ROBBANÁS LIBANONBAN

Sürgősségi segítségnyújtásra van szükség!


 
  Bizonyára Te is értesültél a hírekből arról a szörnyű katasztrófáról, ami két nappal ezelőtt történt a libanoni fővárosban, Bejrútban. Az érintett gyerekeknek és családoknak azonnali segítségre van szükségük!  
 
 
  SEGÍTEK  
 
 
  Az UNICEF egész közösségét mélyen megrázták a történtek. A jelenlegi adatok szerint száznál is több halálos áldozata van a két robbanásnak, 4.000-ren megsérültek és 300.000-ren veszítették el otthonaikat.

Az UNICEF helyi irodáját sem kímélte a katasztrófa, egy libanoni kollégánk a házastársát veszítette el, hét munkatársunk megsérült, többek otthona megrongálódott. Dolgozóinkat - akárcsak Libanon teljes lakosságát - sokkolták az események.

A képen a bejrúti kikötő látható augusztus 5-én, a katasztrófát követő napon. A két hatalmas robbanás szinte mindent eplusztított a közelben. A mentőcsapatok egész éjjel kutattak a romok alatt ragadt túlélők után. Több százezer ember vált földönfutóvá egyik percról a másikra, a sérültek száma több ezerre tehető és a halottak száma is folyamatosan emelkedik.
 
 
 

   
 
  A katasztrófa most élelmiszerválsággal is fenyeget  
 
 
  Bejrútban együtt dolgozunk az állami szervekkel és más partnereinkkel azon, hogy a lehető leggyorsabban védelmet és támogatást nyújthassunk a bajba jutott gyerekeknek és családjaiknak, valamint az értük dolgozó túlterhelt egészségügyi személyzetnek. Az UNICEF ivóvizet juttatott el a kikötői dolgozóknak, a helyi partnerek segítségével elkezdődött a traumatizált gyerekek pszichológiai ellátása, valamint a kikötőben maradt, még használható gyógyszerek kimentése. Folyamatosak az egyeztetések a következő lépésekről.

Az első sokk után azonnal elkezdődtek a segélymunkálatok és az elmúlt 48 óra óta folyamatosan azért küzdünk, hogy az érintett libanoni gyerekeket és családjaikat biztonságba helyezhessük és elláthassuk. A koronavírus amúgy is hatalmas terhelés alatt tartja a helyi egészségügyi rendszert, az orvosok, ápolók fáradtak, a kórházak túlterheltek, az ország gazdasága már a robbanás előtt is rendkívül rossz állapotban volt.

A fennálló kiritikus helyzetet még inkább ellehetetleníti az a tény, hogy Libanon élelmiszerellátásának 80%-át importból fedezi, és ez a robbanás nemcsak az ország egyik legnagyobb kikötőjét semmisítette meg, de az ott található legfőbb gabonatároló silóját is. A libanoni gazdasági miniszter szerint a megmaradt készletek szűk egy hónapra elegendőek csupán.
 
 
 
  SEGÍTEK  
 
 
  Kérjük, ha lehetőséged engedi, támogasd Te is a munkánkat, hogy:  
 
 
 
  • mielőbb átmeneti szállásokon helyezhessük el az érintett gyerekeket és családjaikat
  • életmentő orvosi ellátást, gyógyszereket és kötszereket juttathassunk el az egészségügyi központokba
  • azonnal biztosíthassuk a gyerekek alapvető szükségleteit élelem és víz formájában
  • megóvhassuk a raktárainkban maradt orvosi, egészségügyi, élelmiszer és tanszer készleteinket

A képen látható férfi egy súlyosan sérült lányt cipel a hátán Achrafiyeh körzetben, Bejrút belvárosában, a kikötőben történt robbanást követően.
 
 
 
     
 
 
  Köszönjük, hogy adományoddal lehetővé teszed a munkánkat a szörnyű tragédia közepette abban az országban, amely komoly gazdasági nehézségekkel néz szembe, ahol az utóbbi időben súlyos élemiszerhiány fenyeget és ahol a koronavírus-járvány már amúgy is elviselhetetlen terheket ró a családokra.

Mi mindent megteszünk, ami csak erőnkből telik. Veled együtt pedig reményt adhatunk a libanoni gyerekeknek!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek