Ránki Dezső és Klukon Edit az MVM Koncertek A Zongora sorozatban

****

Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat idei utolsó hangversenyén a Müpában. 
Különleges koncerttel zárul a 2021-es év, és egy izgalmas, látványos koncerttel kezdődik Az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat Müpa-bérlete a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.November 24-én Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjén Liszt Ferenc műveiből hallhatnak válogatást a szerző által készített négykezes átdolgozásban. A koncerten a Hősi sirató, a Tasso, az Orpheus és az Ideálok szimfonikus költeményeit hallhatják az érdeklődők. A 2022-es év első zongoraestjén Alice Sara Ott a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life"-ot mutatja be. A látványvilágában is különleges koncert valójában egy kortárs multimédiás program, amely Chopin 24 prelűdje köré épül.
2021. november 24. (szerda), 19.30 óra - Müpa, Bartók Béla Nemzeti HangversenyteremKlukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje - „MVM Koncertek - A Zongora"Válogatás Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által készített négykezes átdolgozásban.Héroïde funèbre / Hősi sirató (8. szimfonikus költemény)Tasso, Lamento e Trionfo / Tasso, gyász és diadal (2. szimfonikus költemény - Byron verse nyomán)Orpheus / Orfeusz (4. szimfonikus költemény)Die Ideale / Az ideálok (12. szimfonikus költemény - Friedrich Schiller verse nyomán)
Néhány évvel korábbi "előhang" után 1985-ben kezdtünk együtt koncertezni, már első alkalommal is Liszt-művet, a Mazeppa négykezes változatát játszottuk Lukin László tanár úr felkérésére. Azóta immár félezerszer léptünk fel közösen, a rengeteg itthoni koncert mellett Európa legtöbb országában, Amerikában és Japánban. Liszt zenéje és személyisége mindig közel állt a szívünkhöz, művei közös zenélésünk egyik alappillérét alkotják. A Via Crucis - melyet főművei közé sorolunk - négykezes változatát 1986-ban, a Faust-szimfónia korábbi, a legutóbbi időkig csak kéziratban létező kétzongorás átdolgozását 1990-ben mi mutattuk be. Beethoven IX. szimfóniájának nagy műgonddal készített kétzongorás átiratát is rendszeresen játszottuk. Kezdettől fogva műsoron tartunk néhányat a szimfonikus költeményeiből négykezes változatban, de mostanában jutottunk arra az elhatározásra, hogy tanuljuk meg az összeset. Liszt a zenekari változatok komponálásával egy időben készített kétzongorás kivonatokat, viszont évekkel, sok esetben 15-20 évvel később négykezes formába is öntötte őket rengeteg változtatással, így igazi, csodálatos zongoraművek születtek. Hatalmas, örömteli és felemelő feladat ezeket a nagyközönség által jórészt ismeretlen változatokat eljátszani. Mindezt annak kapcsán is, hogy 2021-ben ünnepeljük Liszt Ferenc 210. születésnapját. Ehhez egy személyes évforduló is társul, idén betöltöm hetvenedik életévemet (zárójelben említendő érdekesség: 70 x 3 = 210). Mindkettőnk nevében: Ránki DezsőJegyárak: 2-3-4-5-6-8.000 FtA koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon. 

Klukon Edit és Ránki Dezső (fotó: Felvégi Andrea)


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek