Randevú a találkozások városával

A színház, a Győri Balett, a Rába-part ellenállhatatlan hangulata, a nagyvárosi forgatag csak néhány lehetőség, amely Győrbe csábít.

 

A barokk város, melyet számtalan jelzővel illetnek - a találkozások, a templomok, a kultúra, a folyók, a fesztiválok városa - élménygazdag úticél minden korosztálynak. A négy folyó torkolatánál fekvő településen egymást érik a kulturális programok, és randevút adnak egymásnak a különböző történelmi korok. A rengeteg látványosság közül is kiemelkedik a szépen rekonstruált barokk belváros. A hangulatos barokk utcácskák, a meghitt templomok és híres szakrális relikviák régi korokat idéznek, míg a folyók mentén kialakított zöld szigetek közel hozzák a természet szépségeit.

A történelmi belvárosban álló, több mint százéves Hotel Rába (anno Meixner-Royal Hotel) rendelkezik a cityhotelek minden erényével. Központi elhelyezkedése révén remek kiindulópont a város műemlékeinek, látnivalóinak felfedezéséhez. Az impozáns épület a sétálóutca elején található, könnyen megközelíthető kocsival és tömegközlekedéssel egyaránt. Ahogy kitesszük a lábunkat a szállodából, máris a barokk belváros kellős közepén találjuk magunkat, a sokat látott épületek árasztotta barátságos hangulat a város felfedezésére invitál. A háromcsillagos szálloda patinás falai között kényelmes lakosztályok, tágas családi szobák masszázs, szauna, szolárium és fitneszterem marasztalják a vendégeket.
A történelmi viharokat átélt legendás győri szálloda ma is a társasági élet középpontja - nem utolsósorban a Belga Söröző és Étteremnek köszönhetően.

A Rába Quelle Gyógy-, Élmény- és Termálfürdő csupán pár percnyi sétára van a szállodától, ahol nemcsak a gyógyító termálvízre vágyók találnak kikapcsolódási lehetőséget, de a vízi sportok szerelmeseit is változatos sportlehetőségek várják.

A világhírű vallon és flamand sörfőző mesterek remekeit különleges formájú poharakban ízlelhetjük, de a gazdagon körített fogások is kulináris élményeket ígérnek. A belga sörfőzés művészet - évszázados hagyományokkal, legendákkal és kiváló minőséggel -ne hagyjuk hát ki barokk barangolásunkból a Hotel Rába sörözőjét sem!

 

Találkozzunk a Belgában!

A Belga Söröző és Étterem hangulatában és kínálatában is különleges - nem csak a győriek, de az idelátogatók kedvenc találkahelye is. Míg az óriási ablaküvegek mögül a nagyváros lüktetését szemléljük, a századelő meghitt kávéházi hangulata ölel körül bennünket. Idő- és ízutazás vár ránk, míg szemünk komótosan végigpásztázza a nagyanyáink korából való berendezési tárgyakat és elidőz a flamand és belga serfőző mesterek ereklyéin.

A belga sörök olyan zamatosak és sokfélék, hogy méltán vethetjük össze őket a nagyhírű borok kifinomult ízvilágával és változatosságával. A Belgában kínált sörök Magyarországon ismeretlen, különleges ízeket képviselnek. Megízlelhetjük itt a flamand és vallon sörfőző mesterek több évszázados hagyományai alapján készített apátsági és trappista, búza-, spontán erjedésű, gyümölcsízesítésű, barna és félbarna söröket.
A belga sörök különlegessége, hogy szinte mindegyiknek saját pohara van: a pohár vastagsága, alakja, űrtartalma függ a fogyasztási hőmérséklettől, a sör ízétől, aromájától, az apátsági sörök poharainak jellegzetes alakja pedig a vallásos szertartások alkalmával használt kelyhekre emlékeztet. Ha belga sört kóstolunk, tegyük azt úgy, mintha bort kóstolnánk!
A belga sörök illatgazdagok, ne mulasszuk el ennek az élvezetét is kipróbálni, és figyeljünk oda a sör utóízére is, hiszen hosszú perceken át ez fog kísérni minket.

Ami a kulináris élményeket illeti pikáns sörfalatok, rafinált előételek, zamatos levesek, bolondos belga saláták és Neptun birodalmának kincsei szerepelnek az étlapon, továbbá csábító desszertek... Az ételek frissen főzve, sütve kerülnek az asztalra. S hogy honnan származnak a régiós fogások alapanyagai? Nap, mint nap Győr környékéről származó hamisítatlan háztáji áru is érkezik a konyhára: Lébényből érkezik a tejföl, tejszín, túró, Ménfőcsanakról a kecskesajt és Csikvándról gyümölcslé, Felpécről termelői méz.

Győrben felidézhetjük tehát az elfelejtett régi ízeket is olyan ételek megkóstolásával, mint a Bicskanyitogató (szalonnával, hagymával töltött sertésszelet fűszerezett burgonyapürével), Cigánypecsenye (frissen sütött tarjaszelet, fokhagymás pecsenyeszósszal, és „kakastaréj") vagy a Pannonhalmi pince pörkölt.      

A Belga Söröző és Étterem mesterszakácsai párját ritkító kreativitással és gondos odafigyeléssel alakítják az étlap választékát. A 110 férőhelyes, légkondicionált étterem ideális és különleges hangulatú helyszín családi, baráti, üzleti rendezvények lebonyolítására.                 

 

Győr, 2017: fókuszban a sport!

Győr nem csak olimpikon polgármesterrel büszkélkedhet, de Magyarország történetében először itt fog fellobbanni az olimpiai láng.

„Megkezdődött a visszaszámlálás: nyáron 50 ország mintegy 3600 sportolója méri össze tudását nálunk. Európa figyelme Győrre szegeződik, ezért a legjobb tudásunk szerint készülünk." - mondja Borkai Zsolt városatya, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. „Fontos, hogy az ide érkezők - sportolók, sportszakemberek vagy turisták - jó hírét vigyék Győrnek, s ezáltal az egész országnak".

Az EYOF-hoz (European Youth Olimpic Festival) köthetően 30 milliárd forint értékű beruházás valósult meg eddig önkormányzati, állami és uniós forrásból, s ezek a fejlesztések hosszú távon a győrieket szolgálják. A tavaly átadott, 1200 férőhelyes Aqua Sportközpont az úszó-, a püspökerdei holtágnál elterülő Aranypart pedig a kajak-kenu versenyek helyszíne lesz. A kerékpárversenyzők teljesen új aszfaltborításon tekerhetnek a Győrt keletről elkerülő újonnan épített autópálya-szakaszon. A pályát - mely később az Audi gyárait szolgálja ki - tavasztól tesztversenyekkel avatják.

Az eseményre több tízezer hazai és külföldi vendég, turista, szurkoló érkezését várják, számukra Győrben és a város 100 km-es körzetében ajánlanak szálláslehetőségeket (www.gyor2017.hu).

 

Több mint sportverseny

A rendezvényt még egy új tantárgy formájában is népszerűsítik: a győri Széchenyi István Egyetemen az EYOF szervezésének elméleti és gyakorlati tudnivalóiról oktatják a fiatalokat. A rendezvény pozitív fogadtatását jelzi, hogy a tervezett 1500 önkéntesi pozíció betöltésére több mint 2350-en jelentkeztek.
Ám az EYOF nem csupán egy sportesemény: időtartama (július 23-29.) alatt a Dunakapu téren a magyar kultúra és gasztronómia értékeit bemutató programokat is szerveznek majd, ahol a májusban induló olimpia lángfutásban részt vevő városok és a főváros is bemutatkoznak. Itt biztosan személyesen is találkozhatunk az EYOF kabalaállatával, Hugoo kakassal.

 

Az EYOF után a dinamikusan fejlődő város egy percre sem pihen meg, máris az új célra fókuszálnak: elnyerni a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, amihez sok sikert kívánunk Győnek!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek