Százharmincat egy csapásra: Múzeumok Hosszú Éjszakája Bécsben

Tizennyolcadik éve rendezi meg az osztrák köztévé, az ORF a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amely már jócskán túlnyúlik Ausztria határain.

 

Bécs, 2017.10.05. (Eurocomm-PR) - Mintegy százharminc kiállítóház és galéria várja a kiállítások szerelmeseit 2017. október 7-én, a Múzeumok Hosszú Éjszakáján Bécsben. A kis kiállítóházak és a nagy múzeumok egyaránt különleges programokkal készülnek a különleges alkalomra.

Tizennyolcadik éve rendezi meg az osztrák köztévé, az ORF a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amely már jócskán túlnyúlik Ausztria határain. 2017. október 7-én, este 6 és hajnali 1 óra között ugyanis már nemcsak osztrák, de egyes szlovén, német, liechtensteini és svájci kiállítóházak és galériák is szélesre tárják kapuikat a nagyközönség előtt.
Bécsben összesen 129 kulturális intézmény vesz részt a sötétedéstől csaknem pirkadatig tartó akcióban, köztük a nagy, híres kiállítóházakkal - mint az Albertina és a Belvedere - és az olyan kevéssé ismert, kicsi múzeumokkal mint a Halászati Múzeum (Wiener Fischereimuseum), a Pálinkamúzeum (Alt Wiener Schnapsmuseum) vagy a Ferenc József Császár Kalapmúzeum (Kaiser Franz Joseph Hutmuseum). Utóbbiban a látogatók nemcsak megcsodálhatják, de egy fotó erejéig fel is próbálhatják a kiállítási tárgyakat.
Szintén változatos programmal készülnek október 7-re a városi fenntartású múzeumok. A Piacfelügyelet Múzeumában (Marktamtmuseum) például - ahol öt teremben több mint ötszáz kiállítási tárgy várja a téma iránt érdeklődőket -, azt is kipróbálhatják a látogatók, hogy milyen nehéz a régi súlymérték, a bécsi zentner. Már tradíció, hogy ezen az éjszakán a Bécsi Központi Temetőnél található Temetkezési Múzeumban (Bestattungsmuseum) a legbátrabbak akár ki is próbálhatják a koporsókat, a kreatívak pedig előre kipingálhatják végső nyughelyüket. A Fűtésmúzeumban (Brennpunkt - Museum der Heizkultur Wien) a kőkorszaki barlangok féltve őrzött tüzétől a jövő energiahordozójáig tart az időutazás, a Bécsi Zsidómúzeum (Jüdisches Museum Wien) Dorotheergasséban található telephelyén pedig - az aktuális, a zsidó kereskedői kultúráról szóló tárlathoz kapcsolódóan - áruházat csinálnak a múzeumból.
A Zene Házában (Haus der Musik) több interaktív installáció is várja a dallamok szerelmeseit: a díszlépcső fokai például zongorabillentyűkké avanzsálnak, a Facing Mozart nevű alkalmazással pedig a híres zeneszerző portréját lehet új életre kelteni. A múzeum belső udvarán a Bécsi Filharmonikusok fennállásának 175. évfordulója alkalmából látható időszaki tárlat.
A Mozart bécsi lakásából kialakított Mozart-házban (Mozarthaus Vienna) a híres zeneszerző korát és műveit ismerhetik meg az érdeklődők, és az egyik kedvenc elfoglaltságába, a táncba is belekóstolhatnak egy workshop keretében.
A Múzeumok Hosszú Éjszakáján (Lange Nacht der Museen) nemcsak az összes résztvevő kiállítóházba lehet bemenni egyetlen jeggyel, hanem a helyszínek között cirkáló különbuszokra is fel lehet szálni vele. A rendezvény kiindulópontja a Maria-Theresien-Platz, részletes programja itt található: https://langenacht.orf.at/state/bl/wien/

Copyright: ORF / Hans Leitner

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek