Paolo Giordano az Olasz Kultúrintézetben

2008 legnagyobb olasz könyvszenzációja volt A prímszámok magánya, amelyet az akkor 27 éves fiatalember, a torinói egyetem fizikus doktorandusza, Paolo Giordano írt.

Paolo Giordano: Az emberi test

A mai, „új típusú” háborúkat megdöbbentő életszerűséggel ábrázolja Paolo Giordano Az emberi test című regénye. Az első, A prímszámok magánya című könyvével világhírűvé vált fiatal olasz író lesz február végén az Európa Könyvkiadó és az Olasz Kultúrintézet vendége.

Az emberi test főszereplői az afganisztáni háború olasz zsoldosai. René főtörzsőrmester szakasza csupa fiatal fiúból áll. Az afganisztáni misszió az első nagy próbatétel az életükben. Indulásuk pillanatában egyikük sem tudja még, hogy a háború egyik legveszélyesebb helyszínére, a Gulisztán-völgy északi bejáratánál lévő Ice Előretolt Műveleti Bázisra készülnek. Egy olyan helyre, ahol nincs más, csak homok, ahol a tűző nap kötőhártya-gyulladást okoz, éjszaka pedig tilos világítani, nehogy ágyútűz célpontjai legyenek. A bázison már várja őket Alessandro Egitto orvos főhadnagy: ő magánéletének pusztító viharából „menekült” ide, a fegyverekkel vívott, igazi háborúba. Az újoncok viszont – köztük az alig húszéves Antonio René szakaszvezető – a hőség, az unalom és a mind valószínűtlenebbnek rémlő háborús fenyegetettség közepette éppenséggel az otthon hagyott, jól ismert életüket rekonstruálják, barátságaikat mélyítik, viszályaikat élezik itt, a sivatagi bázison.

Giordano regényében nem az afganisztáni konfliktus globális összefüggéseit boncolgatja, inkább a hadviselés álarca mögött megbújó emberekre kíváncsi.

2008 legnagyobb olasz könyvszenzációja volt A prímszámok magánya, amelyet az akkor 27 éves fiatalember, a torinói egyetem fizikus doktorandusza, Paolo Giordano írt. A könyv már az első évben túllépte az egymilliós példányszámot.

A prímszámok magánya egy lány és egy fiú, Alice és Mattia sorsát kíséri végig párhuzamos történetsorokkal, gyermekkoruktól felnőttkorukig. Mindkettejük életére nyomasztó súllyal nehezedik egy-egy titok. A sánta Alicét kislányként síbaleset éri, magára marad a hóban, és kis híja, hogy oda nem vész; Mattia pedig fogyatékos ikerhúgát „veszíti” el kisfiúként örökre. Ez a két epizód megpecsételi mindkettejük további életét. Úgy tűnik, sorsuk végzetszerűen találkozott, ám ebben a különlegesen szoros kapcsolatban mutatkozik meg, hogy olyanok ők, mint a matematikában ikerprímeknek nevezett számok: egymás közelében, egymás szomszédságában vannak, de valaki vagy valami, egy nem prímszám, mindig közöttük áll.

Paolo Giordano Az emberi test című könyvét Matolcsi Balázs fordításában jelentette meg az Európa Könyvkiadó. A szerzővel Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa beszélget 2016. február 29-én, hétfőn 18 órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek