Nagy utazás, kis költségen

Az utazás maradandó élmény - utazni akkor is érdemes, ha csak egy keveset tudunk rá kiszorítani a költségvetésből.

Kis hazánk rengeteg felfedezésre váró rejtett kincset kínál megfizethető árakon - csupán jól meg kell válogatni az úti célt!

 

Irány a Dráva fővárosa!

Barcs, Somogy megye déli részén, legtisztább vizű nagyfolyónk, a Dráva partján helyezkedik el. A város tradicionális központjában épült fel 2006-ban a korszerű gyógyfürdő, ahol szép környezetben pihenhetnek, regenerálódhatnak a vendégek.  Az immunerősítő, gyulladáscsökkentő, mozgásszervi panaszokat enyhítő barcsi víz 1317 méter mélyről tör fel, 55 fokos hőmérsékleten. A nátrium-hidrogén-karbonátos jellegű a gyógyvíz áldásos hatásait 34, 36, 38 és 40 fokos hőmérsékletű medencékben is élvezhetjük, ami sokak problémáját megoldja - azokét, akik szívesen vennének gyógyfürdőt, de a keringésüket megterheli a magas hőmérséklet. A reumatológiai szakorvosi terápiák mellett számos wellness szolgáltatás vehető igénybe az idegkisimító türkizkék falak közt.

A fürdő számos ingyenes programmal kedveskedik a fürdővendégeknek: A nyugdíjasok vízi tornán vehetnek részt minden kedden és csütörtökön, a gyerekek játékos foglalkozásokon és vízi vetélkedőkön minden szombaton és vasárnap, a felnőtteket pedig aqua-fitness várja ugyancsak szombat és vasárnap. www.gyogyfurdobarcs.hu

 

A városban a szálláslehetőségek száma évről-évre bővül, jelenleg több kisebb - de annál színvonalasabb panzió várja a pihenni vágyó utazót.

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő, a „Dráva fővárosaként" emlegetett Barcsról érdemes sétahajós kirándulást tenni: a kikötőből induló sétahajóról megismerkedhetünk a két országot elválasztó folyóval, és a partjain elhelyezkedő védett növény és állatvilággal. A Drávaszentesi oktató és bemutatóközpont, a hozzá kapcsolódó területen, természetismereti programokat, túrákat, és előadásokat kínál. Az ártéri legelőn elhelyezkedő bemutató gazdaság területén régi magyar állatfajtákat ismerhetünk meg. Madárfigyelő tornyokból megfigyelhetjük a vizes élőhelyek élővilágát.

 

Program tippek:

Dráva Kapu Bemutató Központ - Barcs-Drávaszentes

A Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat, mindemellett igazi kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. A téli időszakban előzetes bejelentkezés szükséges.

Múzeumlátogatás - Dráva Múzeum

A néprajzi gyűjtemény közel háromnegyed részét nemzetiségi (német, horvát) falvak anyagai képezik. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a Dráva mente horvát viseleteiből és különféle háziszőttesekből.

 

Ősborókások, bársonyos vizek, rackanyájak

Az őstölgyesektől és ősborókásoktól körülölelt, édeni nyugalmat árasztó Csokonyavisonta a különleges hangulatú Belső-Somogy települése. A patakokkal, halastavakkal tarkított erdős táj lényegében ellentéte korunk rohanó, zajos világának.

Csokonyavisonta történetének nagy eseménye volt, amikor 1943-ben olajkutatás során 73 Celsius fokos víz tört fel a mélyből. E vízről hamarosan kiderült, hogy gyógyító hatása van - mégpedig nem is akármilyen: összes ásványi anyag tartalma (3322,00 mg/l) alapján az ország egyik legjobb minősítésű gyógyvize! Mára a csokonyavisontaiak 10 hektáron elterülő fürdővel büszkélkedhetnek, az 1844 négyzetméter vízfelület 9 medencét ölel fel. A téli időszakban érdemes rászánni magunkat egy gyógykúrára, ha emésztési zavarokkal, epe- , gerinc- vagy idült nőgyógyászati bántalmakkal küzdünk vagy vesepanasz esetleg mozgásszervi megbetegedés a gondunk. Számos gyógyszolgáltatás is igénybe vehető a fürdő területén, mint például szakorvosi rendelés, gyógymasszázs, vízsugármasszázs, szénsavfürdő, és vérnyomásmérés.  www.csokonyavisontafurdo.hu

Megszállhatunk a fürdő területén az apartman szobák vagy a faluban található számos kis panzió valamelyikében.

 

Program tipp:

Barcsi ősborókás rackajuhokkal

A 2 km hosszú, 1 óra alatt kényelmesen bejárható Barcsi Borókás tanösvény a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán könnyen megközelíthető gépkocsival. A látogatók az autóspihenő parkolójában hagyhatják gépjárművüket és innen indulhatnak a terület gyalogos felfedezésére az egész éven át szabadon látogatható tanösvényen, amely Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát mutatja be.

A terület a Duna-Dráva Nemzeti Park által fenntartott rackanyáj legelőterülete, így előfordulhat, hogy találkozunk ezen régi magyar háziállat fajtával, amelynek fontos szerep jut a terület biológiai egyensúlyának fenntartásában.

 

Sokarcú Mohács

Mohács a déli országhatártól mindössze 15 km-re, a Duna partján csodálatos természeti környezetben fekszik, 900 éves történelmi múlttal és unikális néphagyományokkal bír. Ezeréves hagyománnyal bíró borászata, multi-kulturális gasztronómiája mellett számos nagyszabású rendezvény és kulturális program teszi vonzó úti céllá. Mindemellett  régi lakóházai, nemzetiségek lakta városrészei, a különböző egyházak templomai,  múzeumok,  kiállítások, a Fogadalmi templom, és a közelben található Történelmi Emlékpark mind-mind jelentős vonzerőt jelenthetnek az idelátogatók számára.

A Mohácsi Városi Termálfürdő minősített gyógyvízzel rendelkezik, mely rendkívül kedvező hatású az ízületi és reumatikus megbetegedések, sportsérülések utókezelésére, nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint élénkítő és általános erősítő hatása van. A fürdő wellness- szolgáltatásai  finn szaunával, infra szaunákkal, gőzkabinnal, merülő medencével, valamint különféle  masszázs szolgáltatásokkal egészülnek ki.

 

Program tippek:

Busójárás 2014. február 27.-március 4.

Mohács egyedülálló, az UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján szereplő farsangi népszokását látni kell!

Farsangi felvonulás, busó táncház, kézműves játszóház, busómaszkfaragók kiállítása, dudástalálkozó, busólakodfalmas, a farsangi koporsó vízrebocsátása, máglyagyújtás, tamburazene csak néhány kedvcsináló azokból a programokból amelyeket az egy héten át tartó vigadalomban átélhetünk!

Részletes programelőzetes...

 

Busójárás egész évben

Azoknak, akik nem a farsang idején látogatnak Mohácsra, a Busóudvar egész évben betekintést nyújt a mohácsiak farsangi népszokásaiba.  Az érdeklődők a múzeumba lépve „a busójárás részesévé válnak": a város „főterén" találják magukat, ahol számtalan busóalakkal, és úgynevezett szép busóval (sokác lányok) találkozhatnak. A látvány valósághűen tükrözi a busójárás hangulatát, melyet a busók teljes felszerelése mellett az egyéb farsangi kellékek sora - az ördögkerék, az ágyú, a bödönhajó -, illetve a máglyagyújtás pillanatai is színesítenek.

Az élményt fokozza a busójáráskor elmaradhatatlan sokác népzene, az ágyúdörrenések, kolompok, kereplők zaja és a kézműves kirakodóvásár teszik teljessé és emlékezetessé. A Busóudvar egy máglyagyújtás előtti pillanatot ragad ki a busójárásból.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek