Pite és a cirkusz

"Pitét teljesen elbűvölte a majom produkciója. De nemcsak elbűvölte, hanem határtalanul büszke volt arra, hogy Maki a barátja."

 

 

A sün kitárta háza ablakát.

- Tyű, de nagy világosság van! - dörzsölte meg a szemét.

Téli álmából ébredve, hunyorogva nézett szét. Tavasz volt, a nap szikrázóan sütött, a fák, bokrok rügyeztek már. Pite újult erővel szaladt ki az útra. Éles füttyel jelezte barátainak, hogy felébredt. Az erdő visszhangzott tőle, de válasz nem érkezett.

- Vajon hol lehet Répa, Suta meg Dörmi? - tanakodott. - Lehet, hogy bújócskáznak? Megyek és megkeresem őket - határozta el.

A fa tetejéről nézte őt Bogó, a fülesbagoly.

- Pite!- szólította meg. - A barátaidat keresed?

- Igen, őket.

- Bementek a kisvasúttal a faluba, mert megérkezett a cirkusz.

- Cirkusz? - kapta fel a fejét a sün. Akkor én is odamegyek. Biztos ott lesz Maki, akit tavaly ismertem meg. Bogó, velem tartasz?

A bagoly igent mondott. Alig értek ki a sínekhez, máris jött a vonat!

- Hogy meg lesznek lepve Dörmiék, ha meglátnak! - mondta mosolyogva, miközben bemászott a fülkébe. Kényelembe helyezte magát. A bagoly az ülés karfáján foglalt helyet.

- Szeretnék Makival is találkozni! Tudod, ő a cirkuszban lép fel.

- Mesélj róla! - kérte Bogó.

- Biciklizni szokott, de úgy, hogy a nyakában ott ül egy kisebb majom. Aztán pórázon vezeti a kutyákat, akik egy karikán ugranak át.

- Nagyon ügyes lehet - mondta a bagoly.

- Valóban az. És képzeld, múltkor a szám végén odament pár nézőhöz, és kezet fogott velük. Hozzám is odajött, megsimította a hátam, de sajnos a tüskéim csúnyán megszúrták. Mérgesen vissza is kapta a kezét. Úgy hitte, szándékosan eresztettem ki a tüskéimet. Mondtam, ne haragudjon, de nekem ilyen a hátam. Erre elmosolyodott. Az előadás után még beszélgettünk, aztán amíg itt voltak, mindennap átjöttem hozzá.

Így kezdődött a barátságunk.

A kisvasút lassan a megállóhoz ért. A tisztás közepén állt a sátor. Már messziről lehetett hallani a zenét és a vidám gyerekzsivajt. A gyerekek bámészkodva járkáltak a ketrecek körül.

Pite elkiáltotta magát.

- Suta, Répa, Dörmi!!

Az őz, a nyúl és a kismackó a hang irányába fordultak. Mikor meglátták a sünit és a baglyot, ujjongva szaladtak feléjük.

- Pite, Pite felébredtél? Bogó, de jó, hogy te is itt vagy! - borultak egymás nyakába. - Olyan jó ismét együtt lenni!- ugrándoztak.

Örömujjongásukra, a ketrecében Maki majom is felkapta a fejét. Ahogy ráismert Pitére, vadul rázni kezdte a rácsot. A gondozója odasietett hozzá, s mivel értette kedvence minden rezdülését, azonnal rájött, hogy mit akar.

Elfordította a zárat, és kiengedte.

- Látom, megérkezett a barátod. Menj oda hozzá, de ne feledd, hogy hamarosan kezdődik az előadás!

Maki a fűzfa felé nyargalt, ahol Pite a társaival állt. Boldogan üdvözölték egymást. A sün elmondta, hogy most ébredt téli álmából, a majom pedig elújságolta, hogy van egy új száma, amit feltétlen meg kell nézniük. Hatan, egymás szavába vágva jókedvűen mentek a cirkuszsátor felé. Maki az első sorba ültette őket.

 Megkezdődött az előadás. A majom a bohócok után lépett a porondra. Előbb az elefánt hátán lovagolt, majd bukfencezett rajta, aztán leszállt, és egy pöttyös labdát dobott neki, amit az elefánt az ormányával lökött vissza. A nézők lelkesen tapsoltak. A sün és a barátai is remekül szórakoztak. Pitét teljesen elbűvölte a majom produkciója. De nemcsak elbűvölte, hanem határtalanul büszke volt arra, hogy Maki a barátja.

 

 

 írta:

 Gárdon Ágnes

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#3. 2012. április 8. 10:51
De jó! A süni kisvasúttal megy a cirkuszba :-)))
Balage
#2. 2012. április 8. 10:46
Aranyos mese. Grat!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Rég múlt idők