Oberfrank Pál művészeti vezetésével megújul az MMA Szó, szín, játék című színházi programsorozata

Oszkár és Rózsa Mami: Rózsa László, Kubik Anna, fotó: Máthé andrás

 

 

Tom Ziegler: Grace és Gloria
A Pécsi Nemzeti Színház előadásával indul a Magyar Művészeti Akadémia
Szó • szín • játék című megújult színházi programsorozata
2019-ben

Oberfrank Pál színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével megújul az MMA Szó • szín • játék című színházi programsorozata, amely 2014-ben Ács Margit író, az MMA rendes tagjának kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály író, az MMA rendes tagjának A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával.

A sorozat keretein belül az elmúlt években színre került többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozata vezetőjének Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela színművész, az MMA rendes tagjának Játszva magyarul című estjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét is.

2019. január 17-én csütörtökön 19.30 órától a Pécsi Nemzeti Színház Tom Ziegler Grace és Gloria, február 14-én csütörtökön 19.30 órától a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Eric-Emmanuel Schmitt Oszkár és Rózsa Mami című előadását, március 20-án szerdán 19.30 órától pedig Mécs Károly és Rátóti Zoltán színművészek közreműködésével, Oberfrank Pál rendezésében az Isten nem szerencsejátékos - Gyurkovics Tibor emlékezete című felolvasószínházi előadást láthatja a közönség az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

A programsorozat helyszíne:
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza
Sinkovits Imre Kamaraszínpad
1051 Budapest, Vigadó tér 2.
IV. emelet
2019. január 17. csütörtök, 19.30
Tom Ziegler: Grace és Gloria
A Pécsi Nemzeti Színház előadása

Hogyan adunk számot életünkről? Miért vagyunk ezen a világon? Nincs ember, akit ne foglalkoztatna ez a kérdés, hiszen életünk minden percében ott ólálkodik körülöttünk az elmúlás. Grace-t, az idős parasztasszonyt nemrég engedték ki a kórházból. Gondozója, a New York-ban nagy karriert befutott önkéntes szociális munkás, Gloria, mellette akar állni utolsó óráiban. Kettőjük történetét mondja el az ismert amerikai író, miközben a néző önfeledten nevet az élet abszurd helyzetein. Egy humorral teli, megható történet hitről, életről és halálról.
Fordította: Zimmermann Claudia
Szereplők: Sólyom Katalin, Jászai Mari-díjas, Füsti Molnár Éva, Jászai Mari-díjas
Díszlet- és jelmeztervező: Tresz Zsuzsa, Jászai Mari-díjas
A rendező munkatársa: Markó Rita
Rendező: Füsti Molnár Éva, Jászai Mari-díjas

2019. február 14. csütörtök, 19.30
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa Mami
A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása
Vannak találkozások, melyek akár a halál küszöbén is fordulópontot jelentenek - az életben. A leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg kisfiú napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége. Tizenkét napot töltenek együtt, és ez alatt mindent megtesznek, hogy Oszkár elégedetten fejezhesse be az életét. Eljátsszák, hogy Oszkár a megismerkedésük napján született, és attól kezdve minden napja tíz évet ér. A kisfiú tíz szívmelengető találkozásokkal és mindennapi csodákkal - kamaszkori szerelemmel, házassággal, családi élettel és végül az öregséggel - teli napról mesél a Jóistennek írt leveleiben.

Az előadás 110 perces (1 szünettel)

Alkotók:

Rózsa Mami: Kubik Anna Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes művész
Oszkár: Rózsa László
Fordította: Pallai Mara
Díszlet-és jelmeztervező: Michac Gábor
Dramaturg: Pallai Mara
Ügyelő: Karl József
Súgó: Lezó Ádám
Rendezőasszisztens: Laczó Zsuzsa
Rendező: Tengely Gábor, Blattner Géza-díjas

2019. március 20. szerda, 19.30
Isten nem szerencsejátékos - Gyurkovics Tibor emlékezete

„Isten nem szerencsejátékos" - mondta Albert Einstein. Vagyis az életben nincsenek véletlenek, Isten nevében nem lehet téves eszméket vallani. Magunkat áltatni, felmenteni. Hol kezdődik a felelősség? Ha megtörtént a baj, lehet-e Isten akarataként aposztrofálni a tragédiát? Megtettünk-e mindent, jól mértük-e fel a lehetőségeket, esélyeket? Az Istenbe vetett hit és a hanyagság, felületesség, átgondolatlanság, a felelősség hárításának határai hol húzódnak?...

Közreműködik:
Mécs Károly Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, a nemzet művésze
Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes művész
Rendező: Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek