak betekintést.

 

Az este első felében válogatást hallhatunk a zenekar tematikus műsoraiból, melyek közül többet külföldön mutattak be, a második részben pedig a Varsói Rádióban megrendezett premiert követően, Magyarországon először hallható színpadon a formáció új lemeze: „Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár - népzenével és régizenével a magyar-lengyel barátságról", amely a Fonó kiadásában jelent meg és kapott rendkívül elismerő kritikákat. A koncertet koccintás követi, amelyre szeretettel várja a közönséget a zenekar. A programot támogatja a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja, az est a Philidor Intézettel együttműködésben valósul meg.

 

A tíz éve, 2011-ben Rosonczy-Kovács Mihály Junior Prima-díjas népzenész prímás (civil hivatásában lengyel-olasz politikai elemző) által alapított Hungarian FolkEmbassy életrehívásának elsődleges célja az volt, hogy a magyar diplomácia sarkalatos üzeneteit a népzene segítségével közvetítse. „Úgy véljük, a művészi élmény hozzájárul a konferenciákon, sajtótájékoztatókon, közleményekben hangsúlyozott gondolatok elfogadtatásához, közkinccsé tételéhez."

 

Az együttes mottója Kodály Zoltántól származik: „Aki nem tartozik egy nemzethez, az nem tartozhat az emberiséghez." Hivatásuk fő pillérei a következők: a közép-európai nemzetek közös kulturális vonásainak, valamint a magyar kultúra európai beágyazottságának felmutatása, továbbá a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepének aláhúzása. Emellett a zenekar törekszik arra, hogy részt vállaljon a táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának erősítésében. Minden hónap utolsó szerdáján tartanak klubestet a Fonóban.

Az utóbbi években három kontinens tizenkét országában koncerteztek, köztük a milánói Expo megnyitóján, Hongkongban, Taipeiben, Ottawában, Indonéziában. A szintén Junior Prima Díjas Kubinyi Júlia énekessel 2013 óta dolgoznak együtt. A zenekar harmadik lemezét, „Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár - népzenével és régi zenével a magyar-lengyel barátságról" címmel idén októberben a Varsói Rádióban mutatta be.

 

 

FolkEmbassy 10 

ünnepi koncert és lemezbemutató

Fonó, 2021. november 30. kedd 19:00

 

Rosonczy-Kovács Mihály - hegedű, próza
Könczei Bálint - brácsák
Jobbágy Bence - cimbalom
Lakatos Dávid - bőgő

 

állandó közreműködők:
Andrejszki Judit - csembaló, ének
Kubinyi Júlia - ének
Bede Péter - szaxofon
ifj. Szerényi Béla - tekerő, furulya, tánc,

 

Vendégek:
Musica Profana;

Lakatos Mónika és a Romengo zenekar

Navratil Andrea - ének;

Juhász Zoltán - hosszúfurulya, duda;

Nyitrai Tamás - hegedű
Zrinyi Gál Vince - vers, próza

 

háziasszony: Fekete Borbála

 

 

 

 

 

 

Műsor

 

I.          rész

 

Válogatás az alábbi műsorokból és összeállításokból:

 

El kell menni, nincs mit tenni - a Nagy Háború a népdalok és versek alulnézetéből

Közép-európai szvit

Hungary in Europe - Europe in Hungary

Náisz-Köszönjük! - a cigányság a magyar kultúráért

Felsütött a nap az égre - népzenei karaoke

 

szünet

 

II.         rész

 

Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár - népzenével és régizenével a magyar-lengyel barátságról - a lemez magyarországi ősbemutatója

 

 

szerkesztette: Rosonczy-Kovács Mihály

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek