Szindbád-szalon, 3FFEKteD ingyenes jazzkoncert, Nők Óbudán, Szabó Sándor Major Balázs Hendrich Roland Trió ingyenes jazzkoncertje

Nőnap alkalmából március 8-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba minden hölgy látogatónk ingyenesen léphet be múzeumunkba, mellyel az összes kiállításunk megtekinthető.


Dekor 60/II.
Szakmai és művészeti képzés a kirakatrendező- és dekoratőrképző iskolában 1975-től 1995-ig

2016.03.12. - 2016.04.10.

Az egykori Dekoratőr Iskola jogutódja, a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Dekoratőr Szakosztálya a múzeummal közös szervezésében tavaly novemberben mutatta be a képzés első húsz esztendejét. Idén márciusban az 1975-1995 közötti időszakkal folytatódik a kiállítás-sorozat, áprilisban pedig az 1995-2015 közötti korszakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tanárok és diákok közös együttműködésében létrehozott kiállítás-sorozat a képzés izgalmas területeit, minőségét és sokszínűségét hivatott bemutatni. A tárlaton megtekinthetők az ott tanító tanárok, jeles művészek munkái és az onnan kikerült, az alkotó világ széles spektrumán elhelyezkedő művészek, és a szakmát magas szinten végzők tárgyai, munkái. A kiállítást színesítik az iskolai archívum darabjai és a diákok tárgyi gyűjteménye is, amely a 70-es - 80-as - 90-es évek korszakát varázsolja a látogatók elé.
Szerzetesek asztalánál

2015.12.10. - 2016.05.01.

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint, olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fittness-guru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor ‒ gyakrabban ‒ böjti eledelek kerülnek. A szakács testvérek az idők során nem csak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. Látogatóink belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.
Képes magyar jazztörténet

2015.11.12. - 2016.04.24.

A magyarországi jazztörténések - nagy vonalakban - időben párhuzamosan haladtak az európai és az amerikai eseményekkel. Kiállításunk az 1850-es évek körüli őskezdetektől 2015-ig, korabeli dokumentumok (kottaborítók, fényképek, festmények, plakátok, szórólapok, gramofonlemez-, LP- és CD-borítók, hangszerek) segítségével mutatja be a honi jazzeseményeket.

A kiállítás képi anyagát nagymértékben színesítik a kiállított jazzkönyvek. A világon valaha megjelent egyik legkorábbi jazzkötet, az 1928-as Jazzband, Végh Gusztáv illusztrációival került kiadásra, ezek egy részét reprodukciókon szintén kiállítottuk.
Kultea programok
Szindbád-szalon

2016. március 2., szerda, 19 óra

Téma: Krúdy, az ismeretlen szerző.
Beszélgetőpartnerek: Saly Noémi és Bezeczky Gábor irodalomtörténész, az új Krúdy-összkiadás egyik szerkesztője.
Közreműködik: Láng Balázs színművész.

A belépés díjtalan.
3FFEKteD
ingyenes jazzkoncert

2016. március 3., csütörtök, 19 óra

Az együttes 2015 novemberében alakult, a hazai jazzélet három különböző generációjának képviselőiből. A hagyományos jazzben gyökerező tudásuk mellett mindhárman rendkívüli nyitottsággal bírnak a mai, modern, a korszerű technológia által megszólaltatott zenei irányzatok és előadási formák felé. A trió zenei arca pillérként használja az együttes tagjainak szerzeményeit, de javarészt improvizáció, társasjáték a hangokkal, a hang effektusokkal.

Közreműködnek:
Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt, elektronikus hangszerek
Dés András - ütőhangszerek, elektronikus hangszerek
Fenyvesi Márton - gitár, elektronikus hangszerek

A Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítás kísérő rendezvénye.

A belépés díjtalan.
Szabó Sándor - Major Balázs - Hendrich Roland Trió
ingyenes jazzkoncert

2016. március 11., péntek, 18 óra

Szertartászene - Egy szellemi áldozás 7 lépcsője

Közreműködnek:
Szabó Sándor - 6 és 16 húros gitárok, 24 húros kétnyakú lant, 25 húros guzheng, esraj
Heidrich Roland - 8 húros bundnélküli gitár, elektromos bariton gitár
Major Balázs - udu, hang, ütősök.

A Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítás kísérő rendezvénye.

A belépés díjtalan.
Nők Óbudán
Közös nőnap az óbudai múzeumokban

2016. március 8., kedd

Az óbudai múzeumok - Aquincumi Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kassák Múzeum, Goldberger Textilipari Gyűjtemény - 2016. március 6. és március 10. között közös nőnapi rendezvénysorozattal és ingyenes belépéssel várják az érdeklődőket.

Nőnap alkalmából március 8-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba minden hölgy látogatónk ingyenesen léphet be múzeumunkba, mellyel az összes kiállításunk megtekinthető.

A rendezvényről bővebben honlapunkon olvashatnak.
Híreink
TÁMOGASSON MINKET!
Kérjük, segítse munkánkat és ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át múzeumunk javára.
Adószámunk: 15307444-2-41
Támogatását előre is köszönjük!

 

ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK!
felhívás
Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik lelkesen vennének részt egy kulturális intézmény mindennapjaiban, és odaadóan segítenék múzeumunk működését.
A felhívás részleteit és a jelentkezési lapot honlapunkon érhetik el.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek