Templomkerti Estek 2019

Tizennegyedik évébe lépett idén a Templomkerti Esték kulturális és jótékonysági rendezvénysorozata.

 

 

 

Tizennegyedik évébe lépett idén a Templomkerti Esték kulturális és jótékonysági rendezvénysorozata. Az ötlet Bődey Katitól és 6 éve elhunyt férjétől, Bődey Sándortól származik, a II. Kerületi Önkormányzat pedig már a kezdettől mögé állt a kezdeményezésnek. 2006 nyarán vendégül látták a Kormorán együttest Máriaremetén, a Kisboldogasszony Bazilika kertjében. A zuhogó eső ellenére nagy tömeget vonzó előadás nagy sikerén felbuzdulva azóta minden évben 5-6 rendezvénnyel rendezik meg az eseménysorozatot a Máriaremetei Bazilika Makovecz Imre által tervezett szabadtéri oltáránál. Az esték fővédnöke Dr. Láng Zsolt polgármester, a háziasszonya Schmitt Pálné Makray Katalin, és a házigazdája Esterházy László kanonok, esperes plébános.

A cél az volt, hogy a városrészben élők színvonalas szórakoztatása mellett a Máriaremetei Bazilika felújítási munkáit is támogatni lehessen. A hívó szóra a felkért művészek egytől egyig, azonnal jöttek, hogy fellépésükkel, műsorukkal szolgálják a nemes célt.

Az előadások ingyenesek, a hívek az adományaikkal, a művészek művészetükkel támogatják a bazilikát. Esterházy László kanonok, esperes plébános az adományokból építi-szépíti és javítja a templomot. Az eddig felajánlott adományokból többek között a gyóntatószékek és padok felújítására, az orgona javítására fordítottak, de bővítették, javították belőle a szabadtéri oltár előtti padsorokat, vagy valamelyik régi keresztet a parkban. Egy-egy Templomkerti este felajánlásaiból más célokhoz is hozzájárultak, például az államadósság csökkentéséhez, vagy a Széher úti Szent Ferenc Kórház szívultrahang-berendezés megvételéhez. Az elmúlt 13 év alatt több mint 8 millió forint adomány gyűlt össze.

Az elmúlt 13 évben kb. 32 000 látogató fordult meg a Templomkertben, és csodálhatta meg az összesen 64 előadást. Ez idő alatt több mint 400 művész lépett fel a szabadtéri oltárnál. A hagyománnyá vált rendezvénysorozat a városrész egyik kiemelkedő kulturális eseménye a kerület egyik legvarázslatosabb helyén, amelyről emelkedett lélekkel távozik néző és fellépő művész egyaránt.

Ez évi jótékonysági koncertsorozatunkra több előadóművész is családjával érkezik.

Május 18-án, az idei nyitóeseményen rögtön két „nagyágyú", a Sasvári- és a Varga-dinasztia... Sasvári Sándor Léna lányával, Varga Miklós pedig ikreivel, Viviennel és Szabolccsal lép fel, de a közös éneklés sem marad el.

Május 25-én A százgyökérű szív című előadással Sík Sándor születésének 130. évfordulójáról emlékezünk meg, Dóczy Péter rendezésében. Az előadás a Szin-Do Art Társulás és az Udvari Kamaraszínház közös produkciója.

Június 1-jei Határtalanság című koncert - a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére - a Török Tilla Folk Experience legújabb "Napkeletről" lemezbemutató koncertsorozatának egyik utolsó hazai állomása. A testvérekből és barátaikból álló formáció legközelebb egy hónapos tengeren túli, amerikai koncertturné alkalmával ad hírt magáról.

Július 27-én egy újabb családot köszönthetünk a Templomkertben, Apák és Fiak, Bolyki Balázs és a B4 (Balázs fiai, Bolyki Gergő, Bolyki Levente, Bolyki Dávid és Bolyki Máté) adnak koncertet ugyanitt.

Augusztus 24-én Haáz Sándor karnagy vezetésével a leginkább csak „Fili' néven emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia Gyermekkórusa és Zenekara ad koncertet a Templomkertben. A méltán nagyhírű együttest száz kórustag és negyven zenekari tag alkotja. Az együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

Szeptember 28-án lesz az idei zárókoncert, mely mintegy keretbe foglalja az előadássorozatot. A Kormorán együttes visszatér a 2006-os koncert színhelyére abból az apropóból, hogy a zenekar egyik alapítója és művészeti vezetője, Koltay Gergely idén március 15-e alkalmából Kossuth-díjat kapott.

Az előadásokat szombatokon, a 18:00 órai szentmise után, 19:00 órakor tartjuk.

A rendezvények ingyenesek, de a templom céljaira felajánlásokat gyűjtenek. Az augusztus 24-ei előadás adományait a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kapja.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek