Ne várj 72 órát!

A Ne várj 72 órát! címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig

 

 

 

A Valan - Az angyalok völgye és az ORFK közös kezdeményezést indít az eltűnt gyerekek mielőbbi megkerüléséért

 

A november 21-én mozikba kerülő Valan - Az angyalok völgye egy lélektani krimi az emberkereskedők után nyomozó nagyvárosi rendőrről. A film készítői, forgalmazója a Mozinet és az Országos Rendőr-főkapitányság sikerrel záruló nyomozási eseteket bemutató videókkal hívja fel a figyelmet arra, hogy közös odafigyeléssel segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni.

 

2018-ban 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20%-a családból, míg 80%-uk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. A gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskoláztatottság, a nem megfelelő családi háttér.

 

Bár Magyarországon a kerítés, kitartottság és prostitúció elősegítése címen regisztrált bűncselekmények kis mértékben fordulnak elő az egyéb bűncselekményekhez képest, az ORFK nap mint nap azért dolgozik, hogy tovább csökkentse ezeknek az eseteknek az előfordulását.

 

A "Ne várj 72 órát!" címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig. Fontos tudnunk, hogy a nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik és minden eset elévülési ideje 90 év. A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?

 

A Valan - Az angyalok völgye című filmben Péter (Krisztik Csaba) arra teszi fel az életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban a huszonkét évvel ezelőtt elveszett húgát, Julit látja. Péter egy telefonhívás miatt hazatér az erdélyi bányavárosba, Valanba, amikor felmerül, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A nyomozás során Péternek nemcsak a bűnözéssel kell megküzdenie, hanem saját emlékeivel, szorongásaival is. Bagota Béla első nagyjátékfilmje feszült és szívszorító.

 

"A Valan - Az angyalok völgye c. film azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg. De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben. A Valan - Az angyalok völgye című filmünkben Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elvész benne." - mondta Bagota Béla, rendező.

 

A film képviselői és az ORFK számára kiemelten fontos, hogy társadalmi diskurzust indítsanak a témában, és felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással segíthetünk az eltűnési esetek rövidre zárásában.

 

Ha valaki eltűnt, vagy úgy érzed, nem önszántából tartózkodik valahol, hívd a 112-t vagy jelentsd be személyesen bármely rendőrkapitányságon. Ne várj 72 órát, a nyomozás azonnal megkezdődik. Segítsünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni!

 

*A statisztikák forrása az ORFK, ENYÜBS.

 

Filmelőzetes: https://youtu.be/zk4Kj6LBPB4

 

 

A Valan - Az angyalok völgye, a Mozinet és az ORFK kezdeményezésében létrejött sorozat:

 

Ne várj 72 órát!

Hogyan segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni?: https://youtu.be/po1ju97kXe8

 

Ne várj 72 órát!

Interjú Kemény Balázs rendőrszázadossal: https://youtu.be/n0bnvtwFqSY

 

Ne várj 72 órát!

Interjú Kele János rendőrőrnaggyal: https://youtu.be/DdlyM8VJRxY

 

Fotó: Kántor László

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek