Rossz bor nincs, csak rossz borívó!

Mátyás király óta az első pohárt bort mindig a szőlőt gondozó gazda egészségére illik elfogyasztani.

Azt mondta nagyapám egyszer, hogy a bor nem az üvegben terem! Amikor felbontod az üveget kiöntöd a pohárba, az első pohár bort Mátyás király óta mindig a szőlőt gondozó gazda egészségére illik elfogyasztani, aki kapálta, permetezte, kötözte, metszette, kacsozta és szüretelte préselte, kénezte, tükrözte kotyogózta, dekantálta és gondozta a bort. Csak az ihatja jóízűen, aki kapálni, permetezni, kötözni, kacsozni is szereti, mert ha más megy le a pincébe bort inni, akkor a pincébe, a termésköveket benövő fekete penész gyászolja a bort amit megiszik, a kő oldalán apró cseppekben pereg a pince könnye, elsiratja a bort, sőt a pohár oldalán kicsapódott pára opálossá teszi a poharat, mert még a pohár is sajnálja azt a finom nedűt attól aki nem tesz érte egy kapavágást sem. A szüretre összejön a család, őzpörkölt vagy vaddisznó pörköpt dukál ilyen jeles napra. A szüret ideje, ha közeledik, előtte egy hónappal már nem szabad permetezni, elő kell készíteni a pincét, a hordókat az ászokfákat, a kádakat, prést, puttonyokat. Sok munka van az előkészületekkel. A sok áltudományos városi fanyalogva minősíti a bort, egyiknek savas, másiknak testes, csak affektálnak, nem értenek hozzá. betanulnak három mondatot és előadják, hogy milyen iskolázottak, pózolnak kényeskednek, fényezik magukat a bort pedig lehuzzák. Mert nem lögybölni, szagolgatni, nyalogatni, kóstolgatni kell, hanem lehunyni a szemünket és átadni magunkat a pohár vörösbor lelket és testet melengető hatásának. Amikor megisszuk a bort a kislábújunktúl a fejünk búbjáig végig szalad egy áramütés és erős bizsergést érzünk még a hajszállainkban is. Azt mondja nagyapám, ezeket felvinném a szőlőhegyre oszt fentről lefelé kapáltatnám őket a legnagyobb melegben, osztán megkínálnám űket abból a borból amit leminősítettek. A kapáláshoz is érteni kell, meg kell tanulni. Mert ez nem csupán egyszerű földmozgatás, vagy gyomtalanítás. A talaj lazítással elősegítjük az esővíz elnyeletését, így nem okoz talajeróziót és táplálja a szőlőnket. A százaz talaj megrepedhet és elszakíthatja gyökereket, ezért kell gyakran talajlazítást végezni, nem beszélve a légcserélésről.  A bakművelés lényege, hogy egy gödör vagy inkább tányér öleli körbe a tőkét. Ezek a tányérok a meredek hegyoldalon összeérnek, teraszosan, így elnyelik el az esővizet. Télen a tányért megfordították és fedést csináltak belőle. Mindezt a célszerszámmal, a kapával. Izzadtságos aprólékossággal. ezzel védték a fagy ellen a szőlőtőkét. Nem kevésbé fontos célja még a kapálásnak a gyom természetes úton történő eltávolítása, de gyökerestül. Tehát, hogy lehet eltávolítani a szőlőtőke körül tartósan a gyomot? Kapálással, de a közvetlen közelében csak kihúzni szabad. Mert a kapa is komoly sérülést okozhat a növénynek! Nagyapám azt mondta, a szorgalmas gazda meg tud borotválkozni a kapájával és közben tükörnek is használja. Lusta gazdának nem csillog a kapája. Aki a bort szereti rossz ember nem lehet, aki szereti a bort az szeresse kapálni is.A borfogyasztás jótékony hatásai közismertek.Többek között tartalmaza resveratrolt, csersavat, tannint, önotannint. Mivel a vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, melyről a klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy magas antioxidáns hatással rendelkezik, megvédi a növényi sejteket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben.  Az elvégzett számos kísérlet során bebizonyosodott, hogy a resveratrol emellett jelentős gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkezik, valamint képes ellensúlyozni a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását, csökkenti a vércukor szintet, javítja a máj- és szívműködést, valamint a motorikus képességeket. A sok bor csorbát ejthet a szépségünkön is.Ne feledjük azonban, hogy a túlzásba vitt borfogyasztás – bármely másik alkoholhoz hasonlóan - belső szerveinkben, bőrünkön, és arcunkon is maradandó károsodásokat, torzulásokat idéz elő. Bor (alkohol) fogyasztása esetén a hajszálerek kitágulnak, így a bőr kipirul. Normál esetben ezek a hajszálerek hamar összehúzódnak és a pirosság gyorsan elmúlik. A huzamosabb ideig tartó, rendszeres alkoholfogyasztás azonban megerőlteti a hajszálereket, így az arc és az orr pirossága (rosacea, rhinophyma) tartósan megmarad. Gondoljunk csak bele, mennyire jellemző a piros arc azok esetében, akik túlzásba viszik az alkoholfogyasztást. Bár jelenleg még nincs bizonyított kapcsolat a pattanások (akne) kialakulása és az alkohol között, ismert, hogy az alkoholfogyasztás hormonális változásokat indít be a szervezetben, növekszik a tesztoszteron és az ösztrogén szint, ezek a hormonváltozások pedig hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Az alkohol – így a bor is - vizelethajtó hatása miatt vízhiányt is okoz a szervezetben, így szárítja is a bőrt. Az alkohol okozta dehidratációt csak úgy pótolhatnánk gyorsan, ha minden egyes pohár alkoholra két pohár vizet innánk. Mindezek mellett a rendszeres, tartós  alkoholfogyasztás károsítja a szervezet vitamin- és káliumháztartását, a nyálkahártyákat, a vérereket, a májat, a hasnyálmirigyet, a gyomrot, a szívet.  A bor, vagy az alkoholok önmagukban nem váltanak ki allergiás reakciót, ugyanakkor a különféle összetevők (kén-dioxid, élesztő, baktériumok által termelt hisztamin), adalékanyagok, és az előállítás során keletkezett melléktermékek bárkinél okozhatnak az allergiás reakciókhoz rendkívül hasonlító intolerancia-tüneteket. Ilyen anyag lehet például a fehérbor esetében a kén, vagy a Campari esetében a karminvörös ételszínezék. Ugyanakkor nemrég egy borásznál diagnosztizáltak valódi allergiás tüneteket is, melyeket a borban található konzervált növényi fehérjék váltottak ki.  A bor által kiváltott intolerancia tünetek közt leggyakrabban kiütések, bőrpír, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, hőhullám jelentkezik, de asztmások esetében légszomj, vagy hörgőgörcs is előfordulhat. A tünetek vörösbor fogyasztásakor súlyosabbak lehetnek, mint fehérbor esetében. Mindezeket a bor nagyüzemi készítése során felhasznált adalékanyagok és melléktermékek okoznak. Tehát a "manipulált" borok esetében gyakrabban tapasztalhatunk allergiás tüneteket is a másnapi sajogató fejfájás mellett, ez persze csak a pancsolt szalmaborokra jellemző.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek