Testkamerát kapnak a bécsi metró biztonsági őrei

Eurocomm-PR Budapest Bécs Város Külképviseleti Irodája 2018. június 4.

 


Még az év vége előtt testkamerával szerelik fel a bécsi metró biztonsági őreit. A különböző készüléktípusok tesztje már el is kezdődött, ennek alapján választják majd ki a beszállítót. Az osztrák főváros tömegközlekedési hálózatában 2017 augusztusa óta 60 biztonsági őr vigyáz a rendre.

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy utasai biztonságban érezzék magukat. Tavaly augusztus óta például 60 biztonsági őr ügyel a rendre és fegyelemre a megállókban és a járműveken. 2019 végéig a számukat megduplázzák, az év vége előtt pedig testkamerával stafétázzák ki őket.
A készülékek tesztje már el is kezdődött: két hónapon át különböző modelleket próbálnak ki a biztonsági szolgálat munkatársai, hogy megállapítsák, melyik típus a leginkább kézreálló, melyiknek a legjobb a képminősége, és melyiknél a legkönnyebb a felvételek kiértékelése. A tapasztalataikat figyelembe veszik majd a testkamerákra kiírt közbeszerzési eljárás során, amelyet várhatóan augusztusban zárnak le.
Felállítása óta a biztonsági szolgálat tízezer utast figyelmeztetett már - elsősorban a házirend betartására. Leggyakrabban arra kell emlékeztetni az utasokat, hogy a peronon nem szabad biciklivel, rollerral, gördeszkával stb. közlekedni, a mozgólépcsőn nem szabad kerékpárt szállítani, illetve a kutyákra szájkosarat és pórázt kell adni. Koldulás, hangoskodás, dohányzás és tiltott alkoholfogyasztás miatt kellett még közbelépnie a biztonsági szolgálatnak.
De nemcsak a biztonsági őrökön lesz kamera: az osztrák főváros 109 metróállomása és a szerelvények nagy része is be van már kamerázva. A bécsi tömegközlekedési hálózatból jelenleg 12.500 biztonsági kamera küld képeket, amelyek számát idén további 1.600 készülékkel bővítik. Erre a célra a Wiener Linien 900 ezer eurót fordít.

 

Képaláírás és copyright:
Dr. Michael Ludwig polgármester és Ulli Sima tömegközlekedésért felelős városi tanácsnok bemutat egy testkamerát. Hamarosan ilyen készülék is lesz a bécsi metró biztonsági szolgálatának tagjainál. © PID / Martin Votava

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek