PÉNTEKEN TARTJÁK A MÁRIA FŐHADNAGY BEMUTATÓJÁT A VESZPRÉMI PETŐFI SZÍNHÁZBAN

2019. október 4-én pénteken 19:00 órától mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Huszka Jenő-Szilágyi László Mária főhadnagy című operettjét, amelyet Seregi Zoltán rendezésében láthat a közönség

 

 

 

A romantikus nagyoperett története 1848-ban, Bécsben kezdődik, és végigkíséri Lebstück Mária fordulatokban gazdag, kalandos életének jelentősebb állomásait. A megtörtént eseményeken alapuló darabban a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Mária nénikéje Antónia, és az ő, valamint a kissé bolondos szabó, Zwiekli Tóbiás segítségével sikerül még időben Magyarországra szöknie. Azért, hogy a már forradalom hevében égő Magyarországra juthasson, nemzetőr egyenruhát ölt magára és egy félreértés folytán beáll katonának. 1849-ben, a budai honvédtáborban is férfiként, testvérbátyja nevén Lebstück Károlyként szolgál a seregben. Vitézségéért alhadnagyi rangot kap, ellenben igen sok konfliktusa akad fölöttesével, a szigorú Jancsó hadnaggyal, aki többször is megrója könnyelmű hősködéséért, nem is sejtve, hogy bécsi szerelmét, Máriát rejti a katonai mundér. Természetesen az „alhadnagynak" sem közömbös a jóképű férfiú. A kalandos és izgalmas történet végén, hűen az operett műfajának hagyományaihoz, minden bonyodalom megoldódik, hiszen egymásra találnak és a bolondos Zwiekli is révbe ér az ő Pannijával.

 

Seregi Zoltán rendező elmondta, hogy a Mária főhadnagy a Csárdáskirálynő után talán a legnépszerűbb, mindezen túl pedig a „legmagyarabb" operett. Nem véletlenül, hiszen történelmünk egyik legszentebb eseményét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot dolgozza fel a maga eszközeivel, romantikusan, szívhez szólóan és persze csodálatos dallamokkal. „Nem ismerek még egy operettet, amelyben minden dal ennyire fülbemászó sláger lenne, mint ebben a műben. A zeneszerző csak úgy szórja a szebbnél szebb számokat a regényes, fordulatos történetmesélés közben. A kitűnő és az operett műfajában már korábban is nagy sikert aratott veszprémi színművészek mellett négy ígéretes tehetségű, frissen végzett fiatal művész is komoly szerepet kapott az előadásban, akik új színekkel és eredeti megoldásokkal fűszerezték a remek hangulatú és termékeny próbaidőszakot. Remélem, hogy az előbbiek eredménye érződik majd az előadásban, a közönség örömére és megelégedésére" - fogalmazott Seregi Zoltán.

 

Bori Réka Mária szerepét formálja meg az előadásban. A fiatal művész felidézte Lebstück Mária létező nőalakját, aki nadrágot húzott és beállt katonának: „Bármilyen nehéz is elképzelni, az eset valóban megtörtént az 1800-as évek derekán. Az első pillanattól kezdődően élénk és valóságos kép rajzolódott ki bennem Máriáról. Csatában harcolt, kitüntették, szerelmes volt, egy hajdanán élt, erős nő történetét pedig mindig érdemes elmesélni. Férfi szerepet játszik, de ennek ellenére ízig-vérig nőnek kell lennie, hiszen ő a primadonna. Komoly kihívás számomra a szerep megformálása közben külsőleg férfiként viselkedni, érzelmeimben viszont még erősebben tükrözni, hogy Mária nőként hogyan éli meg az eseményeket" - tette hozzá Bori Réka.

 

Lukács Dániel színművészetis egyetemi hallgató Zwiekli Tóbiásként látható az operettben. A veszprémi közönség által már a korábbi előadásokban is nagy örömmel fogadott ifjú tehetség így vall az általa megformált szerepről: „Táncoskomikusként a Mária főhadnagy volt az első munkafolyamatom, amelyben rengeteg új dolgot fedeztem fel életem azon szakaszaiból, amelyek nem mindig humorosan zajlanak. Szakmailag inspirálónak érzem, hogy együtt dolgozom Seregi Zoltán rendezővel és Bozsó József játékmesterrel, aki maga is játszotta ezt a szerepet évekkel ezelőtt. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az ő tapasztalatait is beépíthettem a szerepembe. Fizikailag és szellemileg is sok újdonságot adott a próbafolyamat, amelyeket a későbbi munkáimban is kamatoztathatok, és bízom abban, hogy a közönség tetszését is elnyeri majd az előadás" - zárta gondolatait Lukács Dániel.

 

A bemutató előtt, ahogyan a nézők a premierek alkalmával már megszokhatták, a színház előcsarnokában kiállítás nyílt: 2019. október 3-án csütörtökön 18:15 órakor Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettese nyitotta meg a kapcsolódó tárlatot, Starkné Nagy Jusztina főtörzsőrmester pedig verset mondott a megnyitón. A kiállítás 2019. október 31-ig látogatható.

 

Szereposztás:

 

Mária | Bori Réka

Jancsó | Jenővári Miklós

Antónia | Halas Adelaida

Draskóczy | Szeles József

Panni | Széles Flóra

Zwiekli Tóbiás | Lukács Dániel e. h.

Biccentő strázsamester | Kőrösi Csaba

Herbert | Keresztes Gábor / Gaál Attila Csaba

Simonich | Nyirkó István

Hortenzia | Módri Györgyi

Krancz | Máté P. Gábor

Jurátusok, utcanép, udvarnép | Csizmadia Renáta, Pej Liliána, Pongrácz Kitti,

Hunyadvári Ádám, Pató Bálint, Topár Ádám

 

Tánckar | Bónyai Kiss Krisztina, Domány Réka, Langó Bernadett, Zsár Melinda,

Kálmán Péter, Móga Bence, Szabó Gábor, Zsombori Miklós

 

 

 

Közreműködők:

 

Közreműködik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Farkas Pál

Koreográfus: Lénárt Gábor

Díszlettervező: Libor Katalin

Jelmeztervező: Vesztergomi Anikó

Zenei vezető: Teleki Gergő

Ügyelő: Madár K. Zoltán

Rendezőasszisztens: Péti Krisztina

Társrendező, játékmester: Bozsó József

Rendező: Seregi Zoltán

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek