Sümi, a kisfiú, aki meséket ihletett

A mesék tényleg segítenek

 

 

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának megküzdenie a különféle élethelyzetekkel. Mit tegyen, amikor már nincs ott a szülő, hogy segítsen? Mi történik, ha a kudarcokat nem tudja feldolgozni, ha nehezen talál magának barátot, vagy ha éppen nagyon szeretne ő a legjobb lenni valamiben, de nem sikerül? A legtöbb szülő ilyenkor kétségbe esik, pedig minden helyzetre a legegyszerűbb megoldást érdemes alkalmazni: mesélni. Sárvári Györgyi Sümi-meséit egy igazi kisfiú ihlette, akinek rengeteget segítettek ezek a történetek.

 

 

 

A könyvről, ami fontos változásokat indít el

A legtöbb szülő azon aggódik, mi történik a család legkisebbjével, amíg ő távol van. Meg tud vajon egymaga birkózni a problémákkal? Vagy segítségre szorul?

Minden kisgyerekben ott a megoldókulcs, és egy megfelelő könyvvel fontos beszélgetéseket indíthatunk el annak használatához. Sümi, egy kisfiú, akinek anyukája mesélte el személyes és megindító történetüket arról, hogy mennyit segíthet az odafigyelés és a mese:

 

 

 

 

A

Ki fogja nőni."

Nem tudunk vele mit csinálni."

Sok mozgás és odafigyelés, hogy ne legyen baleset."

Kaptuk a szakmai válaszokat kisfiúnkról, aki 9 hónapos korában kezdte produkálni az ijedtség, düh vagy fájdalom kiváltotta nagyon ijesztő légzéskimaradásokat. Ez az affektív apnoé. (...) Mint minden szülő, mi is elmentünk neurológushoz, fejlesztésekre, és betartva az egyébként is vonzó tanácsot, folyamatosan levegőn voltunk, erdőben sétáltunk és állandóan mozogtunk. De ez nem volt elég a lelkemnek, szerettem volna tudni, hogy mindent megteszek a fiamért, és azért, hogy az ájulásokat valahogy megértse, kommunikáljam neki az ő szintjén, hogy mi is zajlik ilyenkor és mi történik vele, körülötte. (...) Az ájulások gyakoriságának csúcsa napi 6 ájulás volt, de átlagosan napi 1-2 előfordult. Ilyen sűrűségnél már kétségbe esve kerestem az utat, ami a mindennapjainkat megkönnyíti és reményt ad. Rengeteg meseterapeutának, szervezetnek, pszichológusnak, magánembernek írtam levelet, és felvettem a kapcsolatot a hasonló gyerekek szüleivel is, hátha van valahol egy megmentő mese, vagy olyan szakirodalom, ami foglalkozik az ennyire pici gyerekek lelkével is. Ebben a kavalkádban érkezett egy válasz, Györgyitől, aki levél helyett felhívott telefonon és másnap el is jött hozzánk, hogy találkozzunk és meséljek neki arról, hogyan is éljük meg ezt az egészet. Sümi akkor volt 2 éves. Vidám, barátságos kisfiú, aki egyfolytában beszélt, közlendői voltak, kérdései, hiszen kezdettől fogva mi is beszélünk hozzá - mindenről, részletesen. Ezen a varázslatos látogatáson hozta Györgyi ajándékba Süminek a kis rákot, aki aztán a mesében társa lett. (...) Györgyinek finom érzékei voltak arra, hogy a segítség milyen formában és mikor kell. Már akkor megkönnyebbültem, amikor tudtam, hogy érkezik egy mese, de amikor először elolvastam, olyan mélyről szakadt fel bennem minden, nem láttam a sorokat a könnyeimtől, ölelgettem Sümit, szegény nem értette, miért sírok, ha közben mosolygok, és mondtam, hogy boldogságomban nevetek. Onnantól kezdve naponta többször is meséltem neki a Sümi és a tengert, már fejből, kedvenc részeit újra és újra. (...) Olyan rejtett üzeneteket tapogattunk ezzel a fogékony, érzelmileg is gazdag kisfiúval, amitől bátrabb, erősebb lett. Leküzdöttük azt a nehéz időszakot, amivel egyre több édesanya találkozik, amiben mégiscsak egyedül vannak az anyák az ájuló gyermekükkel. Ebben a rohanó és egyre gyorsuló világban, ahol az ingereket még a felnőtteknek is nehéz követni, nemhogy ezeknek a csöppségeknek, végre született egy mese, amit elő lehet venni, és megnyugvás lehet az egész család számára. Mindig hálás leszek Györgyinek, és olyan büszkeséggel tölt el, hogy végül tettem is valamit Sümiért, a fiamért, és minden olyan családért, akiknek jól jön bármilyen segítség, ha elveszve érzik magukat.

 

szerzőről

 

Sárvári Györgyi, háromgyerekes anyuka, aki magyar nyelvet és irodalmat, illetve pszichológiát tanult. Kíváncsi természet, évekig dolgozott orvosokkal, rendőrökkel, tűzoltókkal.

 

Ma meseíróként és három hangos, örökmozgó kisfiú anyukájaként abban a szerencsés helyzetben van, hogy újra felfedezheti a világot. 

A Varázspálca szakszerviz és a Szuperhős szakszerviz után most a Sümi-mesék hétköznapi kalandjain keresztül segít a kicsiknek és a szülőknek felülkerekedni a hétköznapi szorongásokon és kudarcokon.

A könyv a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlásával jelenik meg.

A Sümi-mesékről

Megjelenés: 2019. november 13.

A Sümi nem adja fel című sorozatindító kötetben két mese kapott helyet. Az első történetben a kisfiú egy csodálatos napon tengerre száll, ám minden másképp alakul, mint ahogyan eltervezte.

Csakhogy ő nem riad vissza a kudarcoktól! Csábítja a varázslatos tenger, az ismeretlen - és mindig kíváncsi marad.

A másik mese középpontjában a barátság áll egy különleges kisgyerekkel, akit a környezete csak a külsőségek alapján ítél meg.

Sümi egy átlagos gyerek, aki kalandjai révén válik igazi hőssé Vigyázó Zsófia rajzaival.

 

A könyv bemutatója a Mesékkel ünneplünk! - A Kolibri Kiadó karácsonyváró programja eseményen kap helyet, ahol Sárvári Györgyi interaktív játékkal várja a kicsiket és a nagyobbakat 2019. november 23-án 12 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A játékos bemutató után a szerző dedikálja friss könyvét.

További információ a rendezvény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/513542729436941/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek