Szavak

Szavak hagyják el ajkait.

Az ember természeténél fogva büszke teremtés, hiszi, hogy tudása elegendő és teljes. Közhelyeket alkot és használ az élet minden szakaszában. Olyan szavak hagyják el ajkait, amelyeknek valódi jelentése ismeretlen fogalom számára. Az idézetek sem mások, mint általános igazságok, amelyeknek valódi értelmét nem véli felfedezni az ember, sem megérteni. Használjuk, igazi jelentés nélkül, életfelfogást alakíthatunk ki velük. Segítenek bennünket az előre haladásban, az utunkban a világosság felé. Ám a tisztaság, a helyes út eléréséhez komoly gondolatokat, tanításokat kell követnünk. Érteni kell a szavakat, ahogyan azok élnek, és közölni szeretnének érzelmeket. A legnagyobb filozófusok választ kerestek a világ kérdéseire, a lét értelmére, kutatásaik által születtek tanítások, amelyek későbbi korok százainak segítettek, nyújtottak menedéket, támaszt, vigaszt, hitet. Útmutatást kaphatunk általuk, ha valódi értelmüket képesek vagyunk megérteni. Ám a szavakat igazán csak a használója értheti. Éppen ezért az emberek soha sem lesznek képesek megérteni egymást egészen addig, amíg el nem érik lélekben az ezt megkövetelő szintet, amely elhatározás és egy látszólag véget nem érő küzdelem során valósulhat meg.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
ChiliPapaya
#6. 2012. június 15. 12:32
Elkészültem vele :) Jelentkezni fogok, a bíztatások miatt, amiket kaptam :) (Nekem 6300+ karakter lett). Köszönöm a véleményt!
Fer-Kai
#5. 2012. június 13. 20:23
Csak biztatásnak szántam, hogy ha van kész írásod, amit jónak érzel, akkor bátran próbálkozz - pláne, ha el tudod viselni a "sikertelenséget", ami azért nem kudarc.
Ahhoz is bátorság kell néha, hogy az ember ne tegyen meg valamit, ne vegyen részt mindenáron valami kecsegtetőben...

Szóval, ahogy jónak, reálisnak látod. :)
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2012. június 13. 20:00
Fer-Kai
#4. 2012. június 13. 20:00
Én is így vagyok vele, hiszen az ember nem (annyira) automata, hogy "rendelésre" írjon....
Viszont úgy érzem, hogy a 12 mottó olyan szerteágazó, átfogó, hogy filozofikus szemlélettel írt mű biztosan belefér legalább egybe közülük.
(Egy írásom, amivel indulni fogok itt, ha jól számoltam, vagy nyolc mottóhoz illik.)

"Ám félek a kudarctól" - írod, erre egy mottóval felelhetek:

4. Az ember nagyságát az határozza meg, amit valóra mer váltani.
előzmény: ChiliPapaya hozzászólása, 2012. június 13. 16:26
ChiliPapaya
#3. 2012. június 13. 16:26
Köszönöm a linket, igazán csalogató. Ám félek a kudarctól, és én nem szeretem a megadott témákat, csak akkor tudok alkotni, ha valamilyen helyzet/valami megihlet. A díj nem is számítana, inkább az, hogy megjelenthetne valahol az írás.
Fer-Kai
#2. 2012. június 13. 09:12
Amilyen az ember, olyan a beszéde.
A valódi, spontán, éber élet felől nézve szinte minden ember - köztük a filozófusok túlnyomó többsége is - nem más, mint két lábon járó közhely, félautomata.


Van egy filozofikus témájú novella- és esszéíró pályázat:

palyazat.ujakropolisz.hu/

(Ha netán nem hallottál volna róla, szívesen ajánlom a figyelmedbe.)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek