Tegnap óta lehet pályázni a Finnugor Kulturális Főváros címre

Civil szervezetek és önkormányzatok részvételére is számítanak

 

Tegnap óta magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre. A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az oroszországi finnugor népekre, valamint Magyarországra és a kárpát-medencei magyarságra fókuszál. A jelentkezők május végégig nyújthatják be pályázataikat. Tavaly először Veszprém személyében egy magyar város is indult a megmérettetésen és a második helyen végzett az észtországi Obinitsa mögött. 

A 2016-ös Finnugor Kulturális Főváros címről két fordulóban döntenek. A pályázatokat írásban kell benyújtani, melyek közül egy öttagú zsűri választja ki a három legjobb koncepciót és számukra személyes bemutatkozási lehetőséget biztosít. A jelentkezési anyagokat május 31-ig nyújthatják be, majd a zsűri június 31-ig megnevezi a három legjobb anyagot beadó pályázót. A kiválasztott városoknak és községeknek ezt követően július 31-én az észtországi Tartuban, prezentáció keretében kell bebizonyítani alkalmasságukat a cím viselésére. A győztest még aznap kihirdetik, mely a MAFUN kongresszusának zárónapja is egyben.

 

Finnugor zászló

 

Kik pályázhatnak?

A Finnugor Kulturális Főváros címre falvak, városok, illetve megyeszékhelyek is pályázhatnak, kivéve az államalkotó finnugor nemzetek fővárosait, illetve Moszkvát. Emellett az idei nyertes, udmurtok által lakott Sztarije Bigi és Udmurtföld, Mariföld, valamint Mordvinföld sem indulhat a jövő évi címért. A pályázók angol és orosz nyelven nyújthatják be jelentkezéseiket, a szükséges dokumentumok pedig a www.uralic.org  weboldalon érhetők el. A pályázóknak egy esztendőt kitöltő programsorozatot kell összeállítaniuk, mivel esetleges győzelem estén egy teljes évig viselhetik a Finnugor Kulturális Főváros titulust. 

 

Magyar zsűritag

A döntéshozó testületben idén helyet foglal Sampsa Holopainen, a MAFUN elnöke; Aapo Ilves költő és író (Észtország); Ildikó Lehtinen néprajzkutató (Finnország); valamint Kiss Norbert nyelvészkutató és a finnugor képregények szerzője (Magyarország); továbbá Artem Malykh finnugor-kutató (Udmurt Köztársaság). Első ízben tavaly kapott először helyet magyar a döntéshozó testületben, Aranyi Péter finnugor aktivista, újságíró és pr kommunikációs tanácsadó személyében.

 

Idén Észtországé a főszerep

A MAFUN által életre keltett program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, illetve elősegítse azok együttműködését. A kezdeményezés nemcsak a kulturális-,hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind globális szinten. Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben Sztarije Bigi (www.bygy.info) volt, idén pedig az észtországi Obinitsa (www.obinitsa.net ) töltheti be ezt a címet, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető, szetu nyelvet beszélő kisebbség él.  

 

Földrajzi rotáció

A Finnugor Kulturális Főváros pályázatot eredetileg 4 éves periódusra (2014-2017) tervezték. Ez idő alatt a győztes pályázók kiválasztásakor minden évben figyelembe veszik a földrajzi rotációt is, melynek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy mind a négy finnugor népek által lakott régióból legalább egy település viselhesse a megtisztelő címet. Az idei pályázat Észak-Oroszországra (Komi-Perják Autonóm Körzet, Jamali-Nyenyec Autonóm Körzet, Hanti-Manysi Autonóm Körzet), Magyarországra és a kárpát-medencei magyarlakta területekre koncentrál. Emellett az oroszországi Volga-folyó menti területekről (Mordvinföld, Mari köztársaság, Baskíria és Tatárföld) is várják a jelentkezőket.

 

Az elmúlt két évben a kezdeményezést széleskörű érdeklődés kísérte a finnugor világon kívül és belül egyaránt. Az ENSZ őshonos népekkel foglalkozó fórumán is szó esett a Finnugor Kulturális Főváros eddigi, kézzel fogható eredményeiről 2014 májusában. Tavaly első ízben Veszprém város is indult a pályázaton, mely példátlan profizmussal összeállított koncepciót nyújtott be. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek