SZENT MÁRTON ÉS PANNÓNIA

Páratlan régészeti kiállítás nyílik a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen.

 

Egy köpönyeggel több dolgot is lehet művelni. Lehet elbeszélést írni, mint Gogol, Dosztojevszkij szerint előbújni belőle (Mi valamennyien Gogol Köpönyegéből bújtunk ki), lehet forgatni, mint oly sok felebarátunk teszi, és lehet karddal kettévágni, hogy didergő koldus kínjait enyhítsük, ahogy Szent Márton cselekedett.

De mit tegyen? A rajta lévő köpenyen kívül nem volt egyebe, mert már hasonló célra mindenét elajándékozta. Fogta tehát az oldalán hordott kardját, és középen elvágta vele köpenyét, az egyik részét odaadta a koldusnak, a maradékot pedig magára terítette. Néhány körülötte álló nevetett rajta, mert megcsonkított öltözéke csúfnak látszott számukra. Sokan azonban, akikben egészségesebb lélek lakott, nagyot sóhajtottak, mert, bár kétségkívül többjük volt, semmi hasonlót nem tettek, hogy felöltöztessék a ruhátlant, és megtehették volna anélkül, hogy maguk ruhátlanná váltak volna. (Sulpicius Severus: Szent Márton élete, 3.)

Szent Márton & Pannónia címmel Páratlan régészeti kiállítás nyílik a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. Kincsek Szent Márton szülőföldjéről
A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató kiállítás Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit. A tárlat június 3-tól ez év őszéig látogatható a szombathelyi Iseum Savariensében és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban.
A Katolikus Pedagógia és Szervezési Továbbképző Intézet adott otthont a Szent Márton & Pannónia kiállítás sajtótájékoztatójának. A sajtóeseményen jelen volt Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát, Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Takács Imre művészettörténész, a kiállítás kurátora, Csapláros Andrea a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és Dejcsics Konrád a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a pannonhalmi tárlat egyik érdekessége, a kor szó szerint kézzel foghatóvá válik a látogatók számára: a legkülönlegesebb tárgyakat ugyanis kezükbe is vehetik a látogatók. Persze nem az eredetiket, hanem a 3D nyomtatóval készült replikájukat. A kézzel fogható tárgyaknak köszönhetően akár látássérültek számára is élményszerű lehet a kiállítás. A Szent Márton emlékév kiemelt kiállításán
páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A kiállítás gazdag anyaga két múzeum összefogása révén, két korszakra bontva tárul a látogatók elé. A római katonából lett keresztény ember kettős identitása pontos lenyomata korának is: a kiállítás tárgyainak segítségével most először
kaphatunk átfogó betekintést abba, hogyan terjedt el a kereszténység a római provincián belül. A kiállítás szombathelyi része az Iseum Savariensében nyílik, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét, míg a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton, a keresztény szerzetes és püspök kora, valamint az azt követő századok elevenednek meg.

Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa: Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe. A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton, hangsúlyozza Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát.

A kiállításon számos olyan tárgy vagy lelet szerepel, amit a nagyközönség most láthat először, s amelyeket eddig csak a nagyon szűk szakmai kör vagy még ők sem ismertek. Ezeknek a tárgyaknak (pl. mosdósi kék korsó) a tudományos feldolgozása, sokszor az első publikálása is e kiállításnak köszönhető.

 

Kedvezményes jegyelővétel: www.szentmarton-pannonia.hu

SZENT MÁRTON ÉS PANNÓNIA - Kincsek Szent Márton szülőföldjéről Iseum Savariense: 2016. június 3. - november 30. 9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.
Jegyárak:
Felnőtt 1600 Ft Családi jegy (két felnőtt és két 18 év alatti gyermek) 2400 Ft
Ifjúsági (6-26 év) és nyugdíjas (62-70 év) 800 Ft Gyermek (6 év alatt) és nyugdíjas (70 év felett) ingyenes

Pannonhalmi Apátsági Múzeum: 2016. június 3. - szeptember 30. 9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.

Jegyárak: Felnőtt: 1500 Ft; online, elővételben megvásárolva: 1200 Ft Diák, nyugdíjas: 750 Ft; online, elővételben megvásárolva: 600 Ft Család (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik): 3000 Ft; online, elővételben megvásárolva: 2400 Ft Kombinált belépőjegy 3 kiállításra (műgyűjtemény+borászati+Szent Márton és Pannónia + Apátsági látogatás
audio-guide készülékkel) Felnőtt: 3300 Ft; online, elővételben megvásárolva: 2640 Ft
Diák, nyugdíjas: 1650 Ft online, elővételben megvásárolva: 1320 Ft
Család (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik): 6600 Ft; online, elővételben megvásárolva: 5280 Ft

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek