Román Jazz Napok az Opus Jazz Clubban október 24 és 25-én

A Budapesti Román Kulturális Intézet 2018. október 24-26. között Román jazz napokat szervez az Opus Jazz Club-ban. A rendezvény együttműködő partnere a Budapest Music Center.

 

Az utóbbi időben elismerést kivívó, román jazz-zenészeket népszerűsítő koncertsorozatok kiemelkedő eseményeként a Román jazz napok idén is következetesen a magyarországi közönség elé tárja azt a zeneszerzői és előadóművészeti változatosságot, amely a Romániából származó jazzművészeket és az ő zenéjüket jellemzi.

A kortárs román jazz két legfontosabb képviselője, Lucian Nagy és Alex Simu és zenekaraik, a„Balkumba Tribe" és az „Alex Simu Quintet" lép fel az Opus Jazz Clubban, egy friss, ugyanakkor hagyományokból építkező zenei vonalat képviselve, amelyben, egyrészt az afro-indiai és Közép-kelet tradicionális zenei világával keveredő balkáni akkordokat, másrészt pedig Bukarest történeti antropológiájának az egyedi zenei leképződését hallhatja majd a közönség. Mindkét formáció a legújabb albumának az anyagából merít, a koncerteket viszont szabad improvizációik teszik egyedivé.

 

 

Október 24., szerda, 20 óra: BALKUMBA TRIBE - State of Soul

Lucian Nagy (Románia) - szaxofon, fuvola, kaval,pánsíp, duduk

Ivan Aleksijevic (Szerbia) - zongora, szintetizátor

Johann Berby (Franciaország) - basszusgitár, gimri, ének

Pusztai Csaba (Magyarország) - dob, ütőhangszerek

A Lucian Nagy által 2014. februárjában alapított Balkumba Tribe igazi fúziós műfajban játszik, amelyben afro-indiai, közel-keleti és jazz ritmusok fonódnak egybe. A zenekar minden egyes tagja a maga egyedi zenei világával járul hozzá a közösen kialakított összhanghoz. A friss és sajátságos atmoszférátJohann Berbyafro-indiai hangzású basszusgitárja, az etno-jazzt az alapító Lucian Nagy és a szerb zongorista, a groove-ritmusokat pedig Pusztai Csaba ütőshangszerei teremtik meg. A Balkumba Tribe Berlinben rajtolt, a Román Kulturális Intézet támogatásával. A sikeres indulás után az együttes számos koncertet tartott Romániában, Magyarországon, Németországban és Ausztriában.

Lucian Nagy többhangszeres zenész, hangszerelő és zeneszerző. Aradon született, jelenleg a román jazz-szcéna egyik kiemelkedő szaxofonistája. Mesteri módon játszik alt-, szoprán- és tenorszaxofonon, klarinéton, fuvolán, bolgár kavalon, valamint különleges ütőshangszereken mint például a djembe, pandeiro, caxixi; közismert arról a hajlamáról, hogy egyedi hatásokat hordozó nemzetközi projektek keretében teremt többlettartamú eredeti hangzásvilágot. Fellépett Európa és az Egyesült Államok jelentős színpadain. balkumbatribe.com

 

 

Okóber 25., csütörtök, 20 óra: ALEX SIMU QUINTET - Echoes of Bucharest

Alex Simu (Románia) - clarinet d'amour, basszusklarinét

Franz von Chossy (Németország) - zongora 

George Dumitriu (Románia) - brácsa, gitár 

Mattia Magatelli (Olaszország) - nagybőgő 

Kristijan Krajnčan (Szlovénia) - cselló, dob

Alex Simu a groningeni Prins Claus Konzervatóriumban, az Amszterdami Zeneművészeti Konzervatóriumban, valamint a New York-i Manhattan School of Music-ban tanult. 1999 óta aktív szereplője a világ jazz és világzenei koncerthelyszíneinek és fesztiváljainak. A legutóbbi nemzetközi elismerése a Holland Királyság „Golden Calf" díja, amelyet a „Beyond Sleep" című filmhez komponált zenére kapott.

A koncerten az Alex Simu Quintet legújabb, Echoes of Bucharest című albumának számai hangzanak el. A kompozíciók zenei világa, valamint koncepciója egyfajta organikus reflexió, amelyek feltárja Alex Simu szülővárosához köthető kulturális emlékeit és érzelmeit, ráadásul mindezt átszövi Bukarest történetének változatos zeneisége az alapításától napjainkig - tiszta folklórból táplálkozó dallamok, a drámai oszmán hatás, a fanarióta korszak muzsikája, a Kis Párizs illuzórikus melódiái, a két világháború, a kommunista korszak, az 1989-es forradalom megrázó zeneisége és a jelenkori Bukarest zsibongása. A kompozíciókban a fent említett finom visszhangok motívumként, dallam- vagy ritmustémaként kelnek életre, mindemellett George Enescu és Dimitrie Cantemir műveinek részletei is fel-felhangzanak - az egész természetesen a kortárs jazz és a szabad improvizáció nyelvére hangszerelve.

www.alexsimu.nl

 

További információk a www.opusjazzclub.hu, valamint az www.icr.ro/budapesta oldalon.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!