Nemzetközi építészeti kiállítás nyílik az együttműködés művészetéről

Kortárs, nemzetközi építészeti kiállítás nyílik a Kortárs Építészeti Központban 2019. december 9-én The Art of Joining: Teamwork címmel

A kiállítás a dessaui Bauhaus Alapítványban végzett kutatásra épít, és technológiai és politikai összefüggéseiben vizsgálja Konrad Wachsmann kísérleti építészetét. A német, egyesült államokbeli, lengyel és osztrák kurátorokból álló csapat a tervezésben való együttműködés, csapatmunka aktuális kérdéseit járja körül.

Konrad Wachsmannt az ipari előregyártás forradalmáraként tartják számon, aki 1941-ben Németországból az Egyesült Államokba emigrált. A II. világháborút követő években a tudományos és együttműködésen alapúló megközelítés vált tervezési és pedagógiai módszerének alapvető elemévé. Az osztrák nyári iskolák, japán szemináriumok és az Egyesült Államokban tartott előadások közt Wachsmann innovatív módszereket fejlesztett a csapat-alapú tanulás, a tervezésben való együttműködés terén. Wachsmann az építészet technológiai fejlődésének elkötelezett támogatója volt egészen 1980-ban Los Angelesben bekövetkezett haláláig.

A program három kortárs jelentőséggel bíró kérdést feszeget: [1] Gyár: Hogyan működünk együtt? [2] Hálózat: Hogyan szervezzük önmagunkat? [3] Iskola: Hogyan tanulunk együtt? A beszélgetések célja, hogy a szervezők kortárs design gyakorlat és elmélet területen dolgozó kollegákkal közösen járják körül ezeket a kérdéseket. A folyamat során a kiállítás így önmagában is az együttműködés gyakorlatává válik a gyártás, a hálózatépítés és a tanulás területein.

 

A The Art of Joining: Teamwork kiállítást a LEAP Collective nevű kurátori csapat szervezi, melynek tagjai: Eva-Maria Offermann (Berlin), Phillip Denny (New Yorkban - Cambridge-ben), Lisi Zeininger (Bécsben), valamint Adam Przywara (Varsó - Manchester) fiatal építészettörténészek, kurátorok.

A kiállításhoz december 10-11. között nemzetközi workshop-sorozat is kapcsolódik, mely Wachsman munkásságának bemutatása mellett az együttműködésről és csapatmunkáról szóló beszélgetések kiindulópontja lesz. A workshopokra jelentkezni a teamwork(kukac)kek.org.hu címen lehet 2019. december 7-ig.

A kiállítás a Kortárs Építészeti Központ 33,3 m2 címmel kiírt kurátori pályázatának nyertes projektje. A kiírásra tíz országból több mint 15 pályázat érkezett, melyeket nemzetközi szakemberekből álló zsűri bírált el. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Újbuda Önkormányzata, Budapesti Goethe Intézet.

 

The Art of Joining: Teamwork nemzetközi építészeti kiállítás

Megnyitó: 2019. december 9. 19:00, Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)

Facebook esemény kiállítás: http://bit.ly/teamwork_exhibition

Facebook esemény workshop: http://bit.ly/teamwork_workshops

 

Sajtókapcsolat

E-mail: info@kek.org.hu

Telefon: +36 30 522 5994

Felhasználható képi anyagok a sajtó számára innen letölthetők.

 

További információk

A L.E.A.P. Collective

A L.E.A.P. Collective tagjai 2018-ban a dessaui Bauhaus Alapítvány által szervezett kurzuson ismerkedtek meg. Első közös kiállításukat Konrad Wachsmann munkásságáról „The Art of Joining: Designing the Universal Connector" címmel hallgatókkal és oktatókkal együttműködésben hozták létre. A kiállítás pedagógiai, technológiai és politikai összefüggéseiben vizsgálta Wachsmann kísérleti építészetét. A kurátori csapat tagjai számos területen aktívak; a L.E.A.P. formáció az építészeti tervezés, építészettörténet, design, újságírás, oktatás, kutatás, kurátori munka területén szerzett szakértelmüket szintetizálja. Kritikai kutatásaikban számos egyedi módszertant ötvöznek, melyek lehetőséged adnak kurátori koncepciók új kontextusban való megjelenítésére. A csapat távolságokat és időzónákat áthidalva dolgozik, tagjai Berlinben (Eva-Maria Offermann), New Yorkban és Cambridge-ben (Phillip Denny), Bécsben (Lisi Zeininger), illetve Varsóban és Manchesterben (Adam Przywara) élnek és dolgoznak.

A Kortárs Építészeti Központ

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) egy építészeti kulturális központ, projekttér és közösség.  
A KÉK egy független szakmai szervezet, amely az építészet oktatását, megismerését és fejlesztését kívánja előremozdítani a lehető legszélesebb szakmai és szakmán kívüli környezetben. Célunk, hogy megteremtsük a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumát, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegyük az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek