Thula Thula

Az Elefántsuttogó

Amikor látsz filmen vagy könyvben olvasol egy konkrét állatról, sosem fog annyira érzelmileg megérinteni, mint amikor ott állsz vele szemben.

Amióta lelkesen támogatom a Facebook-on a Dél-afrikai állatok rehabilitációját bemutató oldalakat, egyre több ilyen témájú cikk kerül a látómezőmbe.

Így szereztem arról tudomást, hogy nem is olyan elérhetetlen távolságra tőlünk van egy kis magán-rezervátum, ahol árva elefántokat és orrszarvúkat tartanak.

Zululand szívében , törzsi területen van Thula Thula ,a legendás természetvédő Anthony Lawrence birtoka. Itt fotóztuk ezt a gyönyörűséges képet a hegyről vágtató zsiráfok csoportját:)

Anthony Lawrence a Dél-afrikai Johannesburgban született 1950-ben, Világszerte elismert környezetvédő, a The Earth Organization egyik alapítója. A 2003-as iraki háború idején sokat tett a bagdadi állatkert megmentéséért, ezért az ENSZ kitüntetésben részesítette a Föld napján.

Második feleségével Francoise-val 2006 óta élt itt. A fantasztikus történet egy telefonhívással vette kezdetét. Egy másik rezervátumból hívták azzal a döbbenetes ténnyel, hogy az ott élő, illetve pont nem ott élő, mert az elefánt csorda megszökött!....kidöntötték a kerítést....egyszóval ingyen szállítással megkaphatja a csordát, ám ha nem tart rájuk igényt, akkor kilövik az összeset borjakkal együtt. A tulajdonosuknak elege volt belőlük, ezek igazi vad elefántok voltak, nem nagyon bírták a kerítést, még akkor se, ha az a hely fél megyényi volt.

Persze tudták, hogy Anthony mindent meg fog tenni, hogy az elefántokat biztonságba tudja. Iszonyatos gyorsasággal kirimánkodott egy bankkölcsönt a kerítésre. Megcsinálták, hogy legyen benne elriasztó áram, hisz az állatokat benn kellett tartani a rezervátumban saját érdekükben.

Minden klappolt, végre jöhettek az elefántok.

Nana-val ez élen, ő volt a Főanya.

Ez egy emberfeletti vállalkozás volt....és Anthony írt erről a történetről egy álomszép, nagyon izgalmas könyvet.

Amikor ott jártunk, felesége, előkapott a polcról egy magyar nyelvű változatot, hát rögtön megvettük. Fantasztikus volt, hogy ott a világ végén, benn a zulu porfészek közepén a kezembe adnak egy magyar nyelvű könyvet.

Igen, ez itt a reklám helye, olvassátok, szeressétek, gyönyörű

https://www.libri.hu/konyv/lawrence_anthony.elefantsuttogo.html

https://www.youtube.com/watch?v=LJcbi60i1V0

Másnap megnéztük a csordát, egész másképp láttam már őket, ismertem a nevüket, a jellemüket, a csínytevéseiket, a harcaikat. Sosem fogom elfelejteni ezeket az ott töltött napokat.

Ez 2014-ben történt , két évvel Anbthony halálát követően.

2012.-ben , fenn Thula Thulán rosszul lett, infarktus. Esélytelen volt elszállítani bárhová.

2012. március 7-én halt meg az élete során sok elefántot megmentő tudós. Két nappal a halála után vadon élő elefántok két nagy csoportja jelent meg a házánál. Az állatok azért jöttek, hogy végső búcsút vegyenek ember társuktól. A különös szertartás épp úgy zajlott, mintha az elefántok fajtársuktól búcsúztak volna.

Összesen 31 elefánt jött el, és tettek meg sok mérföldet, hogy a tudós házához érkezzenek. Az emberek, akik tanúi voltak mindennek, nem akartak hinni a szemüknek. Nem csak a legmagasabb intelligenciaszint és a tökéletes pillanat megérzése volt hihetetlen, hanem amilyen szervezett módon érkeztek a helyszínre. A lassú menet rendezett sorban, egymás mögé felsorakozva jelent meg az író vadregényes környezetben megbúvó háza előtt. A csendes tisztelgés 2 napon és 2 éjen át tartott, miközben semmit nem ettek és ittak a gyászoló állatok. Két nap után, hajnalban, ugyanazon az úton, ahogy érkeztek, elindultak haza, vissza a Thala thula biztonságot nyújtó bozótjába.

Az elefántokon kívül él itt még két orrszarvú akik különleges védelmet élveznek, két fegyveres vadőr kíséri őket egész nap, éjjel is, Tűzparancs van. Sajnos tülkükért nagy a kereslet és a feketepiac csillagászati árai sokszor felülírják a józan észt. Rengeteg orrszarvú esik ennek áldozatul, idén már 600 felett van a megölt, megcsonkított állatok száma. Thula Thulát is elérte egy orvvadász kegyetlensége. Nem csak a két nagy de az árvaházban nevelkedett két kisebbet is megölték. Világméretű, példátlan összefogás eredményeképp, drónokat kaptak, kereső kutyákat és egy szinte hadseregnyi kiképzett vadőrt.

 

Ez is Dél-Afrika, az elefántok talán megmenekülnek a kihalástól, most a szegény, jámbor, szinte félvak orrszarvúk vannak a célkeresztben.

 

Tollal Közélet És Kultúra fényképe.

 

 

Tollal Közélet És Kultúra fényképe.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek