Omega

Azt nem tudom, hogy a lámpás látta e kocsmát vagy későbbi szerzemény. Lepkét biztosan égetett.

Omega

 

Nagymamám viszonylag egyszerűen gondolkodott bizonyos dolgokról. Pontosabban programszerűen. Mindennek megvan a maga ideje, ha elmúlt, hát elmúlt. Ki hallott már olyat, hogy egy mozsár vagy egy petróleumlámpa pusztán a szépségéért dísz legyen. Különben is, nem szép, hanem praktikus. Volt. Az a világ elmúlt. Néha ugyan áramszünet miatt szükség lehet régi eszközökre, ezért nem szabad kidobni, de, hogy ékítse a konyhát. Ezt a butaságot. A kamrába vele. Mégis megbarátkozott a gondolattal, hogy, ha a mozsár nem is, de a lámpa beköltözik a szobámba. Az üveg és a fém eltérő csillogása, sötét vagy világos háttér, más tárgyak környezete nekem aranybánya volt, mikor rajzolni tanultam. Ceruza, szén vagy pasztell. Nagymama csak mosolygott. Amikor meghallotta, hogy még dal is született róla. Csuda furcsának találta. Sejtette eddig is, hogy megbolondult a világ, immár megkapta a bizonyosságot.

Majdnem egész életét falvakban élte, hol itt, hol ott. Először Pozsony mellett, de onnan menekülni kellett az összeomláskor, később nagyapámat követte. Nagyapám kocsmáros és hentes volt. Az Alföld és Vác környéke életük színtere. Az üzlet miatt párszor összecsomagoltak, mentek ahová hívták nagyapámat. Végül saját kocsmája lett. Azt nem tudom, hogy a lámpás látta-e kocsmát vagy későbbi szerzemény. Lepkét biztosan égetett.

 

Youtube link

 

 

Youtube link

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=YPvlY_ydw4o&feature=related

 

http://www.youtube.com/watch?v=zHBKDO6d-VA&feature=related

 

Nagypapa állítólag a világ legjobb hurkái, kolbászait készítette. Én nem emlékszem az ízére, kicsi voltam, amikor meghalt, arcát fényképről idézem, de kételkedni nincs okom. Nagymama a halak mestere volt. Számtalan módját ismerte a pontyok, harcsák és társaik művészi átlényegülésének.

 

Káposztás harcsa:

 

Libazsírban félig megpárolta a savanyú káposztát, ezután tepsiben elterítette, gyömbérrel, sóval, kevés borssal meghintette, majd ráhelyezte a besózott, almaecettel megkent, filézett harcsát, és szépen megsütötte. Mielőtt teljesen elkészült leöntötte tejföllel. Pár perc múlva elkészült.

 

 

 

Márkus

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Nagy István Paphnutius
#3. 2010. november 16. 17:10
Gratulálok a prózához, amivel a zenét megtámogatod.
Barátsággal: István
Eliza Beth
#2. 2010. november 16. 07:00
A Hajnali óceán partján állt Az égben lebegők csarnoka, Ezüst eső szitált, miközben vígan égett a Petróleumlámpa a Gyöngyhajú lány kezében...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek