Öko stand a REND-en

A só nincs az étlapon mégis meghatározója a terített asztal kultúrájának- mondta Steinbach József püspök úr az ötödik alkalommal megrendezett REND fesztiválon.

 

A keresztyén ember életének megfűszerezéséhez 2012. június 29-július 1. között, Székesfehérváron a Bergyói-közi Sportközpontban a Reformátusok utcájának színes kavalkádja is hozzájárult. Keramikusok, könyvkiadók, segélyszervezetek, egyházi intézmények, civil mozgalmak mind helyet kaptak a V alakot formáló sátortáborban. Átgondoltságról vallott, hogy a kiállítók a rendezvény területének legfrekventáltabb pontján jelenhettek meg, hiszen ez a két út kötötte össze a különböző színpadokat és programhelyszíneket.

            Itt figyelhetett fel a kíváncsi fesztiválozó a Kötháló civil mozgalom és a Közbenjáró Édesanyák nemzetközi szervezet sátrainak ölelésében az Ökogyülekezeti program standjára. A megjelenés elsődleges célja az április 28-ai Ökogyülekezeti Konferencián meghirdetésre került díj népszerűsítése volt. A barátságos faházikó asztalát beterítették azok a magyar és idegen nyelvű kiadványok és könyvek, amelyek mind elméleti, mind pedig gyakorlati segítséget nyújtanak a környezettudatos gyülekezeti élettel kacérkodóknak. Így lehetett kézbe venni a Christian Aid mozgalom legfrissebb „Time for climate justice" szóróanyagát, a Skót Egyház ökogyülekezeti programjának első, alapozó modulját. A magyar nyelven hozzáférhető egyházi és világi szakirodalom széles palettájából szemezgethettek az érdeklődők, szellemi muníciót gyűjtve. A látogatók ízelítőt nyerhettek a Telkibányai Református Gyülekezet ökoprogramájából, mivel a közösség által meghirdetett pályázati anyagokba és a gyülekezeti élet eseményit bemutató Bányai Harangszóba is bele lehetett tekinteni.

            A stand házigazdái ifj. Gyimóthy Géza környezetmérnök és Szalay László Pál lelkipásztor voltak. Az ökogyülekezeti tanács tagjainak a stratégiája a személyes beszélgetések kezdeményezésére, villáminterjúk készítésére és a nyitott emberek érintetté tételére épült. Másfél nap alatt közel 50 gyülekezetet értek el, amelyeknél 100%-os érdeklődést tapasztaltak. Elgondolkodtató az az eredmény, hogy míg sokan hallottak már a Teremtés Ünnepe hétről, addig az Ökogyülekezeti program szinte teljesen idegen volt a megszólítottak számára. A beszélgetések során minden esetben felhívták a figyelmet arra, hogy az Ökogyülekezeti-díj megpályázása egyszerű, néhány kritérium van csupán, amit első lépésben teljesíteni kell. Örömtelei hozadéka volt a beszélgetéseknek, hogy a hívek elégedettel a lelkipásztoraikkal, sok esemény szerveződik a gyülekezetekben és több helyen tettek lépéseket már teremtésvédelem érdekében.

            A Ökogyülekezeti program standját Steinbach József püspök úr valamint Huszár Pál főgondnok úr is meglátogatta, akik örömmel üdvözölték a kezdeményezést és komoly érdeklődést mutattak a téma iránt. A nyár folyamán az Ökogyülekezeti program és díj népszerűsítése folytatódik. Legközelebb a „Szélrózsa" evangélikus ifjúsági találkozón verik fel sátrukat Kodácsy Tamás és Szűcs Boglárka tanácstagok.

 

Ifj. Gyimóthy Géza és Szalay László Pál

                                                                      Ökogyülekezeti tanácstagok

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!